Ασφαλιστικός κλάδος: Βολές «δικτύων» εναντίον εταιρειών

Tα ασφαλιστικά δίκτυα φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος των τελευταίων ετών, καθώς πέρα από το «ψαλίδισμα» προμηθειών έχουν πληγεί από τη μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής. Τι είπαν στελέχη σε κλαδική εκδήλωση.

Ασφαλιστικός κλάδος: Βολές «δικτύων» εναντίον εταιρειών

Μπορεί όλοι να συμφωνούν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι ευοίωνες, ωστόσο η δυσφορία για τη στάση της Πολιτείας και οι κόντρες-καταγγελίες μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου κάθε άλλο παρά απουσιάζουν, όπως άλλωστε έγινε φανερό και στη συνάντηση της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εκδήλωση με θέμα «εξελίξεις, ευκαιρίες και προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς» την οποία διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Πειραιά, καθώς και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας.

Και μπορεί βέβαια όλοι να αναγνώρισαν τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, μπορεί επίσης όλοι να συμφώνησαν ότι τέτοιες συζητήσεις συμβάλλουν στην πρόοδο της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς («πρέπει όλοι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η μόνη οδός για την επίλυση των προβλημάτων μας είναι η διαπραγμάτευση και ο εποικοδομητικός διάλογος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου), ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει την ύπαρξη σημαντικών αντιπαραθέσεων μέσα στην ασφαλιστική βιομηχανία. Έτσι:

• Παράπονα εκφράστηκαν από τα ασφαλιστικά δίκτυα για τον τρόπο λειτουργίας των on line ασφαλίσεων, όπως τον έχουν θέσει σε λειτουργία ορισμένες εταιρείες.
• Από τα πυρά των δικτύων δεν γλύτωσαν και οι τράπεζες, καθώς καταγγέλθηκαν κάποιες κινήσεις νόθευσης του ανταγωνισμού.
• Επαναλήφθηκαν οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των δικτύων για μη καθαρές συμβάσεις που τους αναγκάζουν να υπογράψουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές.

Σε κάθε περίπτωση, τα ασφαλιστικά δίκτυα φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος χαμένος των τελευταίων ετών, καθώς πέρα από το ψαλίδισμα προμηθειών έχουν πληγεί από τη μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής, από την ανάπτυξη των on line πωλήσεων, καθώς και από την παρατηρούμενη στροφή στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, τα οποία προσφέρονται από τα γκισέ των τραπεζών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την πλευρά τους, δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στον κλάδο, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα όπως:

• Η πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση των τραπεζών σε σχέση με τις ασφαλιστικές κατά το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
• Η κατάργηση όλων των φορολογικών κινήτρων που υπήρχαν στις ασφαλίσεις του κλάδου ζωής.
• Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τον ενεργό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία).
• Η συνεχής άρνηση του κράτους να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Παρ' όλα αυτά, κοινή πεποίθηση είναι πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου είναι ανοδικές. Ενδεικτική είναι η αναφορά του προέδρου της ΕΑΕΕ Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης ότι σήμερα η γενιά των baby boomers είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να χρηματοδοτεί τη σύνταξη των γονέων της, αλλά ταυτόχρονα και να αποταμιεύει για τη δική της σύνταξη.

Ο κ. Σαρηγεωργίου επίσης επανέλαβε την αυστηρή εποπτεία που υφίσταται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια από την Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της προς τον καταναλωτή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v