Μπαράζ αντιπαραθέσεων στον ασφαλιστικό κλάδο

Πληθαίνουν οι κόντρες στην ασφαλιστική βιομηχανία, που καλείται να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις του Solvency II. Ο διάλογος των εμπλεκόμενων πλευρών και η ένταση των ελέγχων από την ΤτΕ κλειδιά για την επίλυση των ζητημάτων.

Μπαράζ αντιπαραθέσεων στον ασφαλιστικό κλάδο

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα απαιτήσουν τα κριτήρια του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016, κάθε άλλο παρά περιορισμένες είναι οι αντιθέσεις στον ευρύτερο χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων έχουν μειωθεί δραστικά, το bancassurance και το διαδίκτυο έχουν αυξήσει τη διείσδυσή τους στη συνολική ασφαλιστική παραγωγή, ενώ παράλληλα οι ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) έχουν αρχίσει να παίρνουν αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς στον κλάδο του αυτοκινήτου. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εναντίον ΕΠΥ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να εφαρμόσει την Κοινοτική Οδηγία και να υποχρεώσει ορισμένες ΕΠΥ να μετατραπούν είτε σε θυγατρικές των ξένων εταιρειών των οποίων τα προϊόντα διαθέτουν, είτε σε υποκαταστήματα αυτών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι στην Ελλάδα παραβιάζεται το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας που αναφέρεται σε περιστασιακή ανάληψη κινδύνων από ξένες ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του θεσμού των ΕΠΥ και όχι σε μαζική ανάληψη εργασιών, η οποία έχει οδηγήσει σε κατάκτηση αξιοσημείωτων μεριδίων αγοράς. Επιπρόσθετα, καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να παρακολουθεί αυστηρά και την πορεία-φερεγγυότητα των ξένων εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι ΕΠΥ.

Ασφαλιστικές εταιρείες εναντίον τραπεζών

Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και διαμεσολαβούντες, κατηγορούν τις τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές προσέγγισης των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών που εξυπηρετούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου (σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι τράπεζες «κλέβουν» τους πελάτες, προκειμένου να τους κατευθύνουν στις θυγατρικές τους ασφαλιστικές εταιρείες). Οι τράπεζες αρνούνται τις κατηγορίες.

Επίσης, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς διαμαρτύρονται για τη στάση της Πολιτείας να ενισχύσει κεφαλαιακά μέσω του ΤΧΣ μόνο τις τράπεζες (και έμμεσα τις θυγατρικές τους ασφαλιστικές) για τη ζημιά που υπέστησαν από τα κουρεμένα ομόλογα και όχι τις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, όπου το λογαριασμό κλήθηκαν να τον πληρώσουν στο ακέραιο, οι μέτοχοί τους.

Δίκτυα εναντίον ασφαλιστικών εταιρειών

Παράπονα έχουν εκφραστεί από τα ασφαλιστικά δίκτυα για τον τρόπο λειτουργίας των on line ασφαλίσεων, όπως τον έχουν θέσει σε λειτουργία ορισμένες εταιρείες, καθώς και για μη καθαρές συμβάσεις που τους αναγκάζουν να υπογράψουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές.

Ασφαλιστικές εταιρείες-εργαζόμενοι

Σε σημείο τριβής στις σχέσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και εργαζομένων-ασφαλιστών σε αυτές, κινδυνεύει να εξελιχθεί το ζήτημα του επικουρικού ταμείου του κλάδου, ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων). Το ζήτημα σχετίζεται με το κατά πόσο και με ποιους όρους, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίζουν να καταβάλουν τα ποσά με τα οποία μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσαν το συγκεκριμένο Ταμείο.

Ασφαλιστικές εναντίον... ασφαλιστικών

Δυσφορία επικρατεί σε πολλές εταιρείες του κλάδου, για την ιδιαίτερα «επιθετική» πολιτική που ακολουθούν ορισμένες άλλες γύρω από το ύψος των τιμολογίων στον κλάδο του αυτοκινήτου (υπαινίσσονται «πτωχευτικά ασφάλιστρα» και καλούν την Τράπεζα της Ελλάδος να εντείνει τους εποπτικούς ελέγχους) και άλλες στο μέτωπο της προσέλκυσης δικτύων από τον ανταγωνισμό.

Ασφαλιστικές εταιρείες εναντίον Πολιτείας

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για μια σειρά από θέματα, όπως για: α) την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ψήφιση του θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει τη δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο των επαγγελματικών ταμείων β) την κατάργηση όλων των φορολογικών κινήτρων που αφορούσαν τα προϊόντα του κλάδου ζωής γ) την κυβερνητική άρνηση για θέσπιση υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, παρά το κλίμα αντιθέσεων που υπάρχει αυτή την περίοδο στον κλάδο, οι συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς έχουν πυκνώσει και πρόθεση είναι (βλέπε κατά καιρούς δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου) για επίλυση των όποιων διαφορών μέσω του διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v