Eurobank: Τι ζήτησε για ΑΜΚ – ιδιωτικοποίηση

Η ιδέα να διενεργηθεί μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τέθηκε για τη Eurobank. Σε αυτή θα συμετάσχει το ΤΧΣ αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος να συγκεντρωθεί ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Eurobank:  Τι ζήτησε για ΑΜΚ – ιδιωτικοποίηση

Τον πρώτο σημαντικό γρίφο, μετά την απόφαση για την αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καλούνται να λύσουν η τρόικα, το ΤΧΣ και η κυβέρνηση, επιλέγοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί κεφαλαιακά η Eurobank και θα προχωρήσει το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησής της.

Υποχρέωση της Ελλάδας, όπως είναι γνωστό, είναι η μερική ιδιωτικοποίηση της τράπεζας ως και τον Απρίλιο του 2014. Πρόκειται για εγχείρημα που δείχνει εύκολο, υπό το πρίσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για ελληνικές τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και μεγάλες παγίδες.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι το αν οι ιδιώτες επενδυτές θα μπουν στη Eurobank με τιμή χαμηλότερη από αυτή με την οποία μπήκε το ΤΧΣ. 

Θυμίζουμε ότι το Ταμείο μπήκε στη Eurobank σε τιμή που αντιστοιχούσε σε περίπου 1,5 φορά το book value της τράπεζας. Μετά, δε, την εισφορά Τ.Τ. και την εξαγορά της Proton η τιμή κτήσης του υπολογίζεται ότι έπεσε σε 1,3 φορές το book value.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα θα βρεθούν αξιόπιστοι ιδιώτες επενδυτές πρόθυμοι να μπουν σε αντίστοιχα νούμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, αν μάλιστα δεν υπάρχει και το εργαλείο των warrants.

Για να ξεπερασθεί ο παραπάνω σκόπελος η διοίκησή της έθεσε στην DG Comp, όπως έγραψε το Euro2day, την πρόταση να συνδυασθεί η κεφαλαιακή της ενίσχυση με το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησης.

Ζήτησε, δηλαδή, να διενεργηθεί αύξηση κεφαλαίου με μερική κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ. Έτσι, το μεν Ταμείο θα ασκήσει μέρος των δικαιωμάτων και θα βελτιώσει περαιτέρω την τιμή κτήσης, οι δε ιδιώτες επενδυτές θα εισέλθουν στη Eurobank στην ίδια τιμή με το ΤΧΣ, αποκτώντας ως το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου.  

Το ύψος της αύξησης θα ξεπεράσει, σε αυτήν την περίπτωση, το 1,5 δισ. ευρώ. Το αν χρειάζεται βέβαια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση η Eurobank και ποιο θα είναι το ύψος της θα καθορισθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests, που πρόκειται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του έτους.

Τέλος, προκειμένου να προφυλαχθούν τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ από τυχόν  ευθύνες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της άσκησης των καθηκόντων τους, επανέρχεται στους κόλπους της κυβέρνησης η πρόθεση να κατατεθεί σχετική τροπολογία σε ένα από τα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v