Παιχνίδι με Apple στη Wall Street

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ, πίεσαν χαμηλότερα τον Dow. Κέρδη για Nasdaq με ώθηση από την Apple. Προσδοκίες για παρέμβαση της Fed. Σε υψηλό 5 μηνών ο χρυσός.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ, πίεσαν χαμηλότερα τον Dow. Κέρδη για Nasdaq. Άνοδος για τη μετοχή της Apple. Προσδοκίες για παρέμβαση της Fed. Σε υψηλό 5 μηνών ο χρυσός. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Σε θετικό πρόσημο γύρισε ο Nasdaq σχεδόν μία ώρα πριν το πέρας της συνεδρίασης μετά από πληροφορίες ότι ενδέχεται η Apple να παρουσιάσει το νέο iPhone 5 την επόμενη εβδομάδα. Η είδηση ενίσχυσε τη μετοχή 1,4% στα 374,9 δολ

Νωρίτερα, η συρρίκνωση του δείκτη μεταποίησης ISM για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, στις 49,6 μονάδες έναντι 49,8 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν σαφή βελτίωση στις 50,2 μονάδες, είχε καθηλώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες αποτελεί ένδειξη συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Miller Tabak, Peter Boockvar, “το πρόβλημα που καλούνται πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν δεν είναι μόνο η μείωση στη ζήτηση προϊόντων που παρουσιάζεται διεθνώς αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.»

Αντίστοιχα αρνητικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά είχε και η έκθεση της Moody’s για τον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η Moody’s διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα καθώς όπως αναφέρεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους υπονομεύει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και θέτει σε κίνδυνο τις τράπεζες.

Επιπλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου μεταξύ άλλων φημολογείται ότι θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Παράλληλα οι επενδυτές προσδοκούν πως σύντομα θα αναλάβει δράση η Fed προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 95,42 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,7% στα 1.694 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε άνοδο 0,7% στο 1,71 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 0,1% στα 18,33 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,42%, στις 13.035,78 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,12% στις 1.404,94 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,26% στις 3.075,06 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές παρά τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ σύντομα θα ανακοινώσει μέτρα για την στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης. Πτώση στις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

Αναλυτικά, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,5% στις 5.672 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 1,17% στις 6.933 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι έκλεισε χαμηλότερα 1,58% στις 3.399 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 7.488 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου υποχώρησε 0,29% στις 15.223 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v