Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Τρίτη σερί άνοδος για τον Dow Jones. Νέο ρεκόρ για την Apple. Πάνω από τα 70 δολ. το αργό για πρώτη φορά από το 2014. Σε νέο υψηλό έτους το δολάριο. Οριακή πτώση για τον χρυσό.

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο μετά το υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, το αργό WTI ενισχύθηκε 1,5% στα 70,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent κέρδισε 1,2% στα 76,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα και ο κίνδυνος ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, προκάλεσαν ανησυχίες για μειωμένη προσφοράς πετρελαίου.

Σημειώνεται, ότι λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι θα γνωστοποιήσει την απόφαση του για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αύριο Τρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

«Η αγορά πετρελαίου αλλάζει ρότα», παρατηρεί ο Peter Cardillo της Spartan Capital Securities. «Η ζήτηση ανεβαίνει και η προσφορά περιορίζεται. Λαμβάνοντας υπόψη τα θεμελιώδη, αναμένω το πετρέλαιο WTI να κινηθεί μεταξύ 72 με 75 δολ. το βαρέλι».

Στο μεταξύ, η άνοδος της τιμή του πετρελαίου, προκάλεσε ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, οδηγώντας υψηλότερα τα επιτόκια στα αμερικανικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,95%.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Sysco καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 67 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 14,35 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 63 σεντς και έσοδα στα 14,32 δισ. δολάρια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,39% ή 94 μονάδων στις 24.357, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 2.672 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,77% στις 7.265 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,3%) και Nike (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-2,5%) και UnitedHealth (-1%).

Σημειώνεται ότι η Apple (+0,7%) έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στα 185,13 δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.314 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό έτους έναντι του ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,4% στο 1,1924 από 1,1963 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v