Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανέρχεται η Tesla ζητώντας αμοιβή $56 δισ. για τον Μασκ

Διπλή ψηφοφορία δρομολογείται για μεγάλους και μικρούς μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας: Στην κάλπη το αν θα αποκατασταθεί το ύψος των απολαβών του δισεκατομμυριούχου, που τις ακύρωσε το δικαστήριο, και αν θα μετακινηθεί η έδρα της εταιρείας στο Τέξας.

Επανέρχεται η Tesla ζητώντας αμοιβή $56 δισ. για τον Μασκ

Οι μέτοχοι της Tesla καλούνται να ψηφίσουν ξανά για το πακέτο αποδοχών του Έλον Μασκ, αφού δικαστήριο του Ντέλαγουερ ακύρωσε την αμοιβή 56 δισ. δολαρίων που είχε κανονιστεί για τον διευθύνοντα σύμβουλο το 2018.

Καταθέτοντας υπόμνημα σήμερα Τετάρτη, η Tesla ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει ψηφοφορία για τη μεταφορά της εταιρείας στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα συγκαλέσει την ετήσια συνεδρίασή της στις 13 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Tesla Ρόμπιν Ντένχολμ αμφισβήτησε την απόφαση του Δικαστηρίου του Ντέλαγουερ τον Ιανουάριο, που αποφάνθηκε ότι οι διευθυντές της εταιρείας, εκτελώντας εντολές του μεγάλου αφεντικού τους, δεν είχαν φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο για τα συμφέροντα των επενδυτών.

«Ο Έλον δεν έχει πληρωθεί για καμία από τις εργασίες του για την Tesla τα τελευταία έξι χρόνια, κάτι που συνέβαλε στη δημιουργία σημαντικής ανάπτυξης και αξίας μετόχων», έγραψε ο Ντένχολμ στους επενδυτές.

Ο μέτοχος που μήνυσε την Tesla επέκρινε την αποζημίωση του CEO ως υπερβολική και αδιαφανή. Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει έξι εταιρείες, είπε στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι προτιμούσε να εργαστεί σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής αλλού, εκτός εάν κατέχει μερίδιο 25% στην Tesla. Αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 37% φέτος, στον απόηχο της επιβράδυνσης στις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Προ ημερών η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του αριθμού εργαζομένων της κατά περισσότερο από 10% παγκοσμίως, ενώ δύο ανώτερα στελέχη αποχώρησαν.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla συνέστησε ειδική επιτροπή φέτος για να καθορίσει δύο πράγματα: αν η εταιρεία θα παραμείνει στο Ντελαγουέρ και εάν θα προκηρυχθεί ψηφοφορία μετόχων για την αμοιβή του Μασκ.

Σε γραπτή έκθεση, η επιτροπή υποστήριξε ότι οι ψηφοφορίες πρέπει να γίνουν παράλληλα. Διαφορετικά, η προσπάθεια μετακίνησης της εταιρικής έδρας θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως τρόπος να παραχωρηθεί στον Μασκ ένα νέο πακέτο αποδοχών που δεν θα μπορούσε να λάβει στο Ντελαγουέρ.

Η διαπραγμάτευση νέου πακέτου αμοιβών θα απαιτούσε χρόνο και θα οδηγούσε σε πρόσθετες δαπάνες αποζημίωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η κατάθεση. Η επικύρωση του πακέτου του 2018 θα είναι ταχύτερη και «θα αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με τον πιο σημαντικό άνθρωπο της Tesla».

Η έκθεση της ειδικής επιτροπής σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα επιτρέψει στους επενδυτές «να αποφασίσουν μόνοι τους εάν πιστεύουν ότι η αποζημίωση του Μασκ είναι δίκαιη, υπό το φως όσων πέτυχε και των επιπτώσεών τους στους μετόχους».

Δεκάδες θεσμικοί επενδυτές επικοινώνησαν με την Tesla και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο αποζημίωσης του 2018. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε επίσης ότι χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν στείλει επιστολές και email στο διοικητικό συμβούλιο εκφράζοντας το ίδιο αίσθημα.

Η προσπάθεια να μετακινηθεί η έδρα της Tesla δεν είναι άσχετη με την απόφαση να ακυρωθεί το πακέτο αμοιβών του δισεκατομμυριούχου, ο οποίος έχει δρομολογήσει τη μετεγκατάσταση κι άλλων εταιρειών του. Η SpaceX είχε υποβάλει αίτηση επίσης να μετακομίσει στο Τέξας από το Ντέλαγουερ. Αυτό έγινε λίγο μετά την επιστροφή της της startup νευροτεχνολογιών Neuralink Corp., που ιδρύθηκε από τον Μασκ, στη Νεβάδα.

Η Tesla θα ζητήσει επίσης από τους επενδυτές να επανεκλέξουν δύο διευθυντές στην επερχόμενη συνέλευση των μετόχων: τον αδελφό του Μασκ, Κίμπαλ, και τον Τζέιμς Μέρντοχ, γιο του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Κίμπαλ Μασκ, διευθυντής από το 2004, είναι το μακροβιότερο μέλος του οκταμελούς συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Μέρντοχ εντάχθηκε το 2017.

Οι δυο τους ήταν μεταξύ των διευθυντών που συμφώνησαν πέρυσι να επιστρέψουν περισσότερα από 735 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και μετρητά για να διευθετήσουν αγωγή επενδυτών που κατηγορούσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι έδωσαν στον εαυτό τους τεράστια πακέτα αποζημίωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v