Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. Ανοδικό σερί επτά ημερών τερμάτισε για τον Nasdaq. Πτώση 171 μονάδων για τον Dow Jones. «Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Qualcomm. Υποχώρησε το δολάριο.

Βαρίδι η τεχνολογία στη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο μετά τη ματαίωση της συγχώνευσης της Qualcomm με την Broadcom.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ματαίωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών επικαλούμενος ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι η Broadcom είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς ύψους 117 δισ. δολ. στην Qualcomm.

Οι μετοχές των Qualcomm και Broadcom υποχώρησαν 5% και 0,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από την αιφνίδια απομάκρυνση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τίλερσον έμαθε για την απόλυσή του μέσω twitter.

«Ο κ. Τίλερσον δεν μίλησε με τον κ. Τραμπ, πριν από την αποπομπή του, και ακόμα αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ, «καθησυχαστική» χαρακτηρίστηκε η μέτρηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα και ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,8% για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί 0,5% και είχε αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,68% ή 171 μονάδων στις 25.007, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,64% στις 2.765 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,02% στις 7.511 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και Johnson & Johnson (1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-4,6%) και Microsoft (-2,8%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Amazon σημείωσε πτώση (-0,7%) μετά από οχτώ ανοδικές συνεδριάσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια από τα τέλη του 2017 και αναμένεται να φτάσει τα 11 εκατ. βαρέλια έως τα τέλη του 2018. Σημειώνεται ότι ήδη η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Σήμερα, το αργό υποχώρησε 1,1% στα 60,71 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.327 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2398 από 1,2337 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v