Το "γκρεμό" περιμένει η Wall Street

Πτώση στην αμερικανική αγορά παρά την αποφασιστικότητα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να βρεθεί λύση στον επικείμενο "δημοσιονομικό γκρεμό". Πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο, κέρδη για χρυσό. Κλειστή η Ευρώπη.

Η αποφασιστικότητα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να βρεθεί λύση στον επικείμενο "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές στην αμερικανική αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,26% στις 13.101 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να εμφανίζει πτώση 0,68% στις 2.991 μονάδες. Απώλειες 0,47% για τον S&P στις 1.420 μονάδες.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από την Πέμπτη, καθώς τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα επιστρέψει πρόωρα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει την αυτόματη επιβολή φόρων και περικοπή δαπανών ύψους 600 δισ. δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου.    

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για διόρθωση 3-5% στην αγορά εάν δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία στο Κογκρέσο έως τις αρχές Ιανουαρίου, εκτίμηση μάλλον αισιόδοξη.

Μεικτά τα μηνύματα από τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων, με τον κλαδικό δείκτη Case / Shiller να υποχωρεί μεν, με τους οικονομολόγους όμως να αναφέρουν ότι η πτώση στις τιμές δεν καταστρέφει την τάση "διατηρήσιμης ανάκαμψης".  

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, οι μετοχές των εταιριών λιανικού εμπορίου, εν μέσω ενδείξεων για ισχνές πωλήσεις στην εορταστική περίοδο.

Κέρδη για τα τεχνολογικά blue chips παρά τις γενικότερες πιέσεις στον κλάδο, με σημαντική άνοδο για τις μετοχές των Hewlett Packard, Dell και Intel.

Ισχυρά κέρδη 2,7% εμφανίζει το πετρέλαιο, με την τιμή να υπερβαίνει τα 90 δολάρια το βαρέλι, στα 90,9 δολάρια, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, στα 1.662 δολάρια την ουγκιά.  

Εν τω μεταξύ, κλειστές παρέμειναν σήμερα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων οι βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην Ασία, οι αγορές συνέχισαν ανοδικά, με τις εξαγωγικές εταιρίες να ηγούνται της κίνησης, καθώς επωφελούνται από την υποχώρηση του γεν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 έναντι ευρώ και δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v