Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Globo, οι συνεργάτες «φαντάσματα» και η αναστολή της μετοχής

Eκθεση hegde fund εντοπίζει προβλήματα στα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει η Globo. Η πολύπλοκη εταιρική δομή και η λίστα με «άφαντους» συνεργάτες. Διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς η εταιρεία. Αναστολή διαπραγμάτευσης για την μετοχή.

  • του Dan McRum
H Globo, οι συνεργάτες «φαντάσματα» και η αναστολή της μετοχής

Η Globo είναι μια μικρή τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 18 χρόνια από έναν πρωταθλητή του windsurfing και εισήχθη στην αγορά AIM του Λονδίνου το 2007 μέσω αντίστροφης εξαγοράς.

Δραστηριοποιείται σε κάποιους παραδοσιακoύς επιχειρηματικούς τομείς και έχει κάνει κάποιες εξαγορές, αλλά το ισχυρό της χαρτί αυτήν την στιγμή είναι το Go!Enterprise, software που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για επιχειρησιακά δεδομένα στο προσωπικό σου τηλέφωνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Quintessential Capital Management, ένα μικρό hedge fund της Νέας Υόρκης που διαχειρίζεται ο Gabriele Grego, φαίνεται πως υπάρχουν προβλήματα με τις πωλήσεις και τα κέρδη που έχουν ανακοινωθεί.

Η QCM προσπάθησε να αγοράσει το προϊον μιλώντας σε 40 διαφορετικούς συνεργάτες, διανομείς και μεταπωλητές που παραθέτει η Globo, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Globo «διαψεύδει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που γίνονται σε αυτήν την έκθεση» και έχει ζητήσει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της ώστε να δώσει μια πιο λεπτομερή απάντηση. Εν τω μεταξύ, το ερώτημα για τους επενδυτές και του ελεγκτή Grant Thornton είναι ποιος πραγματικά αγοράζει το προϊόν της Globo ;

H εταιρεία έχει προσελκύσει ξανά short sellers. Έχει μια πολύπλοκη εταιρική δομή, έχει ανακοινώσει αύξηση κερδών αλλά χωρίς ταμειακές ροές και τον Ιανουάριο του 2014 η Ennismore Fund Management δημοσίευσε έκθεση που εξετάζει στοιχεία της εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου και των οικονομικών της ανακοινώσεων.

Φέτος συγκέντρωσε επίσης την προσοχή όταν προσπάθησε να αντλήσει αρχικά 180 εκατ. δολάρια και στην συνέχεια 120 εκατ. δολάρια με έκδοση χρέους υψηλής απόδοσης, μια ακριβή μορφή χρηματοδότησης για μια εταιρεία με 104 εκατ. ευρώ ρευστό στον ισολογισμό της.

Στην ιστοσελίδα της η Globo παρουσιάζει πολλούς μεγάλες επιχειρήσεις ως πελάτες, συμπεριλαμβανομένης και της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, η οποία κατέρρευσε το 2008. To προϊόν Go! Enterprise είναι υπεύθυνο για έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Η εταιρεία έχει καταχωρημένους στην ιστοσελίδα της και μια σειρά από διανομείς/μεταπωλητές και ειδικούς συνεργάτες. Ένας είναι η Mezza Group (UK) Limited «ένας κορυφαίος προμηθευτής software, web solutions και διαδικτυακού marketing». Όταν καλεί κανείς τον αριθμό τηλεφώνου της Mezza απαντάει μια μηχανή του fax. Η ιστοσελίδα της δίνει ως πληροφορία επικοινωνίας μια διεύθυνση στο Λονδίνο όπου είναι καταχωρημένες 50 εταιρείες, πολλές με Έλληνες διευθυντές.

Οι διευθυντές της Mezza δεν είναι Έλληνες. Ενας είναι η Federal Infosystems llc. Η Globo εμφανίζει έναν Ασιάτη μεταπωλητή ως Federal Infosystems Inc και στην περιγραφή του αναφέρει ότι ο όμιλος «περιλαμβάνει το Go!Enterprise Box στο χαρτοφαλάκιο του για να προσφέρει στους πελάτες του μια ολιστική λύση για τις mobile συσκευές».

Η Federal Infosystems Inc, ωστόσο, με logo που είναι ίδιο με αυτό στην ιστοσελίδα της Globo, εξειδικεύεται στις επισκευές laptop με έδρα την Βομβάη. «Ασχολούμαστε μόνο με laptops», ανέφερε ένας εκπρόσωπος. Σε ερώτηση για την Globo είπε «δεν έχουμε παρτίδες μαζί τους».

Και άλλοι υποτιθέμενοι πελάτες εμφανίζονται να έχουν έδρα σε κατοικίες. Για παράδειγμα η Mobile Services International, διευθύνεται από τον Jhamil Abdala από ένα σπίτι στην Φλόριντα. Του περιγράψαμε την Go!Enterprise και τον ρωτήσαμε για τα προϊόντα της Globo, αλλά η εταιρεία του δεν τα προσφέρει. «Είναι η Globo η εταιρεία που ψάχνεται ; Συνεργαζόμασταν κάποτε μαζί της, αλλά δεν είναι ενεργή».

Μιλήσαμε στον Κωστή Παπαδημητρακόπουλο, ιδρυτή και CEO της Globo και τον ρωτήσαμε γιατί είναι δύσκολο να βρει κανείς πωλητές για τα προϊόντα του και αν οι πωλήσεις που ανακοινώνονται είναι πραγματικές. «Μου προκαλεί πραγματικά έκπληξη αυτό» απάντησε. «Η επιχείρηση υπάρχει, φυσικά και υπάρχει».

Ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι βέβαιος πόσες δουλειές κάνει η Globo μέσω της Mezza, ίσως €300.000 ή λιγότερο. Είπε πως είναι μια εταιρεία που προσφέρει λύσεις για τις πλατφόρμες της Globo.

Υποστήριξε επίσης πως η Globo υπήρξε ξανά θύμα επίθεσης (bear raid) στο παρελθόν, το 2013. «Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που δεν αρέσουν στην αγορά ή δεν τα βλέπει» σημείωσε. «Αν το δείτε υπό μια οπτική γωνιά έχει νόημα».

Ο προηγούμενος ελεγκτής της Globo, η BDO, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, για να αντικατασταθεί από την Grant Thornton. Η ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η BDO έλεγε πως ο λόγος ήταν «η αδυναμία να συμφωνήσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή σκοπιά ελέγχου σε σχέση με την συμμετοχή μας στην δουλειά ανταγωνιστικών ελεγκτών που ήταν αναγκαία για να αποκτηθούν απαραίτητα στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί η εκτίμηση για τις οικονομικές ανακοινώσεις του ομίλου».

Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ανέφερε πως η διαφωνία αφορούσε το προτεινόμενο κόστος της δουλειάς της BDO.

Τον ρωτήσαμε να μας προτείνει ποιους μεταπωλητές και συνεργάτες να προσεγγίσουμε για την Go ! Enterprise. Μας συνέστησε την Ingram Micro, μια εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ και την Metis, έναν μακροχρόνιο συνεργάτη. Δεν μας έδωσε κάποια επαφή στην Ingram Micro, αλλά μας πρόσφερε μια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες το 2013. Η Ingram Micro δεν κάνει σχόλια για συγκεκριμένους πελάτες, ανέφερε εκπρόσωπος.

Η έδρα της Metis SA βρίσκεται μερικά λεπτά μακριά από τα γραφεία της Globo στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι έχει γραφεία σε επτά χώρες. Οι πληροφορίες επικοινωνίας της Metis στην ιστοσελίδα της περιλαμβάνουν μια διεύθυνση και έναν αριθμό τηλεφώνου στο Βέλγιο. Ο αριθμός στο Βέλγιο στέλνει την κλήση στο κινητό του CEO και ιδρυτή Θάνου Γιαμά, λίγο παράξενο για μια εταιρεία που λέει ότι απασχολεί 140 ανθρώπους.

Ο ίδιος είπε ότι ξέρει την Globo εδώ και καιρό και πως είναι βασικός συνεργάτης της. Ως παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η Globo για την Metis, ανέφερε «χρησιμοποιούμε ένα περιβάλλον EMM ζητώντας από την Globo να μας προσφέρει ειδικές εφαρμογές για εμάς».

Σε ερώτηση για τις πωλήσεις του Go!Enterprise, είπε ότι η Metis πούλησε πρόσφατα 100 άδειες του Go!Enterprise στο Λιθουανικό υπουργείο Οικονομικών, στην τιμή των 50 ευρώ τη μία, ένα ντιλ αξίας 5.000 ευρώ.

Ο κ. Γιαμάς δεν μπορούσε να θυμηθεί σε πιο μέρος της Βαρκελώνης βρίσκονται τα ισπανικά γραφεία της Metis, «είναι στο κέντρο» μας είπε. Η Ιταλία «δεν είναι ανοιχτή αυτήν την στιγμή». Το γραφείο των Βρυξελλών είπε πως έχει έδρα σε campus πανεπιστημίου και φιλοξενεί 10 άτομα και ότι υπάρχουν γραφεία στην Λιθουανία, την Κύπρο και την Βοστόνη.

Ο κ. Γιαμάς ανέφερε ακόμα πως η εταιρεία του συμμετέχει σε διάφορες εξαγορές και ότι είναι σε μεταβατική φάση. «Όλες οι πληροφορίες για το που είμαστε, ποιοι είμαστε, τα πρόσωπα μας, αλλάζουν από την ιστοσελίδα μας».

Η τιμή της μετοχής της Globo έχει καταρρεύσει από το υψηλό των 62p τον Ιούνιο, στις 29p στο κλείσιμο της Πέμπτης.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v