Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΝΑΚΑΜ: Η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης και η επόμενη μέρα

Η «βαριά» ιστορία της εισηγμένης που είδε να αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της για λογιστικές εγγραφές μικρότερες των εκατό χιλιάδων ευρώ. Τα «στοιχειωμένα» ακίνητα, η στροφή στο εμπόριο και η αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης και η επόμενη μέρα

Έκπληξη προκάλεσε στο επενδυτικό κοινό η είδηση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΛΑΝΑΚΑΜ, καθώς μπορεί οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης να είναι κατά τα τελευταία χρόνια φτωχές, ωστόσο ο δανεισμός της παραμένει χαμηλός και η περιουσιακή της διάρθρωση ισχυρή.

Ειδικότερα, η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οφείλεται στην επιφύλαξη που εξέφρασε ο ορκωτός ελεγκτής για την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων του 2017, αναφερόμενος σε δύο ποσά που αθροιστικά δεν υπερβαίνουν ούτε τα εκατό χιλιάδες ευρώ (μη σχηματισμός πρόβλεψης για αποχώρηση προσωπικού γύρω στα 40 χιλ. ευρώ και απουσία πρόβλεψης για απαιτήσεις σε καθυστέρηση ύψους 56 χιλ. ευρώ).

Η ουσία είναι ότι ακόμη και η λογιστικοποίηση των ποσών αυτών δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων που εμφανίζει η εισηγμένη κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία διακρίνεται από:

α) Χαμηλό κύκλο εργασιών (κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ το 2017).

β) Ελαφρά ζημιογόνο αποτέλεσμα (-211 χιλ. πέρυσι έναντι -169 χιλ. το 2016).

γ) Καθαρό δανεισμό γύρω στα 800 χιλ. ευρώ, που θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου άλλα περίπου 180 χιλ. ευρώ αν η εταιρεία ρευστοποιούσε τις 36.721 μετοχές της ΕΧΑΕ που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια.

δ) Ακίνητη περιουσία που δεν χρησιμοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς συνολικής αποτίμησης 10 εκατ. ευρώ και η απόδοση της οποίας εδώ και δεκαετίες παραμένει οριακή.

Οι παλιοί χρηματιστηριακοί επενδυτές θα θυμούνται ενδεχομένως τις εκτεταμένες συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990 για τα σχέδια εκμετάλλευσης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της εισηγμένης, χωρίς ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα να έχει προκύψει κάτι το ουσιαστικό.

Για παράδειγμα, πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για ενοικίαση του «ακινήτου φιλέτου» στην Καλλιθέα σε super market, ή εκείνων στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τέλος το παλιό εργοστάσιο στην Κερατέα ήταν προ τριετίας να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια σαλιγκαριών (project που τελικά δεν προχώρησε).

Και ενώ τα «στοιχειωμένα» ακίνητα της ΛΑΝΑΚΑΜ δεν έχουν αποδώσει εδώ και χρόνια τίποτε το ουσιαστικό, το εργοστάσιο παραγωγής μαλλιού σταμάτησε προ πολλών ετών να λειτουργεί και έτσι η δραστηριότητα της εισηγμένης στράφηκε στο χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, προϊόντων που απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτικό κοινό μέσου και υψηλού εισοδήματος.

Πρόσθετο πλήγμα για την ΛΑΝΑΚΑΜ προέκυψε και από την πτώχευση της πάλαι ποτέ εισηγμένης ΕΛΦΙΚΟ, στην οποία διατηρούσε μειοψηφική συμμετοχή.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα της εταιρείας επηρεάστηκε από την πολυετή οικονομική κρίση, καθώς όχι μόνο μειώθηκε δραστικά η εγχώρια ζήτηση για τέτοιου είδους προϊόντα, αλλά επιπλέον ο κλάδος χαρακτηρίστηκε όλη αυτή την περίοδο από αυξημένα φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, η διοίκηση της ΛΑΝΑΚΑΜ σχεδιάζει εδώ και κάποια χρόνια την επέκτασή της σε νέες δραστηριότητες, πράγμα που έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιάννης Δαμίγος.

Η πρώτη απόπειρα αφορούσε την παραγωγή σαλιγκαριών στο παλιό εργοστάσιο της Κερατέας, ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε, εξ’ αιτίας των αποφάσεων που εκκρεμούσε να λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σχετικά με πιθανή απαλλοτρίωση μέρους αυτού.

Τα σχέδια επέκτασης σε άλλο κλάδο επιβεβαίωσε ο κ. Δαμίγος και κατά την περυσινή τακτική γενική συνέλευση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v