"Γκρεμός" και εμπόριο προβλημάτισαν στη Wall

Τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" και εν μέσω αποθαρρυντικών ενδείξεων για τον εορταστικό τζίρο.

Τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" και εν μέσω αποθαρρυντικών ενδείξεων για τον εορταστικό τζίρο.  

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 13.117 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 0,78% στις 2.989 μονάδες. Απώλειες 0,47% για τον S&P στις 1.420 μονάδες, με τις μετοχές λιανικού εμπορίου να δέχονται ισχυρό πλήγμα. 

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από την Πέμπτη, καθώς τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στενεύουν επικίνδυνα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα θα επιστρέψει πρόωρα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει την αυτόματη επιβολή φόρων και περικοπή δαπανών ύψους 600 δισ. δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου.    

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για διόρθωση 3-5% στην αγορά εάν δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία στο Κογκρέσο έως τις αρχές Ιανουαρίου, εκτίμηση μάλλον αισιόδοξη.

Μεικτά τα μηνύματα από τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων, με τον κλαδικό δείκτη Case / Shiller να υποχωρεί μεν, με τους οικονομολόγους όμως να αναφέρουν ότι η πτώση στις τιμές δεν καταστρέφει την τάση "διατηρήσιμης ανάκαμψης".  

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, οι μετοχές των εταιριών λιανικού εμπορίου, εν μέσω ενδείξεων για ισχνές πωλήσεις στην εορταστική περίοδο. Ισχυρές απώλειες για τις μετοχές των Coach και Ralph Rauren.

Ισχυρά κέρδη 2,7% εμφάνισε το πετρέλαιο, με την τιμή να υπερβαίνει τα 90 δολάρια το βαρέλι, στα 90,9 δολάρια, ενώ οριακή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού, στα 1.661 δολάρια την ουγκιά.  

Εν τω μεταξύ, κλειστές παρέμειναν σήμερα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων οι βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην Ασία, οι αγορές συνέχισαν ανοδικά, με τις εξαγωγικές εταιρίες να ηγούνται της κίνησης, καθώς επωφελούνται από την υποχώρηση του γεν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 έναντι ευρώ και δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v