Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για τον Dow Jones

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνοντας άνοδο μόλις τριών μονάδων. Οριακές απώλειες για τον S&P. Στο επίκεντρο η απόφαση Τραμπ για το Ιράν. Πτώση 2,4% για το πετρέλαιο.

Άνοδος στο νήμα για τον Dow Jones

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall Street μετά την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά, επικρίνοντας παράλληλα το ιρανικό καθεστώς και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Επιπλέον ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει την Τεχεράνη στην απόκτηση πυρηνικών θα έρθει και αυτή αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση του, λέγοντας πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Μετά την απόφαση Τραμπ, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,4% στα 69,06 δολάρια ανά βαρέλι, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό έτους έναντι του ευρώ στο 1,1859 από 1,1923 την προηγούμενη μέρα και ο χρυσός κινήθηκε οριακά ανοδικά στα 1.315 δολ./oz.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα που προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, οδήγησε σε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 2,97%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,01% ή 3 μονάδων στις 24.360, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,03% στις 2.671 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,02% στις 7.266 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,5%) και General Electric (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,5%) και Nike (-1,3%).

Στο μεταξύ, διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ κατά 43,8% στα 22,19 δισ. δολάρια. Όπως σημείωσαν αναλυτές, η ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και η προοπτική επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα οδήγησαν κινέζους επιχειρηματίες να στείλουν περισσότερα φορτία προς τις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, συρρικνώθηκαν οι ζημιές α’ τριμήνου της Hertz. Συγκεκριμένα οι ζημιές περιορίστηκαν στα 202 εκατ. δολάρια ή 2,43 δολ. ανά μετοχή έναντι ζημιών 223 εκατ. ή 2,69 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα τα έσοδα αυξήθηκαν 8% στα 2,1 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v