Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Επιβεβαίωση Euro2day.gr και… ούτε κουβέντα για την ταμπακέρα!

Χωρίς απαντήσεις στις αποκαλύψεις του Euro2day.gr η ανακοίνωση της τράπεζας που ήρθε μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς περιορίζεται στην περιγραφή… διαδικασιών. Η κρίσιμη λέξη που «ξεχάστηκε», το ΤΧΣ και το θέμα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πειραιώς: Επιβεβαίωση Euro2day.gr και… ούτε κουβέντα για την ταμπακέρα!

Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως όσα αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr για τη διαδικασία ενημέρωσης και την παροχή έγκρισης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς, προς τον κ. Θωμόπουλο, να υπογράψει συμφωνία πλαίσιο με την KKR εξέδωσε σήμερα η τράπεζα, περισσότερες από 24 ώρες μετά το δημοσίευμα και κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο, αποφεύγει να πει έστω και λέξη για την… ταμπακέρα, δηλαδή για τα ουσιαστικά σημεία της συμφωνίας που αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, ενώ παρότι αναφέρει τη συμφωνία πλαίσιο βάζοντας και την ορολογία του πρωτοτύπου (Framework Agreement), έχει… λησμονήσει την πρώτη λέξη με την ιδιαίτερη σημασία της. Ότι ο κ. Θωμόπουλος υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο (Binding Framework Agreement).

To πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Πειραιώς έχει ως εξής: 

Σε απάντηση του από 14/1/2015 εγγράφου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το οποίο ζητήθηκε από την Τράπεζα να τοποθετηθεί σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας “Euro2day” σχετικά με την πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία με την Kohlberg Kravis Roberts (KKR Credit), η Τράπεζα γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της 17/12/2014, έγινε ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς άξονες και τα πλεονεκτήματα της συναλλαγής μεταβίβασης μέσω τιτλοποίησης, του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων, ομολόγων και συμμετοχών της Τράπεζας που συνδέονται με τον Όμιλο Marfin Investment Group σε επενδυτικό σχήμα υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο εταιρειών της KKR Credit και παρασχέθηκαν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας‐πλαισίου (Framework Agreement), υπό την αίρεση της έγκρισης των οριστικών συμβάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η συμφωνία‐πλαίσιο θα αναπτυχθεί σε συμβατικά κείμενα μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί των νομικών, λογιστικών και εποπτικών πτυχών του σχήματος, οπότε και τα οριστικά κείμενα θα τεθούν υπ’ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου για συζήτηση και τελική απόφαση, μετά τη λήψη της σύμφωνης γνώμης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το σκοπό αυτό, η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει στο Ταμείο αίτημα για αξιολόγηση του πλαισίου της συναλλαγής (formal request for consent).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως αναφέρεται και στο από 18.12.2014 Δελτίο Τύπου της Τράπεζας, αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά την εκπλήρωση όλων των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων. Η Τράπεζα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με όσα απαιτεί η νομοθεσία, σχετικά με τη συναλλαγή αφ’ ότου αυτή ολοκληρωθεί».

Κατόπιν αυτής της ανακοίνωσης η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι υπήρξε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας, το οποίο παρείχε τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις προς τον κ. Θωμόπουλο να υπογράψει τη δεσμευτική συμφωνία πλαίσιο με την KKR.

Ασφαλώς η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και η ίδια η Πειραιώς αναφέροντας σήμερα ότι έχει υποβάλει στο Ταμείο αίτημα για την αξιολόγηση του πλαισίου της συναλλαγής δικαιολογεί πλήρως τη χθεσινή ερώτησή μας προς την κ. Σακελλαρίου, εάν έχει το πλήρες κείμενο αυτού του δεσμευτικού πλαισίου συναλλαγής, ή κάποια… περίληψη.

Ερώτημα στο οποίο, θυμίζουμε, πήραμε μια απάντηση που ουσιαστικά έλεγε «no comment».

Με έκπληξη ωστόσο, βλέπουμε ότι η Πειραιώς αποφεύγει να αναφέρει έστω και μια λέξη για την ταμπακέρα. Διότι το Euro2day.gr αποκάλυψε χθες πως η συμφωνία δεν περιέχει καμία δέσμευση για πρόσθετη χρηματοδότηση της KKR, παρά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του κ. Θωμόπουλου, για πρόσθετη χρηματοδότηση έως 300 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ανακοίνωση του deal έγινε στις 18 Δεκεμβρίου, με τον τρόπο που έγινε, με σαφή αναφορά σε πρόσθετη χρηματοδότηση έως 300 εκατ. ευρώ και σε «ψήφο εμπιστοσύνης της KKR στην ελληνική οικονομία», οδηγώντας σε άνοδο τη μετοχή της Πειραιώς για δύο συνεχείς συνεδριάσεις παρά την εξαιρετικά επιβαρυμένη χρηματιστηριακή συγκυρία της περιόδου (εν όψει των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) εγείρεται άμεσα και ευθέως θέμα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και κατάχρησης της αγοράς, που εμπίπτει ξεκάθαρα στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του προέδρου της Κώστα Μποτόπουλου.

Διότι σύμφωνα και πάλι με το κείμενο του «δεσμευτικού πλαισίου συμφωνίας» που υπέγραψε ο κ. Θωμόπουλος, υπάρχουν μεν όροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακύρωση του deal (πέρα από την έγκριση των αρμοδίων αρχών), οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα (μεταξύ αυτών και ο όρος της εκπόνησης ενός «σχήματος» για τη βέλτιστη αποφυγή… διαρροών σε φορολογία - tax leakage) ευρύτερο θέμα στο οποίο αναφέρεται σήμερα με νέες αποκαλύψεις το Euro2day.gr).

Πουθενά όμως σε ένα κείμενο 80 σελίδων που καταγράφει απίστευτες λεπτομέρειες, δεν αναφέρεται ως όρος για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ότι η KKR θα δεσμευτεί ρητά να βάλει οιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση είτε ότι τυχόν άρνησή της να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι λόγος ακύρωσης της συμφωνίας!

Καμία σχέση δηλαδή με την ανακοίνωση και τις δηλώσεις περί «ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», που έκανε ο κ. Θωμόπουλος.

Γ. Παπ.

* Δείτε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr εδώ και το σημερινό ρεπορτάζ με τις νέες αποκαλύψεις εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v