Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Το μακροβιότερο σερί ρεκόρ από το 1964 σημείωσε ο S&P. Νέο ιστορικό υψηλό και για τον Nasdaq ενώ υποχώρησε ο Dow Jones. Πτώση μετά από 11 ημέρες ανόδου για τον χρυσό. Δεύτερη μέρα ανάκαμψης για το δολάριο.

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Η οικονομία τα πηγαίνει θαυμάσια, όλοι μας αναμένουμε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων ...και αν αλλάξουν τα στοιχεία, πάλι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αλλαγές», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams.

Επιπλέον η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα.

«Οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει να αναβαθμίζουν «επιθετικά» τις προβλέψεις κερδοφορίας των εταιρειών εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης», σχολίασε ο Jeremy Klein της FBN Securities.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Fed στο Κλίβελαντ, Loretta Mester, υποστήριξε την Παρασκευή ότι «η ισχυρή αμερικανική οικονομία και η χαμηλή ανεργία δημιουργούν τις προϋποθέσεις ακόμα και για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2018».

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,05% στις 25.283 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 2.747 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 7.157 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P από την αρχή του έτους καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,6%) και Wal-Mart (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,7%) και Walt Disney (-1,4%).

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά μετά τη μείωση στα αποθέματα αργού και βενζίνης την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, την ώρα που η παραγωγή φαίνεται να προσεγγίζει επίπεδα ρεκόρ, κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια. Η τιμή του αργού (WTI) ενισχύθηκε 0,5% στα 61,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο 0,2% στα 67,79 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη μέρα έναντι του ευρώ στο 1,1966 από 1,2031 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μετά από έντεκα ανοδικές μέρες. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% στα 1.320 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v