ΗΠΑ: Εισαγγελική δίωξη σε 13 Ρώσους για εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές

Στόχος των κατηγορούμενων ήταν να απαξιωθεί η Κλίντον και να στηριχτεί ο Τραμπ, σύμφωνα με τη δίωξη. Η προσπάθεια φέρεται να ξεκίνησε το 2014. Παράλογος ο ισχυρισμός, λένε οι ρώσοι. Η αντίδραση του αμερικανού προέδρου.

ΗΠΑ: Εισαγγελική δίωξη σε 13 Ρώσους για εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ ανακοίνωσε την δίωξη 13 Ρώσων και τριών ρωσικών εταιρειών, κατηγορώντας τους για παρέμβαση στις αμερικάνικες εκλογές το 2016 και για την λειτουργία ψεύτικων λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα.

Η δίωξη που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αποτελεί την πρώτη εγκληματική υπόθεση στην οποία κατηγορούνται Ρώσοι για προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την δίωξη, ο ρωσικός οργανισμός Internet Research Agency και οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν να εργάζονται το 2014 πάνω σε ένα σχέδιο παρεμβολής στις αμερικάνικες εκλογές. Χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οργάνωσαν πολιτικές εκδηλώσεις και είχαν επικοινωνία με άτομα από το περιβάλλον της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Τραμπ. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο στόχος ήταν να απαξιωθεί η Χίλαρι Κλίντον και να διευκολυνθεί η εκλογή του κ. Τραμπ.

To γραφείο του κ. Μιούλερ ανέφερε πως κανένας από τους κατηγορούμενος δεν τελεί υπό κράτηση. 

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Παράλογος ο ισχυρισμός για εμπλοκή Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές

Οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι πολίτες παρενέβησαν στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι "παράλογοι" δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Δεκατρείς άνθρωποι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ; Δεκατρείς εναντίον μυστικών υπηρεσιών με προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων; Εναντίον υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπίας, εναντίον των πιο σύγχρονων τεχνολογιών; Παράλογο; Ναι", έγραψε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτησή της στο Facebook.

Η αντίδραση Τραμπ

Στις εξελίξεις αντέδρασε και ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως γράφει στο Twitter η Ρωσία ξεκίνησε την καμπάνια κατά των ΗΠΑ το 2014, πολύ πριν ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία. Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν επηρεάστηκαν, υποστηρίζει. Η καμπάνια Τραμπ δεν έκανε κάτι επιλήψιμο. «Καμία συμπαιγνία».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v