Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφουν τα αρχικά ήπια κέρδη οι δείκτες. Τέταρτη ημέρα απωλειών για S&P 500, υποχωρεί πάνω από 1% ο Nasdaq. Στο 4,62% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κάτω 1,3% το Brent. Πτώση για τον χρυσό. Ράλι 13% η United Airlines.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα εταιρικά αποτελέσματα και τη «Beige Book» της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 37.697 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,04% στις 15.701 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,64% στις 5.019 μονάδες. 

Την Τρίτη οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν χαμηλότερα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ενώ ο Dow Jones έβαλε τέλος σε πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων. 

Ο δείκτης Vix,  ο λεγόμενος «δείκτης φόβου», ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στον S&P 500, σκαρφάλωσε στις 19,6 μονάδες αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. 

H Beige Book ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημείωσε μικρή άνοδο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου και υπήρχαν φόβοι μεταξύ των επιχειρήσεων ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού θα παγώσει. «Η συνολική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε μικρή άνοδο. Οι δέκα από τις δώδεκα περιφέρειες κατέγραψαν είτε μικρή είτε ήπια οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε η Fed. «Το οικονομικό outlook μεταξύ των επαφών της κεντρικής τράπεζας ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξο» σημειώνεται στην έκθεση.

Ο ρυθμός ανόδου των τιμών περιγράφεται στην έκθεση ως ήπιος, αλλά έξι περιφέρειες ανέφεραν μέτριες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως μεταποιητικές, είδαν ανοδικά ρίσκα βραχυπρόθεσμα τόσο στις τιμές των εισροών όσο και των εκροών

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε την Τρίτη ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% και για να ξεκινήσει η κεντρική τράπεζα τις μειώσεις επιτοκίων. «Θα χρειαστούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%, προτού είναι κατάλληλο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική», υπογράμμισε ο Πάουελ. «Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ξεκάθαρο ότι δεν μας έχουν προσφέρει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αντίθετα καταδεικνύουν ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει περισσότερος καιρός από ό,τι αναμενόταν για να αποκτήσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση», σημείωσε.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο Brent υποχωρεί 1,3% στα 87,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2% στα 2.403 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,064 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης στο 4,62%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της United Airlines πραγματοποιεί άλμα 13%. Η αμερικανική αεροπορική ανακοίνωσε ζημία που ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v