Ερχεται μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στον ασφαλιστικό κλάδο

Οι ασφαλιστικές εταιρίες πιέζουν την Τράπεζα της Ελλάδος να εφαρμόσει τη νομοθεσία, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις και ασφαλιστικές που ξαναμπαίνουν στην αγορά από την... πίσω πόρτα.

Ερχεται μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στον ασφαλιστικό κλάδο

Έντονες πιέσεις προς την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) ασκούν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η Κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τις ΕΠΥ (ασφαλιστικές εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) και να αποτραπούν ενδεχόμενα αρνητικά φαινόμενα στην ελληνική αγορά.

«Δεν ζητούμε τίποτε άλλο από την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία συνδέει τις ΕΠΥ με τις δυνατότητες των εταιρειών της Ε.Ε. να αναλαμβάνουν περιστασιακές μόνο αναλήψεις κινδύνου σε άλλες χώρες και αν ξεπεράσουν αυτό το στάδιο να μετατρέπονται υποχρεωτικά είτε σε ασφαλιστικές εταιρείες, είτε σε υποκαταστήματα.

Στην Ελλάδα αντίθετα, οι ΕΠΥ φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και αρκετές από αυτές έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο αυτοκινήτου, λειτουργώντας ως κανονικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μιλάμε για καθαρή παράβαση του θεσμικού πλαισίου. Το Κέντρο Πληροφοριών γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια το πόσα αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα και πού και έτσι μπορεί να αποδειχτεί το κατά πόσο μια δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ως περιστασιακή, ή όχι.

Κατά την εκτίμησή μου, σε μια αγορά πέντε εκατομμυρίων οχημάτων όπως η ελληνική, μια περιστασιακή δραστηριότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ασφαλισμένα οχήματα, δηλαδή το 0,1% της αγοράς».

Άλλος παράγοντας της αγοράς ξεκαθάρισε πως «οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν τίποτε με τις ΕΠΥ, αλλά -απλά- ζητούν την τήρηση της νομοθεσίας και τον αυστηρό έλεγχο ολόκληρης της αγοράς και των ιδίων των ασφαλιστικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων», συμπληρώνοντας: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε όλες τις ΕΠΥ είναι ίδιες. Θα ήταν μεγάλο λάθος. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αναμφίβολα και σοβαρές εταιρείες, ωστόσο έχουμε δει και περιπτώσεις ατόμων που ήδη έχουν καταγράψει ένα αρνητικό track record στην ασφαλιστική αγορά και αφού απέτυχαν, τώρα προσπαθούν να... ξαναμπούν από άλλη πόρτα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενόψει και των ελέγχων που δρομολογούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Solvency II, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί και την πορεία των ευρωπαϊκών εταιρειών, προϊόντα των οποίων διαθέτουν οι ΕΠΥ στην ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v