Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Globo: Φώναξαν την αστυνομία, ψάχνουν τα 104 εκατ.

Οι αποκαλύψεις για την Globo εκθέτουν τις βρετανικές εποπτικές αρχές. Παρά τις προειδοποιήσεις απέτυχαν να κάνουν το καθήκον τους. Παραμένουν τα ερωτηματικά για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Άφαντα τα 104 εκατ. ευρώ που εμφανίζονταν στα ταμεία.

  • του Paul Murphy
Globo: Φώναξαν την αστυνομία, ψάχνουν τα 104 εκατ.

Ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη επιβεβαίωσε ότι η τεχνολογική εταιρεία Globo που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου έχει έρθει σε επαφή με διωκτικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εταιρεία ερευνάται επίσης από την βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (FCA).

Είχε προηγηθεί φυσικά η παραδοχή του CEO Κωστή Παπαδημητρακόπουλο ότι τα βιβλία είναι «μαγειρεμένα» και ότι ξεφορτώθηκε στα κρυφά πάνω από 50 εκατομμύριο μετοχές, αποκαλύψεις που πυροδοτήθηκαν από επίθεση hedge fund και από συγκεκριμένες ερωτήσεις που έγιναν…

Αλλά κάτι αρκετά σημαντικό έλειπε από την ενημέρωση της Τετάρτης: δεν υπάρχει κουβέντα για την κατάσταση του ισολογισμού της Globo.

Είναι κάπως παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι υποτίθεται πως υπήρχαν περίπου 104 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της Globo και το ρευστό είναι ένα από αυτά τα στοιχεία ενεργητικού που είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν. Ένας ελεγκτής ή διευθυντής εταιρείας μπορεί να ελέγξει την ύπαρξη τους με ένα από τηλεφώνημα ή δύο.

Μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι απέτυχαν ολοκληρωτικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η εταιρική διακυβέρνηση. Ο σύμβουλος έκδοσης, η ομάδα της AIM στο LSE, ο broker, o ελεγκτής. Όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι εποπτεύουν απέτυχαν να το κάνουν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για εκτεταμένο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει μια αξιομνημόνευτη ανεπάρκεια, εκτός από την ομολογημένη αξιόποινη συμπεριφορά.

Αλλά ας μιλήσουμε για το θέμα του ρευστού. Ενδεχομένως είναι σημαντικό ότι υπήρξε επαφή με τις αρχές της Κύπρου εκτός από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Μια γραμμή στον οικονομικό έλεγχο που δημοσιεύτηκε στην ενδιάμεση ανακοίνωση της Globo γράφει: «O όμιλος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς σε αρκετές τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, την Ινδία, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Αλλά στην συνέχεια ένας πίνακας έδειχνε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων βρισκόταν σε ιδρύματα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης…

Ισως να μετακινήθηκαν από τότε...

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v