Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι Αμερικανοί «σκουπίζουν» το XA

Ποια hedge funds απορρόφησαν το placement της BCP. Το «διαβατήριο» των υψηλών αποδόσεων, τα ορόσημα MSCI και ανάκαμψης της οικονομίας και η ανάγκη για νέες ιδέες. Το στοίχημα για Eurobank και «καθαρές» λύσεις στις τράπεζες.

Γιατί οι Αμερικανοί «σκουπίζουν» το XA

Άλλη μία απτή απόδειξη του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τα εγχώρια assets αποτέλεσε, σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές, το επιτυχές placement μετοχών της Πειραιώς από την πορτογαλική BCP.

Οι Πορτογάλοι διέθεσαν μέσα σε μερικές ώρες 235,3 εκατ. μετοχές Πειραιώς καθώς και ισάριθμα warrants, με το 95% της προσφοράς να απορροφάται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι Αμερικανοί επενδυτές.

Hedge funds όπως τα Baupost, Paulson & Co, Third Point και York Capital βρήκαν την ευκαιρία να ενισχύσουν περαιτέρω τις θέσεις τους σε μετοχές και warrants της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ -μικρό- μέρος της προσφοράς καλύφθηκε από αμερικανικά pension funds, τα οποία επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 2007.

Από το καλοκαίρι του 2012 ως σήμερα περισσότερα από 200 αμερικανικά funds έχουν τοποθετηθεί στο Χ.Α., με αποτέλεσμα οι επενδυτές από τη Βόρειο αλλά και τη Νότιο Αμερική να είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών μετοχών.

Ενδεικτικό του υψηλού υπερατλαντικού ενδιαφέροντος για ελληνικές μετοχές είναι και η μεγάλη αύξηση των τοποθετήσεων παθητικής διαχείρισης.

Ο αριθμός των μεριδίων του ETF επί του FTSE/ASE 20, που λάνσαρε η Global X στην αμερικανική αγορά, αυξήθηκε από την 7η Δεκεμβρίου 2011 ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2013 κατά 35 φορές φθάνοντας στα 3,55 εκατομμύρια. Στον αντίποδα, ο αριθμός των μεριδίων του ETF της Lyxor (Λουξεμβούργο) αυξήθηκε μόλις κατά 3,8 φορές το ίδιο διάστημα.

Οι υψηλές αποδόσεις (σ.σ. ως και 130%) που καταγράφουν τα hedge funds αποτελούν, με βάση κορυφαίους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, διαβατήριο για να πουληθούν νέα stories στις ΗΠΑ, καθώς το ενδιαφέρον για ελληνικά χαρτιά βαίνει αυξανόμενο.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει σε νέο φορολογικό πλαίσιο με αναπτυξιακό χαρακτήρα, το οποίο θα υποβοηθά λύσεις για άντληση ρευστότητας, αφετέρου να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία για υιοθέτηση καθαρών λύσεων σε θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα ορόσημα του MSCI και της ανάκαμψης

Ο σκληρός πυρήνας των Αμερικανών επενδυτών που παρακολουθούν την Ελλάδα (Fairfax, Third Point, Paulson, York Capital, Baupost, Eaglevale κ.ά.) ποντάρει στο ότι το Χ.Α. θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή τους επόμενους μήνες χάρη στις εισροές κεφαλαίων από emerging funds και στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επανακάμψουν και οι long only επενδυτές.

Αυτή η εκτίμηση εξηγεί γιατί συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις στις τράπεζες και σε άλλους τίτλους υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αναζητώντας νέα stories στο πεδίο της αναδιάρθρωσης δανείων και επιχειρήσεων.

«Ακόμη και αν μετά την ολοκλήρωση των εισροών από τα emerging funds το Χ.Α. διορθώσει, οι τιμές κτήσης που έχουν επιτρέπουν τη διατήρηση ψύχραιμης στάσης, όσο δεν απειλούνται τα μακροοικονομικά στοιχεία και η κυβερνητική σταθερότητα» εκτιμούν χρηματιστές, οι οποίοι σημειώνουν τον κίνδυνο το Χ.Α. να βρεθεί σε κενό αγοραστών τον Νοέμβριο, όταν τα αμερικανικά funds κλείνουν βιβλία.

«Το ενδιαφέρον για νέα ελληνικά stories είναι πελώριο, το ζήτημα είναι να αξιοποιηθεί για να εισρεύσουν κεφάλαια στην ελληνική οικονομία» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με τους ίδιους, το επιτυχές placement στην Πειραιώς ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, αλλά και για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.

Το στοίχημα για τη Eurobank

Όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το Euro2day η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα διενεργηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και το ΤΧΣ για να μειώσει την τιμή κτήσης του. Την παραπάνω λύση επιβεβαίωσε η διοίκηση του ΤΧΣ κατά τη διάρκεια άτυπης ενημερωτικής συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους του τύπου. Η λύση της αύξησης κεφαλαίου επιτρέπει την είσοδο τόσο στρατηγικού επενδυτή, όσο και τη δημιουργία θέσεων από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων ενδιαφέρον για τη Eurobank έχει επιδείξει από την περίοδο Καραμούζη ομάδα Αμερικανών επενδυτών (Eaglevale, Third Point, Rothschild) που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να θεωρηθούν στρατηγικοί επενδυτές (σ.σ. κλειδί είναι η συμμετοχή της επενδυτικής τράπεζας Rothschild).

Το ενδιαφέρον αυτής της ομάδας είναι ακόμη ζεστό όπως και αυτό της Fairfax. Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει δημιουργήσει μαζί με το fund του W. Ross στρατηγική θέση στην Bank of Ireland αγοράζοντας αδιάθετες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου του 2011.

Να αξιοποιηθεί το υψηλό ενδιαφέρον ζητούν οι τράπεζες

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη να αξιοποιήσει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

«Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank αποτελεί καλή αφορμή για τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» αναφέρουν, επαναλαμβάνοντας πως ό,τι αποφασισθεί για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα πρέπει κατά αναλογίαν να ισχύσει και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Απαιτείται, τονίζουν, η υιοθέτηση καθαρών λύσεων, που να επιτρέπουν στις τράπεζες να εξοφλήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ΤΧΣ και να επανέλθουν στον ιδιωτικό τομέα και στην άσκηση του κανονικού τους ρόλου, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση και οι αρχές πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αλλαγές στις τιμές άσκησης των warrants (μικρό καλάθι για αλλαγές στα warrants) και όποιες τροποποιήσεις προωθηθούν στο θεσμικό πλαίσιο θα αφορούν αποκλειστικά τη Eurobank και την κάλυψη της διοίκησης του ΤΧΣ από τυχόν παρεπόμενες ευθύνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v