Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: «Ορόσημο» το placement σε Πειραιώς

(upd) Πώς κινητοποιήθηκε «φρέσκο» χρήμα €494 εκατ. Η προεργασία από Πειραιώς, Deutsche και JP Morgan. Tο «ανθεκτικό» story που έγινε «καυτό». Συμμετοχή από ισχυρά ονόματα και pension funds των ΗΠΑ. Με discount 16,7% η συναλλαγή.

Τράπεζες: «Ορόσημο» το placement σε Πειραιώς

Mόλις λίγους μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του ρημαγμένου από την κρίση και το κούρεμα ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μια ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, βλέπει το 4,64% του μετοχικού της κεφαλαίου να αλλάζει χέρια μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, με υψηλό ενδιαφέρον από την πλευρά ξένων επενδυτών, όπως προκύπτει από την υπερκάλυψη κατά τουλάχιστον 1,5 φορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της BCP, δόθηκε αντίτιμο 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή και 0,6 ευρώ για κάθε warrant. Έτσι, το μέσο discount διαμορφώνεται στο 16,7% με βάση το χθεσινό κλείσιμο (υπολογίζεται στο 8,5% για τη μετοχή στην οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπερκάλυψη έφτασε τις 2,1 φορές). Τα έσοδα από τη συναλλαγή φτάνουν τα 494 εκατ. ευρώ για τον πορτογαλικό όμιλο, που βλέπει τη μετοχή του σήμερα να σημειώνει άνοδο 5,4%. 

Το γεγονός ότι υπήρξε discount θεωρείται απολύτως αναμενόμενο. Είχε προηγηθεί η άνοδος που κατέγραψε το τελευταίο διάστημα η τιμή της μετοχής, ενώ ρόλο έπαιξαν ο αριθμός των τίτλων που προσφέρθηκαν, αλλά και η πίεση που είχε η BCP για να εισπράξει ζεστό χρήμα, προωθώντας το δικό της αναγκαίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καθώς το πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα έχει κι αυτό περάσει διά πυρός και σιδήρου εξαιτίας της κρίσης.

Η κάλυψη όμως της προσφοράς 235 εκατ. μετοχών και ισάριθμων warrants μέσα σε διάστημα ωρών αποτελεί ορόσημο γενικότερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που λίγους μήνες πριν βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και αντιμετώπιζε ακόμη και το ενδεχόμενο ολοσχερούς κρατικοποίησης.

Για την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, η επιτυχής πραγματοποίηση του placement από την πορτογαλική BCP είναι θετικό γεγονός για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί σταματά να υπάρχει το λεγόμενο stock overhang, η απειλή δηλαδή της προανναγελθείσας μεταβίβασης αυτού του 4,64%, καθώς ήταν γνωστό ότι η BCP θα πωλούσε, στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Δεύτερον, διότι σηματοδοτεί την απήχησή της στο διεθνές επενδυτικό κοινό, γεγονός για το οποίο υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, τους προηγούμενους μήνες, εν όψει και της χθεσινής εξέλιξης.

Μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της BCP, ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ανάμεσά τους και διάφορα από τα «πρώτα ονόματα» της διεθνούς αγοράς (σύμφωνα με πληροφορίες μετείχαν το Third Point του Ντ. Λεμπ, το Baupost, το York Capital και άλλα γνωστά hedge funds, κυρίως αμερικανικά, ενώ συνολικά το 95% καλύφθηκε από υφιστάμενους μετόχους της Πειραιώς), θα κατέχουν ποσοστό της τάξεως του 80% από το free float της τράπεζας, το οποίο θα ανέρχεται στο 21-22%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2007 τοποθετήθηκαν σε ελληνική τράπεζα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) τα οποία αποτελούν μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η BCP συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, προσωρινά, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Μάιο, και για τον λόγο αυτό είχε περιορισμένα δικαιώματα ψήφου μόνο για στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Πώς κινητοποιήθηκε φρέσκο χρήμα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ

Η επιτυχής διάθεση στηρίχθηκε τόσο στην αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία όσο και στο ανθεκτικό πλάνο που παρουσίασε σε εκατοντάδες συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της Πειραιώς. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και μέσω της Πειραιώς στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος.

«Υπήρξε σημαντική προεργασία» παραδέχονται στελέχη του ομίλου Πειραιώς, σημειώνοντας ότι από την επομένη της ολοκλήρωσης της αύξησης ως χθες προετοιμαζόταν η αποεπένδυση της BCP. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με την αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών και οι εξαγορές που προηγήθηκαν έθεσαν, σύμφωνα με τους ίδιους, τις βάσεις.

Διαθέτοντας δείκτη EBA Core Tier I υψηλότερο του 14%, προ φόρων συνέργειες ύψους 547 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, μεγάλα περιθώρια μείωσης του cost of funding λόγω του υψηλού κόστους καταθέσεων, που είχαν οι εξαγορασθείσες τράπεζες, και δείκτη προβλέψεων προς δάνεια 15,5%, η Πειραιώς μαζί με την Alpha συγκέντρωναν τα απαραίτητα στοιχεία ενός ανθεκτικού story, που θα μπορούσε να καταστεί καυτό αν βελτιώνονταν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Οι τολμηροί πόνταραν ήδη από τον Ιούλιο - Αύγουστο στο ότι με τα παραπάνω νούμερα η Πειραιώς έχει τη δυνατότητα να καλύψει ακόμη και εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50%.

Όταν έγινε ορατό ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και η ύφεση θα συγκρατηθεί φέτος εντός των προβλέψεων του προγράμματος, το ενδιαφέρον για την τράπεζα, όπως και για τις υπόλοιπες, πήρε εντυπωσιακές διαστάσεις.

Χάρη στα παραπάνω στοιχεία και βεβαίως στην προεργασία από την Πειραιώς, την JP Morgan και την Deutsche Bank κατέστη δυνατό να κινητοποιηθεί φρέσκο χρήμα 500 εκατ. ευρώ από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και να καλυφθεί επιτυχώς το placement της BCP.

Σε ξένους θεσμικούς έως και το 80% μετοχών και warrants!

Μετά την επιτυχή διάθεση των 235,29 εκατ. μετοχών και ισάριθμων warrants της Πειραιώς από την BCP οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αν μάλιστα δεν συνυπολογισθούν οι μετοχές του ΤΧΣ, τότε το ποσοστό που κατέχουν επί του free float της μετοχής φθάνει στο 80%!

Δηλαδή οι ξένοι θεσμικοί έβαλαν στην αύξηση της τράπεζας και ακολούθως με αγορές μετοχών πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και το placement το ποσό ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

Στην Alpha Bank, αντίστοιχα, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν στις 30/9 το 45% των μετοχών που διαπραγματεύονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v