Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γύρισε πτωτικά η Wall Street με την Τουρκία στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος κινείται η Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί 140 μονάδες. Σε χαμηλό 17 μηνών υποχωρεί ο χρυσός. Στο 2,88% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Γύρισε πτωτικά η Wall Street με την Τουρκία στο επίκεντρο

Σε πτώση γύρισε η Wall Street  στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση που απειλεί την τουρκική οικονομία. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,56% στις 25.168 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 7.817 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,45% στις 2.820 μονάδες. 

Η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί φόβους για πιθανή μετάσταση και σε άλλες περιοχές, δημιουργώντας αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους.

«Η κλιμάκωση της κρίσης της λίρας προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές» αναφέρει σε σημείωμα η Κέιτι Νίξον, CIO της επενδυτικής εταιρείας Northern Trust. «Υπάρχουν χώρες των αναδυόμενων αγορών με σχετικά αδύναμα νομίσματα και μεγάλη εξάρτηση από την εξωτερική χρηματοδότηση. Ο φόβος είναι πως αυτό που θα συμβεί στην Τουρκία δεν θα περιοριστεί στην Τουρκία» προσθέτει.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως το 7,24 έναντι του δολαρίου νωρίτερα, για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα στα 6,97 δολάρια, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι από σήμερα το πρωί (Δευτέρα) θα αρχίσει η εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου δράσης. Εν συνεχεία όμως, επέστρεψε πάνω από τα 7 δολάρια η μια λίρα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,3% στα 67,44 δολάρια το βαρέλι,. Ο χρυσός κινείται 0,85% χαμηλότερα στα 1.208 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαεπτά μηνών. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1471.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται μια μονάδα βάση στο 2,88%.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ο ιδρυτής και CEO της Tesla, Elon Musk, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει τη στήριξη του για χρηματοδότηση ενός σχεδίου αποχώρησης της Tesla από τη Wall Street. Η μετοχή της Tesla ενισχύεται 0,7% στα 358 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v