Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες εξελίξεις πυροδοτούν οι 160 ψήφοι

Σκληρά διλήμματα θέτει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Η γραμμή των «καθαρών» λύσεων του Μαξίμου και οι πιέσεις για πρωτοβουλίες «διευκόλυνσης» των βουλευτών. Οι κινήσεις Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής.

Νέες εξελίξεις πυροδοτούν οι 160 ψήφοι

Αντιμέτωπη με κομβικές αποφάσεις βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεδομένου ότι ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την παράταση του κυβερνητικού βίου με τα τωρινά δεδομένα δείχνει να βρίσκεται μακριά (αφού μόλις 160 ήταν οι βουλευτές που είπαν «ναι» για τον Σταύρο Δήμα), η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση και να δείξει αν είναι στις προθέσεις της να αλλάξει το κλίμα.

Μπορεί οι περισσότεροι να θέτουν ως ορόσημο την τρίτη ψηφοφορία, ωστόσο κοινό μυστικό είναι ότι για να υπάρχουν ελπίδες θετικής, για την κυβέρνηση, έκβασης της μάχης, η δυναμική θα πρέπει να φανεί από τη δεύτερη κάλπη την προσεχή Τρίτη.

Μία από τις εισηγήσεις που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να μην κάνει βήμα πίσω, να αρνηθεί διαπραγματεύσεις και παζάρια και να επιμείνει στη ρητορική των καθαρών λύσεων.

Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη πρόταση. Αυτή που μιλά για συμβιβαστική λύση, που θα προβλέπει την εκλογή Προέδρου, αλλά με ταυτόχρονο προσδιορισμό του χρόνου των εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Αυτής της άποψης φέρεται υπέρμαχος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα», με την προϋπόθεση να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λ. Γρηγοράκος που πρότεινε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει να έχει εμφανώς διαφορετική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο από την πλευρά του διαμηνύει ότι «δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις, παρά μόνο καθαρές», αποκλείοντας παράλληλα συμφωνία για συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών ή για αλλαγή υποψηφίου Προέδρου, όπως επίσης ακούγεται. Άγνωστο είναι αν και πόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα επιμείνουν στις θέσεις αυτές, χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλειστεί και ένα πιθανό ρήγμα μεταξύ τους.

Οι εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής επηρεάζονται και από τις κινήσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες και ηγετικών στελεχών. Οι φωνές που τονίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό πληθαίνουν. Ήδη το έπραξαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και η βουλευτής Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ και χθες η ομάδα των 8 βουλευτών (5 ανεξάρτητοι και 3 της ΔΗΜΑΡ) επέμεναν στην εθνική συνεννόηση, βάσει της σχετικής επιστολής που είχαν συνυπογράψει και είχαν αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη πριν από δέκα μέρες.

«Απαιτούνται θεαματικές πρωτοβουλίες, γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά. Όταν δηλώνεις και θέλεις να φαίνεσαι ισχυρός, πρέπει να αναλαμβάνεις εσύ να κάνεις την πρώτη κίνηση. Είναι βασικός στρατηγικός κανόνας», έλεγε στο Euro2day.gr πρώην γαλάζιος υπουργός ο οποίος βλέπει έντονες διεργασίες να εξελίσσονται τα επόμενα 24ωρα.

Κατά των πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το δημοσιονομικό κενό για το 2015 θα αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει νέα μέτρα.

Στην Αραβαντινού ο Πάνος Καμμένος

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένονταν η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην Αραβαντινού, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ ο επίτιμος Πρόεδρος του ζήτησε να υπάρξει εθνική συνεννόηση και να αποτραπούν οι εκλογές και ο ίδιος διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι οι κάλπες είναι μονόδρομος. 

«Ψύχραιμο» το Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τους μόλις 160 βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα, εμφανίζονται ψύχραιμοι, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή «προκριματικό γύρο». Αίσθηση προκάλεσαν δε οι τέσσερις απουσίες, των Γιώργου Κασαπίδη (ο πατέρας του οποίου απεβίωσε), Κώστα Γιοβανόπουλου, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι εκτιμάται -από γαλάζια και πράσινα στελέχη- πως, παρόλο που δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, είναι πιθανόν να συνταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Την έκπληξη πάντως επιφύλαξε ένας άλλος ανεξάρτητος, ο Παναγιώτης Μελάς, ο οποίος ενώ είχε προαναγγείλει θετική ψήφο, τελικά δεν την έδωσε. Ωστόσο, με δηλώσεις του μετά τη χθεσινή διαδικασία διαμήνυσε ότι στις επόμενες δύο ψηφοφορίες θα πει «ναι» στον Σταύρο Δήμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ρίξει παράλληλα το βάρος του και στο εξωτερικό και δη στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί αναμένεται να έχει τετ α τετ με ομολόγους του αλλά και με κορυφαία στελέχη της Ε.Ε., αναζητώντας δηλώσεις πολιτικής στήριξης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της επόμενης μέρας.

Πάντως το αν θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές θα φανεί το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης, στη δεύτερη ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v