Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απόσταση αναπνοής από τις 23.000 ο Dow Jones

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. Μόλις 44 μονάδες απέχει ο Dow Jones από τις 23.000. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Σε απόσταση αναπνοής από τις 23.000 ο Dow Jones

Με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα κινήθηκε η Wall Street.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 22.956 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,17% στις 2.557 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 6.623 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+2,2%) και General Electric (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,2%) και Wal-Mart (-1%).

H περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκίνησε με τις JP Morgan, Citigroup και Bank of America ενώ αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Goldman Sachs, Verizon και Honeywell.

«Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική γιατί θα γνωστοποιήσουν αποτελέσματα εισηγμένες από διάφορους κλάδους οπότε θα έχουμε μια καλύτερη συνολική εικόνα της αγοράς», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Prudential Financial, Quincy Krosby.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης η εταιρεία Netflix θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen υποστήριξε χθες ότι «η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας κάνει δυνατή την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων».

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε η φορολογική μεταρρύθμιση να έχει περάσει από το Κογκρέσο έως το τέλος του έτους. Το ίδιο υποστήριξε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία, Mitch McConnell.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης Empire State της Fed έπιασε υψηλό τριών ετών τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 30,2 μονάδες από 24,4 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις ανησυχίες για κυρώσεις κατά του Ιράν και τις συγκρούσεις –ανταλλαγή πυρών- μεταξύ Ιρακινών και Κούρδων στα νότια της πόλης Κιρκούκ, κοντά σε πετρελαιοπηγές της περιοχής. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,8% στα 51,87 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του ευρώ στο 1,1806 δολ. από 1,1820 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.303 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,30%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v