Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση «ρεζέρβα» εξετάζει η Εθνική Tράπεζα

Έντονο «φλερτ» από ξένες επενδυτικές τράπεζες για άμεση αύξηση κεφαλαίου με κατάργηση δικαιώματος. Το δέλεαρ της εγγύησης κάλυψης, το παράθυρο ευκαιρίας και οι... δεύτερες σκέψεις της διοίκησης. Πώς η ΑΜΚ παρέχει «μαξιλάρι» για κεφαλαιακές ανάγκες και προνομιούχες.

Αύξηση «ρεζέρβα» εξετάζει η Εθνική Tράπεζα

Έντονο φλερτ από ξένες επενδυτικές τράπεζες για να προχωρήσει αμέσως σε αύξηση κεφαλαίου, αξιοποιώντας την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά assets, δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη τριών επενδυτικών τραπεζών επισκέφθηκαν την Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τη διοίκηση. Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

Οι ξένοι τραπεζίτες επισήμαναν στην διοίκηση της Εθνικής ότι δεν πρέπει να χάσει το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η ισχυρή ζήτηση για ελληνικά assets, και να εξασφαλίσει τώρα ένα ποσό της τάξης του 1 με 2 δισ. ευρώ μέσω ΑΜΚ. Έτσι θα δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας μια και καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με βάση το υπό κατάρτιση capital plan.

Σύμφωνα με τους ξένους τραπεζίτες, η επιτυχής επάνοδος της χώρας στις αγορές όχι μόνο δεν στομώνει τη ζήτηση για την Ελλάδα, αλλά διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή σελίδας της χώρας, ενισχύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις και ανατροφοδοτώντας το momentum.

Τα λεφτά που είναι πρόθυμα να ποντάρουν στο Grecovery είναι, με βάση τους ίδιους, πολλαπλάσια αυτών που έχουν ήδη επενδυθεί σε Alpha και Πειραιώς και ετοιμάζονται να τοποθετηθούν στη Eurobank.

Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει είναι ότι κάποιες από τις ξένες τράπεζες έθεσαν και το δέλεαρ εγγύησης κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου καθώς άτυπα έχουν διενεργήσει premarketing, διαπιστώνοντας ισχυρό ενδιαφέρον για ενδεχόμενη ΑΜΚ της Εθνικής. Η αύξηση θα μπορούσε ως εκ τούτου να διενεργηθεί ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές, τρέχοντας παράλληλα με αυτήν της Eurobank.

«Η Εθνική διαθέτει τις καλύτερες επιδόσεις σε προ προβλέψεων κέρδη καθώς και 'λίπος' περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να πωληθούν ή να αξιοποιηθούν» σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι ως εκ τούτου η ΕΤΕ διαθέτει story για να βγει υπό καλούς όρους στις αγορές.

Γιατί επανεξετάζει τη στάση της η Εθνική

Υπό το δέλεαρ της εγγύησης κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου και τον κίνδυνο να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας, η ΕΤΕ φέρεται να εξετάζει τις προτάσεις των ξένων επενδυτικών τραπεζών να προχωρήσει σύντομα σε αύξηση κεφαλαίου.

Παρότι η Εθνική έχει καταρτίσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ένα αξιόπιστο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο προβλέπει εναλλακτικά σενάρια εξασφάλισης των 2,18 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης 14 περιουσιακών στοιχείων, η διενέργεια αύξησης κεφαλαίου θα λειτουργούσε σαν ρεζέρβα.

Αν η Εθνική προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1 δισ. με 2 δισ. ευρώ αφενός αποκτά μαξιλάρι για την περίπτωση που αντιμετωπίσει δυσκολίες η υλοποίηση του capital plan, αφετέρου συγκεντρώνει κεφάλαια για να εξοφλήσει τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 1,35 δισ., ώστε να βρεθεί στην ίδια θέση με την Alpha και την Πειραιώς.

Επιπρόσθετα αποκτά την ευχέρεια να υλοποιήσει με άλλο μίγμα και χωρίς την πίεση του χρόνου και των υποψήφιων αγοραστών το πλάνο πωλήσεων θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων.

Γιατί ευνοεί το ΤΧΣ και το Δημόσιο η ΑΜΚ

Η αξιοποίηση του καλού κλίματος για άμεση άντληση κεφαλαίων θα διευκόλυνε και το Δημόσιο καθώς σε περίπτωση που η Εθνική και η Eurobank καλύψουν μέσω ιδιωτών επενδυτών τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να μείνει αλώβητο το capital buffer των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και να μειώσει ισόποσα το χρέος μετά και την ανακοίνωση του stress test της ΕΒΑ (Ιούλιος - Αύγουστος 2015).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Εθνική εφόσον λάβει τις σχετικές αποφάσεις θα έχει το πράσινο φως ή τις ευλογίες της κυβέρνησης και των αρχών.

ΑΜΚ με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης

Προς το παρόν, οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει καθώς η Εθνική εξετάζει ως οφείλει όλες τις παραμέτρους.

Στην περίπτωση πάντως που αποφασισθεί η ΑΜΚ, η εισήγηση είναι να διενεργηθεί με βάση τον Ν.2190. Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες προτείνουν η αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό και πιθανής δημόσιας προσφοράς για τους εγχώριους επενδυτές.

Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παροχή δικαιωμάτων προτίμησης στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης για το ΤΧΣ. Εναλλακτικά το ΤΧΣ θα μπορούσε να δηλώσει ότι δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ.

Αν η Εθνική δώσει το πράσινο φως, η απόφαση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης θα ληφθεί αμέσως ακόμη και αν αποφασισθεί τελικώς ότι η αύξηση θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v