Τρίτη σερί πτώση για τους S&P και Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά και να «χάνει» 110 μονάδες. Το μακροβιότερο πτωτικό σερί από τον Αύγουστο για τον S&P.

Τρίτη σερί πτώση για τους S&P και Nasdaq

Με απώλειες έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street με τον Nasdaq να κρατιέται σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,45% ή 110 μονάδων στις 24.180, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,37% στις 2.629 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 6.762 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+0,8%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,7%) και Intel (-2,5%).

Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύνθεση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που θα συμβιβάζει τις διαφορές Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να τεθεί για τελική έγκριση στον Ντόναλντ Τραμπ πριν τα Χριστούγεννα, όπως επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί.

«Υπάρχουν αμφιβολίες μέχρι σε πιο βαθμό οι φορολογικές περικοπές μπορούν να δώσουν ώθηση σε μια ισχυρή αμερικανική οικονομία που αναπτύσσεται με 3,3% και έχει πλήρη απασχόληση (κάτω του 5%)», παρατηρεί η αναλύτρια της City Index, Fiona Cincotta. «Είναι πιθανό η μεταρρύθμιση να δώσει κάτι λιγότερο από αυτό που ονειρεύονται οι επενδυτές;», αναρωτιέται.

Παράλληλα εγκρίθηκε από Επιτροπή της Γερουσίας με 22 ψήφους υπέρ και μία κατά, ο διορισμός του Jerome Powell στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση του δείκτη υπηρεσιών ISM το Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε από το υψηλό 12 ετών των 60,1 μονάδων του προηγούμενου μήνα, στις 57,4 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση.

Στα εμπορεύματα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση στη ζήτηση αργού στις ΗΠΑ. Επιπλέον η Goldman Sachs αύξησε τις τιμές στόχους για Brent και WTI το 2018 στα 62 δολ. και 57,50 δολ. αντίστοιχα, εξαιτίας τις αποφασιστικότητας που έδειξαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία στην επέκταση του πλαφόν παραγωγής και μετά τον Μάρτιο του 2018 (σύμφωνα με την Goldman). Σήμερα, το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 57,62 δολάρια και το Brent 0,6% στα 62,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα κατά 0,9% στα 1.277 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1827 δολ. από 1,1864 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v