Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2018

Folli Follie: Η «χειραγώγηση», η απραξία της Fosun και η… ΕΛΤΕ

Κάλλιο αργά παρά… ποτέ!

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε το μεγάλο βήμα κι αποφάσισε να παραπέμψει το ΔΣ της Folli Follie, με την κατηγορία της χειραγώγησης μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων (των λογιστικών της καταστάσεων στην προκειμένη περίπτωση), αδίκημα που συνιστά κακούργημα. Το γεγονός ότι η εταιρία έχει δικαίωμα απολογίας δεν αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να επιδράσει στις επερχόμενες εξελίξεις.

Κι αυτό διότι επί δύο μήνες, η διοίκηση της εταιρίας έχει δηλώσει «αδυναμία παροχής στοιχείων» επισήμως, ενώ ανεπισήμως ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να λέει το ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ… «δεν έχω εικόνα» για τις δραστηριότητες στην Κίνα (περιλαμβανομένου και του ύψους του Ταμείου!), παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στον… πατέρα του, Δημήτρη Κουτσολιούτσο!

Κάτι που όμως, δεδομένου ότι είναι ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εισηγμένης εταιρίας, αποτελεί πρωτοφανή τοποθέτηση στα χρονικά της διοίκησης εισηγμένων εταιριών, με μηδενικό θεσμικό -και νομικό- αντίκρισμα. Διότι πολύ απλά ως διευθύνων σύμβουλος ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να γνωρίζει για τις δραστηριότητες που αποφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα του εμφανιζόμενου ενοποιημένου τζίρου.

Τι θα πουν στην Ε.Κ., που δεν είπαν πριν από 5, 10, 20 ή 40 μέρες; Τα λεφτά ή υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Κι αν δεν φέρουν αποδείξεις ότι υπάρχουν, τότε είναι πλέον δουλειά της Δικαιοσύνης να βρει ποιοι έχουν ευθύνες και τι ακριβώς συνέβη.

Με άλλα λόγια, εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αναμένονται αφενός κάποιες διοικητικές κυρώσεις, κι αφετέρου, μια νέα παραπομπή προς τον εισαγγελέα (προηγήθηκε η μηνυτήρια αναφορά για τη μη παροχή στοιχείων), που αυτή τη φορά θα έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.

Δεδομένου ότι την Τρίτη κατατέθηκε επίσης και το δικαστικό αίτημα για πλήρη έκτακτο έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων, η υπόθεση φαίνεται -με καθυστέρηση- να παίρνει τον δρόμο της.

Γιατί μιλάμε περί καθυστέρησης; Διότι αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των ειδικευμένων νομικών της αγοράς ότι αφ' ης στιγμής η εταιρία δεν έδωσε απαντήσεις έγκαιρα, μετά τις καταγγελίες του QCM, ιδίως για το θέμα του ταμείου της, αυτές οι διαδικασίες έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ακαριαία και σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά την 25η Μαΐου, όταν η διοίκηση της εταιρίας «παραδέχτηκε» ότι αδυνατεί να παρουσιάσει στοιχεία για το ταμείο της!

Είναι πιθανό ότι οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις/απεργίες στο προσωπικό των υπηρεσιών της Ε.Κ. έχει παίξει αρνητικό ρόλο στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, ενώ σίγουρα το πρωτοφανές, για τα ελληνικά δεδομένα, αυτής της υπόθεσης, έχει κι αυτό τη σημασία του. Το γεγονός ότι η Folli Follie έχει πάνω από 40 θυγατρικές, οι περισσότερες εξ αυτών στην Ασία, όπου και γίνεται το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών του ομίλου, δεν είναι «business as usual» για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ελπίζουμε ότι το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί κι ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως, με απόδοση ευθυνών εκεί όπου υπάρχουν. Το μέγεθος, η διεθνής προβολή της εταιρίας, αλλά και το ύψος των ζημιών που έχουν υποστεί Έλληνες και ξένοι επενδυτές, κυριολεκτικά το απαιτεί!

Το Εuro2day.gr, κι αυτό είναι υπόσχεση προς τους αναγνώστες μας αλλά και προς τους επενδυτές της Folli Follie, θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, μέχρι το τέλος της.

 

ΥΓ1: Ελπίζουμε ότι η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με τη δέουσα ταχύτητα στη συγκεκριμένη υπόθεση, συνυπολογίζοντας τη σημασία της για την αγορά.

ΥΓ2: Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) για τους ορκωτούς ελεγκτές της εισηγμένης, που υπέγραφαν το «έχει καλώς» για λογιστικές καταστάσεις που έχουν αποδειχτεί περίπου… ανύπαρκτες!

Κι ελπίζουμε ότι δεν θα… χρονίσει!

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το δημοσιογραφικό δυναμικό του Euro2day.gr δεν έχει λάβει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχει θέσει σε πρόσωπα-κλειδιά της ΕΛΤΕ μάς δημιουργεί πάντως απορίες για τη νοοτροπία που επικρατεί σε αυτή την όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη «αρχή», η οποία όμως έχει κομβικό ρόλο στον «έλεγχο των ελεγκτών». Θα επανέλθουμε.

ΥΓ3: Έως και «ύποπτη» χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη στάση που κρατά η Fosun, δηλαδή ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Folli Follie, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί! Μέχρι στιγμής κάνουν κυριολεκτικά τους… Κινέζους, ενώ είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξελίξεις.

Κι αυτό δημιουργεί εύλογους συνειρμούς στην αγορά!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v