Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Στα 153 τα «όχι» στην πρόταση μομφής. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ η Τζάκρη. «Βαριές» κουβέντες αντάλλαξαν οι αρχηγοί. Για «ψυχόδραμα» ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Σαμαράς. Δεν έχετε σχέδιο είπε ο Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει συμφέροντα, κατήγγειλε ο Βενιζέλος.

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Με την ονομαστική ψηφοφορία η οποία οδήγησε σε απόρριψη της πρότασης μομφής ολοκληρώθηκε η διαδικασία. «Υπέρ» της πρότασης ψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ η οποία και διεγράφη από το κόμμα. Στην ψηφοφορία τα «όχι» ήταν 153 (απουσίαζε επικαλούμενος ασθένεια ο Νικήτας Κακλαμάνης), τα «ναι» 124 και τα «παρόν» 17. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. 

H κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη, ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί μια συζήτηση με μεγάλη ένταση στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στις οποίες ανταλλάχθηκαν «βαριές» κουβέντες.

Πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει έχοντας πλέον ένα λιγότερο βουλευτή στις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και ένα Γολγοθά από κρίσιμα νομοσχέδια (ακίνητα, προϋπολογισμό). Γολγοθά που θα πρέπει να ανέβει με ορισμένους από τους βουλευτές να έχουν ήδη ασκήσει κριτική, όπως ο Σκανδαλίδης, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «υφαρπάζετε την ψήφο μου» και ο Θ. Μωραϊτης, ο οποίος σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός χάριν του ΠΑΣΟΚ.

Σαμαράς: Εκλογές το 2016 - Τα έξι βήματα για έξοδο από την κρίση

«Εχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου και της σοβαρότητας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. «Κάνατε πρόταση μομφής και στο τέλος μας ζητάτε να παραιτηθούμε. Αυτή τη χάρη δεν θα σας την κάνουμε. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Σημείωσε ότι κατατέθηκε μομφή για το έλασσον (το άνοιγμα του Ραδιομέγαρου) και όχι για το μείζον, την εξυγίανση της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αναρωτήθηκε γιατί έγινε η πρόταση σε μια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα έχοντας εκπληρώσει στόχους και όντας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

«Δεν έχετε εναλλακτικές λύσεις. Παίζετε θέατρο γιατί σας τελείωσε η πολιτική», σημείωσε και χρησιμοποίησε τον Σέξπιρ λέγοντας ότι «από το σοβαρό στο γελοίο ο δρόμος είναι μικρός, αλλά από το γελοίο στο σοβαρό η απόσταση τεράστια».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποθάλπει καταλήψεις και ακρότητες. Από τα πανεπιστήμια μέχρι αυτούς που έκαναν εκπομπή στο Ραδιομέγαρο με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Στάθηκε στις δηλώσεις Τσίπρα στο Τέξας, υποστηρίζοντας ότι με αυτές ήρθε απέναντι στο κόμμα του και γι’ αυτό κατέθεσε την πρόταση μομφής. «Στις 11 Μαϊου του 2012 λέγατε πρώτη πράξη της κυβέρνησης της αριστεράς η ακύρωση του Μνημονίου. Επτά μήνες αργότερα λέγατε ‘οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σκίσει το συμβόλαιο με το ΕΕ-ΔΝΤ.’», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Μίλησε για ένα «ψυχόδραμα» που παίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπαλεύεται το Μνημόνιο, αλλά δεν έχει πει τι θα κάνει.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είναι υπέρ κατεστημένων συμφερόντων γιατί δεν ψήφισε ούτε μια διαρθρωτική αλλαγή και τόνισε ότι η χώρα θα πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα παρά το γεγονός ότι είναι σε ύφεση.
Επιτέθηκε επίσης στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία μετέχει ζητούν την κατάργηση της Frontex, ανοίγοντας έτσι τα σύνορα της χώρας.

«Δεν θα ανεχτώ να λέγεται ότι είμαστε Μερκελιστές ή ότι θα πρέπει να χτιστούν φυλακές», τόνισε, ζητώντας από την αντιπολίτευση να μιλά με επιχειρήματα για να υπάρξει διάλογος στη Βουλή.

Τα βήματα για έξοδο από την κρίση σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι:

Πρωτογενές πλεόνασμα, ανάκαμψη, εμπιστοσύνη και βελτίωση ανταγωνιστικότητας, έξοδος στις αγορές (προσδιόρισε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει στο τέλος της επόμενης χρονιάς), μείωση φορολογικής επιβάρυνσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν κανονικά πλεονάσματα σε δυο χρόνια.

O πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι για να γλιτώσει τη μομφή του Λαφαζάνη έκανε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Τσίπρας: Δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ...

Τα ψέματα τελείωσαν, δεν έχετε σχέδιο εξόδου από την κρίση, τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Μας ρωτάτε, σημείωσε, ποιος είναι ο λόγος της δυσπιστίας. «Είναι η εθνική τραγωδία που βιώνουν οι πολίτες, το κοινωνικό ολοκαύτωμα που συνεπάγεται η ολοκληρωτική εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου».

Η πολιτική σας, συνέχισε, έχει οδηγήσει τη χώρα σε καταστροφή και μας ρωτάτε γιατί κάνουμε μομφή στην κυβέρνησή σας. «Αποτύχατε σε όλα, σε όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και σε όσα εξαγγείλατε μετεκλογικά», υπογράμμισε.

«Πήρατε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης στις εκλογές του 2012 και δεν την εκμεταλλευτήκατε. Αποτύχατε να συγκρατήσετε την οικονομική κατάρρευση. Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε έστω και στοιχειωδώς την ανθρωπιστική κρίση που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Διαλύσατε την κοινωνία και η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια να συνεχίσετε να τη διαλύετε. Δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Οσο μεγαλύτερα είναι τα αδιέξοδα, τόσο μεγαλύτερα τα ψέματα της κυβέρνησης. Μιλάτε για success story χωρίς ντροπή πάνω στα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργείτε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μιλάτε για success story όταν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γίνεται εξεταστική επιτροπή για την αποτυχία του προγράμματος και την τρόικα».

Αναρωτήθηκε πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση αυτή την επιτροπή και κατά πόσο ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να καταθέσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.  Εκτίμησε πως κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται πως διαπραγματεύονται. «Σας προκαλώ να επαναλάβετε σήμερα πώς δεν θα πάρετε νέα μέτρα», τόνισε.

O «καυτό διάλογος»

«Και μόνο που ανέχεστε να συζητάτε με αποτυχημένους υπαλλήλους είναι δηλωτικό της υποτακτικής σας στρατηγικής», είπε ο κ. Τσίπρας. Σε εκείνη τη στιγμή ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να τον κοιτάξει, για να πάρει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι «έχετε αμετροέπεια, κοιτάω προς άλλη κατεύθυνση για να μην γελάσω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά στηριγμένη σε συμφέροντα και κάλεσε να σταματήσει ο εναγκαλισμός με τα μνημόνια. «Μια φορά είναι λάθος, δεύτερη βλακεία, τρίτη φορά είναι έγκλημα».

Ο λαός θα ακυρώσει το Μνημόνιο

Η λύση είναι δύσκολη, σημείωσε. Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα. «Εσεις δεν μπορείτε να ακυρώσετε το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του». Ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορούν τα σενάρια για δημιουργία νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή. Λύση είναι οι εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διέξοδος χωρίς διαγραφή χρέους. «Οσο βρισκόμαστε σε κρίση δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους». Η λύση είναι μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα φέρει νέους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στο ερώτημα «που θα βρεθούν τα λεφτά» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων η χώρα χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως και από τα πλαστά τιμολόγια χάνονται άλλα τόσα και από το λαθρεμπόριο τσιγάρων 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Γιατί δεν πάτε εκεί; Μήπως είναι ισχυρά τα συμφέροντα». Αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ και τα εμβάσματα που έχουν βγει στο εξωτερικό.

Είστε κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων, υποστήριξε και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να δει την πρόταση μομφής ως μια ευκαιρία για τον ίδιο. 

Ρώτησε αν ο πρωθυπουργός γνωρίζει για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Παράλληλα, απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής. «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

Στη δευτερολογία του μάλιστα ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει συμφέροντα που θέλουν το κλείσιμο του Σκαραμαγκά και υποστήριξε ότι ταυτίζεται με θέσεις που σχετίζονται με την υπερασπιστική γραμμή Τσοχατζόπουλου.

Βενιζέλος: Απροκάλυπτη υπονόμευση της εθνικής ενότητας

Αποδεικνύεται το απόλυτο αδιέξοδο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε ότι αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τα πραγματικά δεδομένα της διαπραγμάτευσης τα τελευταία χρόνια θα καταλάβαιναν όλοι ότι οι ενστάσεις που μεταφέρονται στο κοινοβούλιο ωχριούν. Επανέλαβε ότι η χώρα παλεύει με μια Ευρώπη είναι συντηρητική, αλλά αυτό είναι το μόνο ασφαλές πλαίσιο για τη χώρα.

«Την ώρα που η χώρα μάχεται να βγει από τα μνημόνια βλέπουμε μια ακραία και απροκάλυπτη υπονόμευση της εθνικής ενότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε τονίζοντας ότι η πρόταση μομφής έρχεται λίγο πριν η Ελλάδα λάβει την προεδρία της Ευρώπης. Σε αυτή τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το κόμμα του Καμμένου και την όσμωση της Χρυσής Αυγής.

Ασκησε κριτική και στη ΔΗΜΑΡ που δηλώνει «παρόν». Αν και εξ αντικειμένου λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης, δηλώνει «παρόν» με την ασφάλεια που προσφέρει η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα. Η άποψη αυτή προκάλεσε αντίδραση από τον Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Βενιζέλος όπως αναμένονταν στάθηκε ξανά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ναυπηγείων. «Περιμένουμε 25 ημέρες το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγία. Η πράξη του συκοφάντη είναι πράξη άτιμη κατά το δίκαιο. Σας περιμένω να έρθετε για να μιλήσουμε για το ποιοι σας καθοδηγούν σε αυτή την ιστορία. Ελάτε να δούμε πόσα απίδια χωρά ο σάκος», δήλωσε και άφησε σαφείς αιχμές για επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούνται κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτίμησε ότι πρόταση αποβλέπει και στην πόλωση σε μεσαία εκλογικά στρώματα, τακτική που στηρίζεται στο υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά της ευθύνης δεν συγκροτείται μέτωπο εθνικής στρατηγικής.

«Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η έξοδος από το Μνημόνιο. Εμεις μόνο εφαρμόζουμε πολιτική εξόδου από το Μνημόνιο και ασκούμε κριτική για το ρόλο της τρόικα».

Η κυβέρνηση διέπεται από μια προγραμματική συμφωνία και λειτουργεί με στόχο να υπερβούμε την ιστορική πρόκληση της χώρας, είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απέκρουσε την άποψη ότι το κόμμα έστησε το πρώτο πρόγραμμα και άλλοι το διορθώνουν.

Στάθηκε και στο θέμα του χρέους. «Κρίσιμο στοιχείο είναι το πώς αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας την Ελλάδα και αυτό φαίνεται στα spreads. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι διασφαλισμένη. Εχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια, με τη μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και την απόφαση του Eurogroup. Επανέλαβε ότι το βασικό είναι η ανάπτυξη ώστε να υπάρξει ο «παρονομαστής» ο οποίος θα μειώσει το χρέος. Εννοούμε απόλυτα το «όχι» στα νέα μέτρα και το «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Για το φόρο ακινήτων τόνισε ότι τώρα κάποιοι επιστρέφουν στη λύση του χαρατσιού. «Αλλά αυτό που τώρα συζητούμε είναι να υπάρξει ένας δίκαιος φόρος».

Κουβέλης: «Ζούμε περίοδο δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας»

Η υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας οδηγεί σε υποβάθμιση της κοινωνίας. «Αποδείχθηκε ότι η υποχώρηση στους δανειστές αυξάνει τα αιτήματά τους», υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης και ζήτησε διαπραγμάτευση. Τόνισε ότι ψηφίζει «παρόν» γιατί αυτό είναι υπεύθυνη στάση.

«Δεν επιθυμούμε όξυνση του πολιτικού κλίματος. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλλά πολιτική σταθερότητα σημαίνει διάλογος, να μην απαξιώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και να διεκδικείς οι αποφάσεις να λαμβάνονται από την Ελλάδα και οι εταίροι μόνο να παρακολουθούν την επίτευξη του στόχου», σημείωσε.

Αφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι πολιτική σταθερότητα σημαίνει και το να μην λες άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό.

«Ζούμε μια περίοδο δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η πρόταση μομφής ευνοεί τη Ν.Δ. και επιτρέπει τη συσπείρωση της κυβέρνησης.

Αναρωτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τι όπλα θα έχει αν αύριο ζητηθούν νέα μέτρα αφού θα έχει εξαντλήσει ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό ατού. Εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός γυρίζει την πλάτη στην πόλωση που επιχειρείται από την Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν αφορά τους πολίτες αντιπαράθεση αυτού του τύπου».

Καμμένος: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς 

Με την ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζετε εάν από την 1η Ιανουαρίου θα δημεύονται οι περιουσίες των ελλήνων, εάν θα συνεχίσουν να κόβονται συντάξεις και μισθοί, σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος. 

Κάλεσε δε όλους τους βουλευτές με την ψήφο τους να πούν όχι στην πολιτική που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς στο έργο της και ζήτησε μια νέα κυβέρνηση που θα καταγγείλει τα μνημόνια και θα διαγράψει το επαχθές χρέος.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών

Στις εσωκομματικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την κατάθεση πρότασης μομφής ο υπουργός επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου. "Μετά την ομιλία στο Τέξας, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευε να γίνε 'ρεμπετ ασκέρ' σημείωσε χαρακτηριστικά. "Την ώρα που κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την ταχύτερη δυνατή έξοδο από το μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η καταστροφή είναι ένα θεμιτό μέσο για την κατάληψη της εξουσίας. Κατέληξε, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016. 

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. Η πρόταση μομφής είναι ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες, τη στιγμή που «κάποιοι προτιμούν να ανέβουν στα κάγκελα, στην κυριολεξία φοβάμαι, για να μη μιλήσουν για αλήθειες αυτές», είπε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα έγιναν χθες έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σχολίασε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραβιάστηκε η νομιμότητα με την παρέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο. Διερωτήθηκε δε, αν είναι νόμιμη η κατάληψη του κτιρίου της ΕΡΤ και γενικότερα των δημοσίων κτιρίων. 

«Καταθέτουμε μομφή για το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας, για τα νέα μέτρα που ετοιμάζετε να πάρετε. Καταθέτουμε μομφή για την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Εδώ και καιρό, η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε μία στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική και σε πολιτικά τερτίπια χωρίς προτάσεις» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τα σόου είναι ωραία, σχολίασε η Αλέκα Παπαρήγα για τα χθεσινά γεγονότα στο ραδιομέγαρο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν σκοπεύει να δώσει την ψήφο του στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και σε «ημιτασιόν» λύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Μανώλης Γλέζος, σε επιστολή του από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται, η οποία διαβάστηκε από τον Π. Λαφαζάνη, έκανε λόγο για διαστρέβλωση των απόψεών του στην τριήμερη συζήτηση. 

Εν τω μεταξύ, για αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το οποίο θα βγει ενισχυμένη η κυβέρνηση έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός

Μάχη στη Βουλή και στο Ραδιομέγαρο το Σάββατο

Tο βράδυ του Σαββάτου άναψαν τα αίματα στη Βουλή. Αιτία η ένταση που προκλήθηκε νωρίτερα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δ. Στρατούλης (στο Ραδιομέγαρο βρέθηκε και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή) ζήτησαν την παρέμβαση εισαγγελέα και κατήγγειλαν ότι προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ.

Στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να μεταβεί άμεσα ο Ν. Δένδιας στο κοινοβούλιο προκειμένου να δώσει απαντήσεις απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταδικάσει τη «βιοπραγία σε βάρος βουλευτών του κοινοβουλίου», ενώ τόνισε ότι δεν τιμά τη Δημοκρατία και το κοινοβούλιο να απωθούνται βουλευτές.  

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Βουλή. «Εμείς θα μείνουμε εδώ. Θα δώσουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από τη βουλή και θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων», σημείωσε. 

 

O Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε γρήγορα εκλογές. «Πριν από μία εβδομάδα, 70 βουλευτές της ΝΔ ήταν στον κ. Στουρνάρα και κάποιοι έλεγαν «δεν πάει άλλο», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόβλημά σας;», ρώτησε, «οι διαδηλώσεις είναι το πρόβλημά σας; Τι τρομοκρατικός λόγος είναι αυτός;», είπε σημειώνοντας ότι στην παράταξή του δίνονται αγώνες,

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δια του Δ. Σταμάτη απέρριψε τους ισχυρισμούς σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε προπηλακισμός βουλευτή. Αποτράπηκε νέα κατάληψη στο ραδιομέγαρο, υποστήριξε. Ρώτησε ακόμα τον κ.Τσίπρα γιατί επέλεξε τώρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που σε λίγες μέρες έρχεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή, πράγμα που από τη φύση του παίρνει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χάνοντας έτσι μία «σφαίρα στη θαλάμη» του επί ένα εξάμηνο. 

 

Νωρίτερα το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι βουλευτές ήταν «άφαντοι» από το κοινοβούλιο και η συζήτηση διεξάγονταν με την παρουσία 10 έως 30 εξ αυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v