Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Eurobank-ΕΤΕ μπορούν να βρουν ιδιωτικό χρήμα"

Η Eurobank θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ζητά. Αν αποφάσιζε και η ΕΤΕ να βγει στις αγορές, θα είχε μεγάλη επιτυχία, σημειώνει ο Προβόπουλος. Μεγάλη η πρόοδος της χώρας, πιθανό να μην υπάρξει τρίτο μνημόνιο. "Είμαι μάχιμος" απάντησε για την ανανέωση της θητείας του.

Eurobank-ΕΤΕ μπορούν να βρουν ιδιωτικό χρήμα

Την αισιοδοξία του ότι η Eurobank θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ζητά από τον ιδιωτικό τομέα εξέφρασε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

"Πιστεύω ότι οι νέοι μέτοχοι θα είναι όλοι ιδιώτες", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ τόνισε ότι και η Εθνική, αν αποφάσιζε να βγει στις αγορές, "θα είχε μεγάλη επιτυχία".

Ο κ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε των ελληνικών stress tests, σημειώνοντας ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη. «Σκελετοί δεν υπάρχουν στις τράπεζες, είμαι κατηγορηματικός. Δεν φοβάμαι ότι τα ευρωπαϊκά stress tests θα βγάλουν διαφορετικά αποτελέσματα», τόνισε. 

Σε ερώτηση αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στην περίπτωση της Eurobank, τόνισε ότι με την ΑΜΚ δεν θα χάσει το ελληνικό Δημόσιο. «Θα μειωθεί το ποσοστό του αλλά θα αυξηθεί σημαντικά η αξία της Eurobank», υπογράμμισε. 

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βελτιώσουν την κατάσταση αναφορικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.  

Μπορεί να μην έχουμε τρίτο μνημόνιο 

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, σημείωσε ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, μπορεί να μην έχουμε τρίτο μνημόνιο».  

Ωστόσο, σημείωσε ότι "τώρα που βγήκαμε στις αγορές, οι προβολείς είναι πάνω μας. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια. Να μην ολιγωρήσουμε, να μην εφησυχάσουμε. Έχουμε να δρέψουμε και άλλους καρπούς, μπορούμε να ξαναβγούμε στις αγορές με ακόμα καλύτερους όρους". 

Υπογράμμισε ότι αναμένεται φέτος ανάκαμψη της τάξης του 0,5%, μικρή μεν, αλλά έχοντας προηγηθεί περίοδος 5-6 ετών μεγάλης ύφεσης, φέτος σηματοδοτείται η αλλαγή.

Ο Γ. Προβόπουλος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει εξ αρχής η Τράπεζα της Ελλάδος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να είχε στηριχθεί κατά 2/3 στο σκέλος των δαπανών και 1/3 στο σκέλος των εσόδων. Σημείωσε ότι αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει υπερφορολόγηση. Η ελάφρυνση των φόρων, τώρα, μπορεί να έλθει σταδιακά, στο βαθμό που ο κρατικός μηχανισμός θα λειτουργεί καλύτερα και θα προχωρήσει η ανάκαμψη, φέρνοντας περισσότερα έσοδα στο κράτος.

Σημείωσε επίσης ότι σε όλους τους τόνους η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει για την κρίση που έρχεται.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν θέλει να ανανεωθεί η θητεία του, σημείωσε «είμαι μάχιμος, αλλά η απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v