Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη Ελλάδα ορκίστηκε -με πολιτικό όρκο- ο Αλ. Τσίπρας. Ελπίζω η κυβερνητική πλειοψηφία να ξεπεράσει τους 162, είπε στον Κ. Παπούλια. Δεν έγινε παράδοση-παραλαβή με Σαμαρά. Επιφυλάξεις αλλά και σημεία συμφωνίας, μετά το ραντεβού με Θεοδωράκη.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

«Υπάρχει κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων βγαίνοντας από το ραντεβού του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει συμφωνία αρχών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχήμα. Οι ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Π. Καμμένος επικυρώνοντας τη συμφωνία των δύο αντρών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, στις 13:30, ο Κ. Παπούλιας ενημερώθηκε και επίσημα για το αποτέλεσμα των εκλογών από τον απελθόντα πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Οπως είπε στον Κάρολο Παπούλια μετά τη συνάντηση με τον Πάνο Κάμμενο έχει τη δεδηλωμένη και ελπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία των 162 βουλευτών να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Συμφώνησε να γίνει άμεσα η ορκωμοσία καθώς όπως είπε «ο δρόμος μπροστά είναι ανηφορικός».

Η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα έγινε στις 16:00 και ο νέος πρωθυπουργός έδωσε πολιτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου». Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Ιερώνυμο προκειμένου να του γνωστοποιήσει αυτήν την απόφαση. «Έρχομαι να πάρω την ευχή σας, οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ' ό,τι ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την υποδοχή του από τον κ. Ιερώνυμο, για να απαντήσει ο τελευταίος πως «Πρώτο μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και σιγά- σιγά θα δούμε όλα τα άλλα ζητήματα». 

Κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Σαγιάς ορίζεται γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στην Καισαριανή και απέτησε φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά για την τελετή παράδοσης παραλαβής. Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν πρωτόγνωρο. Οπως ανέφεραν στο ΑΠΕ δεν υπήρχε κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου για την παράδοση-παραλαβή και διαψεύδουν κατηγορηματικά την εκδοχή της ΝΔ.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά αυτή χαρακτηρίζει τον πολιτικό πολιτισμό της απερχόμενης κυβέρνησης.

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά: «Δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η παράδοση έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργός που παρέδιδαν την κυβέρνηση. Εμείς αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα. Οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους».

Απάντηση έδωσε η Μαρία Σπυράκη: «Οι όροι της παράδοσης – παραλαβής καθορίστηκαν επακριβώς, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παππάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι διευθυντές των γραφείων του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού. Αν θέλαμε βεβαίως να μιλήσουμε για το ποιος αγνόησε επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που ορκίστηκε απόντος του αρχιεπισκόπου και δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο».

Το ραντεβού με Θεοδωράκη

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις αλλά και σημεία συμφωνίας. Τόνισε ότι θα περιμένει τις πραγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα με δηλώσεις του εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης από το έκτο κόμμα της Βουλής. Τόνισε ότι ο Πάνος Καμμένος είναι ακροδεξιών απόψεων, αναρωτώμενος πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σχήμα.

Σε ό,τι τον αφορά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υποστηρίζει ό,τι γίνεται από την κυβέρνηση και είναι σωστό.

Τέλος, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει συνάντηση Κουτσούμπα-Τσίπρα και επανέλαβε ότι το κόμμα δεν στηρίζει, ούτε δίνει ψήφο ανοχής.

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v