Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ολο το σχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου

Γιατί η Εθνική βάζει στο τραπέζι ΑΜΚ 1,75 - 2,5 δισ. ευρώ. Η «παρότρυνση» Προβόπουλου και οι ευλογίες Κούπμαν. Aύριο οι ανακοινώσεις. Τα «ντεσού», το χρονοδιάγραμμα και γιατί προκρίνεται η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Morgan Stanley, Credit Suisse οι ανάδοχοι.

ΕΤΕ: Ολο το σχέδιο για την αύξηση κεφαλαίου

Aύριο, μετά και την τυπική κατάθεση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan) στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα η Εθνική Τράπεζα την πρόθεσή της να προχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές σε αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας θα ξεπεράσει το 1,75 δισ. και ενδέχεται να φθάσει ως τα 2,5 δισ.

Από την περασμένη Παρασκευή, όταν το Euro2day.gr αποκάλυψε ότι η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει ΑΜΚ... ρεζέρβα, υπό το έντονο φλερτ ξένων επενδυτικών τραπεζών και τον κίνδυνο να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί το μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις, οι εξελίξεις έτρεξαν γρήγορα.

Το ενδεχόμενο της αύξησης κεφαλαίου συζητήθηκε, με βάση πληροφορίες, στην προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση που είχε η διοίκηση της τράπεζας με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της DG Comp Γκερτ Κούπμαν ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες.

Τόσο η DG Comp, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος συναινούν στο να προχωρήσει η Εθνική, σύντομα, σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να αντλήσει κεφάλαια που θα λειτουργήσουν ως "μαξιλάρι" ασφαλείας, για την εφαρμογή του capital plan και σε δεύτερο χρόνο θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των προνομιούχων μετοχών, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πως αν η Εθνική αποφάσιζε να βγει στις αγορές "θα είχε μεγάλη επιτυχία". Η δήλωση Προβόπουλου ερμηνεύτηκε από την αγορά ως έμμεση παρότρυνση στη διοίκηση της τράπεζας να αναλάβει το εγχείρημα.

Υπό την παρότρυνση των αρχών και την πίεση των ξένων επενδυτικών πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι αποφασισμένα να αξιοποιήσουν το καλό κλίμα που υπάρχει διεθνώς για big business στην Ελλάδα η διοίκηση της Εθνικής φέρεται να αποφάσισε τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

Η παροχή εγγύησης κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου, που τέθηκε, όπως πληροφορούμεθα, από την Credit Suisse έπαιξε επίσης ρόλο. Η ελβετική τράπεζα προσφέρει στην Εθνική εγγύηση κάλυψης για την ΑΜΚ αντίστοιχη αυτής που είχε η Alpha (soft underwritting), καθώς με βάση στελέχη επενδυτικών τραπεζών έχει ήδη συγκεντρώσει προσφορές ενδιαφέροντος της τάξης των 4 δισ. ευρώ από το άτυπο pre marketing.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Εθνική έχοντας εμφανίσει καθαρά κέρδη ήδη από την περσινή χρήση και διαθέτοντας την υψηλότερη προ προβλέψεων κερδοφορία μεταξύ των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων έχει ικανό story για να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση και με τα ίδια εν πολλοίς επιχειρήματα συνέτειναν και οι εισηγήσεις στελεχών της.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις - Ανάκληση αδειών

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Μ. Τρίτη για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, με πιθανές ημερομηνίες την 9η ή τη 10η Μαΐου.

Όλες οι ενδείξεις από το Μέγαρο Καρατζά συντείνουν στην εκτίμηση ότι η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έχει κλειδώσει, καθώς ανεστάλησαν οι εορταστικές άδειες αρκετών στελεχών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του ενημερωτικού δελτίου και να προετοιμαστούν οι παρουσιάσεις της τράπεζας στο εξωτερικό.

Στόχος της Εθνικής είναι να συντμηθεί όσο είναι δυνατόν ο χρόνος και η διαδικασία ώστε η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Μαίου.

Γιατί προκρίνεται η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης

Όπως ανέλυσε η στήλη Χαμαιλέων η αύξηση θα είναι πιθανότατα με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, καθώς το ενημερωτικό δελτίο θα πρέπει να εγκριθεί πριν τις 15 Μαΐου, ώστε να μην απαιτηθεί η επικαιροποίησή του με τα στοιχεία α΄ τριμήνου του 2014.

Ταυτόχρονα, στις 18 Μαΐου είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών και στις 25 Μαΐου ο δεύτερος μαζί με τις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από τη γενική συνέλευση, όπως έγινε με την Alpha και την Πειραιώς και αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού να ακολουθήσει η πίστωση των νέων μετοχών και η έναρξη διαπραγμάτευσης.

Κανονικά η υλοποίηση του capital plan

Σημειώνεται ότι το capital plan με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα υποβληθεί κανονικά έως τις 15 Απριλίου στην ΤτΕ και πρόθεση της τράπεζας είναι να υλοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος που θα θέσει ο επόπτης.

Η Εθνική έχει καταρτίσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ένα αξιόπιστο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο προβλέπει εναλλακτικά σενάρια εξασφάλισης των 2,18 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης 14 περιουσιακών στοιχείων.

Ως εκ τούτου η άντληση κεφαλαίων της τάξης των 1,75 - 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές θα λειτουργήσει σαν μαξιλάρι ασφαλείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v