Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα νομικά μέτωπα ανοίγει η Πειραιώς!

Για παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες κάνει επίσημα λόγο η εταιρεία IRF της Αγγελικής Φράγκου που είδε έκπληκτη το ποσοστό της στη MIG να περνά στην Πειραιώς. Άμεση η σχέση με το σκανδαλώδες deal Πειραιώς-ΚΚR. Τι καταγγέλλουν κύκλοι της IRF στο Euro2day.gr. Διαβάστε τις νέες αποκαλύψεις.

Νέα νομικά μέτωπα ανοίγει η Πειραιώς!

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε η απόκτηση ποσοστού 10,71% της Marfin Investment Group, από την Πειραιώς, κίνηση που ανεβάζει θεωρητικά (παρακάτω θα εξηγήσουμε γιατί χρησιμοποιούμε την έκφραση) το συνολικό της ποσοστό σε 28,49%.

Πρόκειται για ποσοστό που κατείχε ως τώρα η εταιρία IRF (πρόεδρος του Δ.Σ. και μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η γνωστή εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, του ισχυρού ναυτιλιακού ομίλου Navios Maritime) και ήταν ενεχυριασμένο στην Πειραιώς, έναντι δανείου.

Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ήδη στις σχετικές ανακοινώσεις ότι αντίθετα με την Τράπεζα Πειραιώς που αναφέρει λακωνικά ότι απέκτησε το ποσοστό αυτό «κατόπιν δήλωσης κτίσης κυριότητας του άρθρου 4 του νόμου 3301/2004», στην αντίστοιχη ανακοίνωση της IRF, που είναι σημειωτέον εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, γίνεται επίσημα λόγος για «παράνομη και καταχρηστική» ενέργεια εκ μέρους της Πειραιώς, που έγινε μονομερώς, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της IRF.

Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση ότι η IRF επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός της «συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ανόρθωση πάσης θετικής και αποθετικής ζημίας, καθώς η πράξη αυτή της 'Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.' είναι παράνομη και καταχρηστική»! 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Euro2day.gr κύκλοι της IRF, αυτή η τόσο σοβαρή κι επίσημη καταγγελία γίνεται διότι η IRF έχει από καιρό συναινέσει σε πρόταση του Τask Force Merchant Banking της Πειραιώς να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, με «φρέσκο χρήμα» από τους μετόχους της IRF και σε συγκεκριμένους όρους αναδιάρθρωσης του δανείου.

Μόνο που, όπως τονίζουν, αφότου δήλωσαν -και μάλιστα εγγράφως- ότι συναινούν σε αυτή την πρόταση, οι εκπρόσωποι της Πειραιώς… εξαφανίστηκαν και ουδέποτε επανήλθαν είτε για να υλοποιήσουν αυτή την πρόταση, που αποδέχτηκε η IRF, είτε για να κάνουν κάποια άλλη! Και τούτο παρά τις προφορικές, αλλά και γραπτές οχλήσεις στελεχών της IRF.

Αντί αυτού, προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε κατάπτωση του ενεχύρου, χωρίς την παραμικρή ειδοποίηση προς την εταιρία και χωρίς να της κοινοποιήσουν ένα επίσημο «notice of default», κατά παράβαση κάθε τραπεζικής δεοντολογίας, όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη… πειρατική συμπεριφορά».

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έγινε επικοινωνία και με την πλευρά της Πειραιώς, από την οποία δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, παρά μόνον παραπομπή στη σχετική ανακοίνωση.

Η σύνδεση με την επίμαχη συμφωνία Πειραιώς-KKR

Μπορεί η κίνηση της Πειραιώς να είναι «ανεξήγητη» για την IRF, δεν είναι όμως για όσους έχουν γνώση του τι ακριβώς προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο της Πειραιώς με την KKR, κάποιες από τις σκανδαλώδεις πτυχές της οποίας έχει ήδη αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Σήμερα έρχεται μία ακόμη αποκάλυψη, που κατά πάσα πιθανότητα εξηγεί γιατί η Πειραιώς δεν προχώρησε στο να υλοποιήσει τη ρύθμιση που η ίδια πρότεινε στην IRF, αλλά ούτε και σε κάποια νέα πρόταση, όπως καταγγέλλουν από την IRF. Διότι το δάνειο της IRF συγκαταλέγεται ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνει η δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο με την KKR. Και μέσα στο κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, αναφέρονται ρητά τα εξής εξόχως αποκαλυπτικά:

- Στη σελίδα 3, εδάφιο 3.2.1, ότι η Πειραιώς συμφωνεί και αποδέχεται να διαβουλεύεται με την KKR «πριν προχωρήσει σε οιεσδήποτε ουσιώδεις (material) ενέργειες εξυπηρέτησης ή αναδιάρθρωσης» σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, στο διάστημα από την υπογραφή της συμφωνίας, μέχρι την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συναλλαγής.

- Στη σελίδα 39 σε τμήμα της συμφωνίας με τίτλο «Κριτήρια Περιουσιακών Στοιχείων» (Asset Criteria), στο εδάφιο 9, αναφέρεται ότι όσα από τα στοιχεία (σ.σ. διάβαζε δάνεια) περιλαμβάνονται στα «στοιχεία υπό υπερημερία» (defaulting assets), όπως αυτά έχουν καταγραφεί στη συμφωνία, θα παραμείνουν σε υπερημερία, χωρίς από την πλευρά της Πειραιώς να γίνει άρση της υπερημερίας!

Κι αυτό προκειμένου να περιληφθούν στο χαρτοφυλάκιο μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων κατά την υλοποίηση της συναλλαγής. (σ.σ. Είμαστε σίγουροι ότι τα διαβάζει αυτά και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το θέμα σαν να μην επρόκειτο για δεσμευτική συμφωνία σε αρμονία με τους όρους της οποίας κινείται ήδη η Πειραιώς, αλλά για κάποιο μη δεσμευτικό προσύμφωνο ή… μνημόνιο αλληλοκατανόησης).

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το δάνειο της Πειραιώς προς την IRF όχι μόνο συγκαταλέγεται στα «δάνεια σε υπερημερία» του υπό μεταβίβαση στην KKR χαρτοφυλακίου, αλλά υπάρχει και ρητή, ονομαστική αναφορά σε αυτό, στη δεσμευτική σύμβαση της τράπεζας με τους Αμερικάνους, ως εξής:

«In relation to the IRF RCF, share pledge agreements relating to the IRF RCF may be enforced by way of a market sale, in accordance with the provisions of Greek Law 3301/2004, as amended and in force, on financial collateral and without a prior approval by the Hellenic Capital Markets Commission being necessary for this purpose in accordance with the provisions of Law 3632/1928 3632/1928 (provided however that for the avoidance of doubt there shall be no right of direct appropriation in respect of the shares that are subject to such share pledges)».

Σε απλά ελληνικά, διότι δεν είμαστε νομικοί, το παραπάνω εδάφιο ξεκαθαρίζει ότι η Πειραιώς είχε, με βάση την από 17/12/2014 δεσμευτική συμφωνία με την KKR, την ευχέρεια να προχωρήσει στην κατάπτωση του ενεχύρου για το δάνειο προς την IRF, κι ότι δύναται να γίνει και market sale, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των ελληνικών νόμων που επικαλείται το εδάφιο.

Εν ολίγοις, παρά τον σάλο που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις του Euro2day.gr, η διοίκηση της Πειραιώς:

- Από τη μια προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ότι πρόκειται για μια «συμφωνία-πλαίσιο 'επί της αρχής», αποκρύβοντας ότι πρόκειται για λεπτομερή δεσμευτική συμφωνία που εγκρίθηκε από το Δ.Σ., προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της.

- Κι από την άλλη προχωρά ολοταχώς στις ενέργειες για την υλοποίηση της συμφωνίας, σε απόλυτη εναρμόνιση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχει συμφωνήσει!

Με τον τρόπο αυτό όμως, καθίσταται σαφές μετά και τη σημερινή αντίδραση της IRF, ότι ανοίγουν πλέον νέα νομικά μέτωπα για την Τράπεζα. Κι αυτό καθώς οι διατυπώσεις που χρησιμοποιεί με κάθε επισημότητα η IRF ουσιαστικά προαναγγέλλουν την ενεργό νομική αμφισβήτηση της απόκτησης των μετοχών της MIG από την Πειραιώς.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πραγματικά «καυτά» και με πολλούς αποδέκτες:

- Τι γνώμη έχουν για όλα αυτά τα μέλη του Δ.Σ. της Πειραιώς; Εξακολουθούν να στηρίζουν τις ενέργειες που κάνει το Task Force Merchant Banking, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου; Αντιλαμβάνονται τις νομικές περιπέτειες στις οποίες οδηγούν; Έχουν τελικά επίγνωση του ότι ενέκριναν μια ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ συμφωνία με την KKR, που τελεί μεν υπό την έγκριση των αρχών και κάποιες άλλες απόλυτα συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μεταξύ των οποίων ΔΕΝ περιλαμβάνεται η καταβολή πρόσθετης χρηματοδότησης από την KKR), αλλά οι βασικοί της όροι έχουν συμφωνηθεί και παράγουν πλήρη νομικά αποτελέσματα;

- Oι αρμόδιες εποπτικές αρχές, είτε πρόκειται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την κ. Αναστασία Σακελλαρίου, είτε για την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, είτε και για το Υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γκίκα Χαρδούβελή (θυμίζουμε ότι υπάρχει και το θέμα της σκανδαλώδους συμφωνίας για φοροαποφυγή που αποκαλύψαμε την περασμένη Πέμπτη- για την οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία, είναι ενήμερος και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Δ.Σ. της τράπεζας), τι σκοπεύουν να κάνουν για όσα έχουν συμβεί και έχουν αποκαλυφθεί;

Οι τρεις ανακοινώσεις

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (στο εξής «η Εκδότρια») ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007, την απόφαση 1/434/3.7.2007 και την Εγκύκλιο 33 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι τη 16.1.2015 η εταιρία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Εκδότρια την από 16.1.2015 γνωστοποίηση σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου, από την οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:

Λόγος υποβολής γνωστοποίησης: Απόκτηση δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας. Υπέρβαση του ορίου του 25%.
Ημερομηνία της συναλλαγής: 14.1.2015.
Γνωστοποιούμενες λεπτομέρειες:

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Αριθμός μετοχών: 166.666.666.
Αριθμός δικαιωμάτων ψήφου: 166.666.666.
Ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου: 17,7849%.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ:
Αριθμός μετοχών: 267.066.666 τις οποίες κατέχει άμεσα.
Αριθμός δικαιωμάτων ψήφου: 267.066.666 τα οποία κατέχει άμεσα.
Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου: 28,4986% το οποίο κατέχει άμεσα.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε 100.400.000 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 10,7137% του μετοχικού κεφαλαίου και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας, από την «IRF EUROPEAN FINANCE INVESTMENT LTD», κατόπιν δήλωσης κτήσης κυριότητας άρθρου 4 Ν. 3301/2004.

Η δεύτερη ανακοίνωση

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (στο εξής «η Εκδότρια») ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007, την απόφαση 1/434/3.7.2007 και την Εγκύκλιο 33 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι την 19.1.2015 η εταιρία «IRF EUROPEAN FINANCE INVESTMENTS LTD» υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Εκδότρια την από 19.1.2015 γνωστοποίηση σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου, από την οποία προκύπτουν τα ακόλουθα:

Λόγος υποβολής γνωστοποίησης: Διάθεση δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας (μονομερής διάθεση από την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.»), συνεπεία της οποίας η συμμετοχή της κατήλθε του ορίου του 5%.

Ημερομηνία της μεταβολής: 14.1.2015

Γνωστοποιούμενες λεπτομέρειες:
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Αριθμός μετοχών: 137.966.071.
Αριθμός δικαιωμάτων ψήφου: 137.966.071.
Ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου: 14,72%.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ:
Αριθμός μετοχών & δικαιωμάτων ψήφου & ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου: Κατώτερα του ελαχίστου ορίου (5%)

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Η υποβολή της παρούσης γνωστοποίησης γίνεται σε συνέχεια της από 16 Ιανουαρίου 2015 έγγραφης γνωστοποίησης της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», σε απάντηση σχετικού ερωτήματός της IRF, ότι η «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» προέβη μονομερώς, άνευ οιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης της IRF, σε απόκτηση 100.400.000 μετοχών της MIG, κυριότητας της IRF, με «δήλωση κτήσης κυριότητας». Η IRF έχει επιφυλαχθεί ως προς την άσκηση παντός δικαιώματός της, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ανόρθωση πάσης θετικής και αποθετικής ζημίας, καθώς η πράξη αυτή της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» είναι παράνομη και καταχρηστική.

Η τρίτη ανακοίνωση

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (στο εξής «η Εκδότρια») ανακοινώνει ότι τη 16.1.2015 η «IRF EUROPEAN FINANCE INVESTMENTS LTD» (εφεξής «η IRF»), νομικό πρόσωπο που δύναται να θεωρηθεί ότι έχει στενό δεσμό με πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα στην Εκδότρια, ήτοι τους κ.κ. Παναγιώτη Θρουβάλα, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, και Αγγελική Φράγκου, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., σύμφωνα με το Ν. 3340/2005 και τις δυνάμει αυτού εκδοθείσες αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της γνωστοποίησε, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» σε απάντηση σχετικού ερωτήματός της, ότι τη 14.1.2015 η «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» προέβη μονομερώς σε απόκτηση 100.400.000 μετοχών της Εκδότριας, κυριότητας της IRF, με «δήλωση κτήσης κυριότητας», καθορίζοντας μονομερώς την τιμή απόκτησης σε 0,2815 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά 28.262.600 ευρώ. Περαιτέρω, η IRF έχει επιφυλαχθεί ως προς την άσκηση παντός δικαιώματός της συμπεριλαμβανομένων αυτών για την ανόρθωση πάσης θετικής και αποθετικής ζημίας καθώς η πράξη αυτή της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» είναι παράνομη και καταχρηστική.


* Δείτε το πρώτο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Euro2day.gr εδώ, την απάντηση στην πρώτη επιστολή της Τρ. Πειραιώς προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδώ και τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες φοροαποφυγής εδώ. Διαβάστε εδώ την σκληρή ανακοίνωση της MIG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v