Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναταραχή σε Βρετανία και Ελλάδα από την υπόθεση Globo

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών, συνεργάτες, προμηθευτές και ορκωτοί ελεγκτές της Globo Plc., μετά την παραδοχή πως οι ισολογισμοί ήταν «φουσκωμένοι». Τι συμβαίνει με την ελληνική Globo Technologies.

Αναταραχή σε Βρετανία και Ελλάδα από την υπόθεση Globo

Επιχειρηματικό θρίλερ σε πέντε ηπείρους βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την παραδοχή της (πρώην πλέον) διοίκησης της ελληνικών συμφερόντων Globo Plc. πως «φούσκωνε» τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Κωστή Παπαδημητρακόπουλου, του οικονομικού διευθυντή και τη θέση σε διαθεσιμότητα του διευθυντή λειτουργιών (όλοι Ελληνες), η εναπομείνουσα διοίκηση ανακοίνωσε πως προσέφυγε οικειοθελώς στις αρμόδιες αρχές σε Βρετανία, Κύπρο και Ελλάδα.

Η εταιρεία δήλωνε, όμως, πως διαθέτει συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκετοί από τους οποίους δήλωσαν άγνοια για τη συνεργασία όταν τους προσέγγισαν οι Αμερικανοί της Quintessential Capital Management (QCM), ή δεν εντοπίστηκαν. 

Η έκθεση του αμερικανικού hedge fund, που είχε σορτάρει τη μετοχή της Globo Plc. (η διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Λονδίνου έχει ανασταλεί από την προηγούμενη Παρασκευή), έδωσε τη χαριστική βολή στον μύθο που είχε χτίσει η διοίκηση της Globo για τη διεθνή της παρουσία, ο οποίος μάλιστα είχε οδηγήσει και σε πλήθος βραβεύσεων (στην Ελλάδα). 

Τώρα αναλυτές και δημοσιογράφοι στη Βρετανία και αλλού ψάχνουν τα περίπου 104 εκατ. ευρώ που δήλωνε πως διαθέτει σε μετρητά η Globo. Σε μια ανακοίνωση της 7ης Ιουλίου 2015, η διοίκηση της εταιρείας δήλωνε πως οι καταθέσεις της βρίσκονται «εκτός Ελλάδας» και πως «ένα ελάχιστο ποσό (περίπου 100.000 ευρώ) βρίσκονται σε ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς».

Όσοι παρακολουθούσαν την εταιρεία υποστηρίζουν πως η κατάσταση είχε αρχίσει να δυσκολεύει από το καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστό πως επιχείρησε να εκδώσει ομόλογο ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 8%, κόστος που δεν δικαιολογείται ούτε από το πλούσιο ταμείο, ούτε από τα κατά τα άλλα υγιή θεμελιώδη που εμφανίζονταν στον ισολογισμό της.

Στην τελευταία πλήρη χρήση (2014) η εταιρεία είχε ανακοινώσει έσοδα περί τα 130 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση της Globo, που έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την αντίστοιχη περίπτωση με την επίσης ελληνική εταιρεία Velti (που είχε εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ), κάθε άλλο παρά ευνοεί τις εξαγωγές προϊόντων λογισμικού από τη χώρα μας. Τα δημοσιεύματα, ειδικά στον βρετανικό Τύπο, είναι απανωτά, με την Globo να εμφανίζεται ως case study αποτυχίας για τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών όπου δραστηριοποιείται. Το σίγουρο είναι, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση, πως «όσο ξηλώνεται το πουλόβερ, τόσο θα αποκαλύπτονται και πράγματα στην Ελλάδα». Αρκετοί από τους διανομείς/συνεργάτες της Globo είτε ήταν ελληνικές εταιρείες, είτε διοικούνταν από Ελληνες, όπως αποκαλύπτει και η έκθεση της QCM.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η βρετανική Mezza Group (UK) Limited, η οποία παρουσιάζεται ως «ένας κορυφαίος προμηθευτής software, web solutions και διαδικτυακού marketing». Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συνδεθεί στο παρελθόν με επεισοδιακή υπόθεση επιδοτούμενων έργων πληροφορικής, η χρηματοδότηση των οποίων σταμάτησε με παρέμβαση των αρχών σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. Όπως γράφουν οι Financial Times, «όταν καλεί κανείς τον αριθμό τηλεφώνου της Mezza απαντάει μια μηχανή του fax. Η ιστοσελίδα της δίνει ως πληροφορία επικοινωνίας μια διεύθυνση στο Λονδίνο, όπου είναι καταχωρημένες 50 εταιρείες, πολλές με Έλληνες διευθυντές». 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ελληνική εταιρεία Metis, που δηλώνει πως διαθέτει γραφεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Metis Θάνος Γιαμάς, «δεν μπορούσε να θυμηθεί σε ποιο μέρος της Βαρκελώνης βρίσκονται τα ισπανικά γραφεία της εταιρείας», όπως γράφουν οι FT. Είπε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας πως τα γραφεία «είναι στο κέντρο» και πως «η Ιταλία «δεν είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή». Το γραφείο των Βρυξελλών είπε πως έχει έδρα σε campus πανεπιστημίου και φιλοξενεί 10 άτομα και ότι υπάρχουν γραφεία στην Λιθουανία, την Κύπρο και τη Βοστόνη».

Στις αρχές του 2014, οι ελεγκτές της Globo (η εταιρεία BDO) είχαν παραιτηθεί και είχαν αντικατασταθεί από την Grant Thornton. Λίγες ώρες πριν παραιτηθεί ο Κ. Παπαδημητρακόπουλος είχε δηλώσει πως η συνεργασία με τη BDO λύθηκε εξαιτίας διαφωνιών για την αμοιβή της. Η BDO είχε νωρίτερα υποστηρίξει πως αποχώρησε επειδή είχε διαφωνίες με την εταιρεία ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο. Οι Αμερικανοί της QCM υποστηρίζουν στην έκθεσή τους πως η BDO είχε ζητήσει να ελέγξει τις θυγατρικές της Globo και η διοίκηση της τελευταίας είχε αρνηθεί.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες πριν την παραίτησή του ο κ. Παπαδημητρακόπουλος μείωσε τη συμμετοχή του στην Globo Plc. από 18,67% σε 7,42% καθώς πώλησε 42 εκατ. μετοχές. Επιπλέον δέσμευσε άλλα 10 εκατ. μετοχές σε μια συμφωνία λήψης προσωπικού δανείου.

Η ελληνική Globo Technologies

Η διοίκηση της εδρεύουσας στην Ελλάδα Globo Technologies ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως «ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GLOBO PLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου». Προσθέτει, μάλιστα, πως «οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί, αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση» και πως «συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της».

Ωστόσο στην ανακοίνωση της Globo Plc. της 7ης Ιουλίου αναφερόταν πως «η Globo Technologies, η κατά 49% ελεγχόμενη από τον όμιλο συγγενής εταιρεία, συνεχίζει να αναπτύσσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της ως κορυφαία στην ελληνική αγορά τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια του 2014 τα έσοδα της Globo Technologies αυξήθηκαν κατά 28% στα 32,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να αγγίζουν τα 6,1 εκατ. ευρώ». Δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει ανακοίνωση περί πώλησης της μειοψηφικής συμμετοχής της Globo Plc. στην ελληνική εταιρεία.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (για το 2012) η εταιρεία είχε κέρδη μετά φόρων 1,4 εκατ. ευρώ. Από τον ίδιο ισολογισμό μαθαίνουμε πως το 2012 το 51% μεταβιβάστηκε στην «κυπριακή εταιρεία GMBO Holdings Ltd». Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διευθυντής (director) της συγκεκριμένης εταιρείας εμφανίζεται η Hassea Enterprises Limited και γραμματέας (secretary) η Topalesca Holdings Limited.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v