Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλύτερη εβδομάδα της εξαετίας για τον Nasdaq

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2011 σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Έκτη σερί άνοδος για τους Dow Jones και S&P. Από το χαμηλό τριών ετών ανέκαμψε το δολάριο. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Η καλύτερη εβδομάδα της εξαετίας για τον Nasdaq

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Dow Jones και S&P μετά την πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,87% και αντίστοιχα η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,13%. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες το αμερικανικό 10ετές είχε πιάσει υψηλό τεσσάρων ετών στο 2,91%.

Παρά την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς για έκτη σερί συνεδρίαση, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί καθώς προβληματίζει η ανοδική τάση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αναφέρουν μεταξύ άλλων αναλυτές.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ να προχωρήσει στη δίωξη 13 Ρώσων και τριών ρωσικών εταιρειών με την κατηγορία για παρέμβαση στις αμερικάνικες εκλογές το 2016 και για τη λειτουργία ψεύτικων λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα. Στο άκουσμα της είδησης το αμερικανικό χρηματιστήριο γύρισε σε αρνητικό έδαφος.

Επιπλέον, νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ρος πρότεινε δασμό τουλάχιστον 24% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα από όλες τις χώρες και έναν δασμό 7,8% σε όλες τις εισαγωγές αλουμινίου από όλες τις χώρες.

Η προοπτική επιβολής υψηλών δασμών οδήγησε τις μεταλλευτικές μετοχές των US Steel Corp και Alcoa σε άνοδο 10% και 2% αντίστοιχα.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Campbell Soup. Συγκεκριμένα τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1 δολάριο και τα έσοδα στα 2,19 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 82 σεντς και έσοδα 2,19 δισ. δολάρια .

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Kraft Heinz καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 90 σεντς και τα έσοδα στα 6,88 δισ. δολάρια από 95 σεντς και 6,91 δισ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, αντίστοιχα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,08% ή 20 μονάδων στις 25.219, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 2.732 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 7.239 μονάδες.

Πάνω από 4% τα εβδομαδιαία κέρδη και για τους τρεις δείκτες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+2%) και Johnson & Johnson (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2%) και McDonalds (-1,5%).

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Καθαρά Δευτέρα λόγω της «Ημέρας του Προέδρου».

Στην αγορά εμπορευμάτων, σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η τιμή του πετρελαίου για τρίτη διαδοχική μέρα. «Το πετρέλαιο βρίσκει στήριξη από το ριμπάουντ των χρηματιστηριακών αγορών και το αδύναμο δολάριο. Ωστόσο η ανοδική κίνηση είναι περιορισμένη εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ», ανέφερε ο αναλυτής της Mitsubishi UFJ, Tomimichi Akuta. Το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 0,6% στα 61,68 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 1.356 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,2410 από 1,2506 την προηγούμενη μέρα. Στην εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v