Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Οι Γερμανοί αλλάζουν το τοπίο

Η έλευση της Deutsche Telekom στην ελληνική αγορά ωθεί τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο σε εκπόνηση σχεδίων άμυνας και... προσφορών. Οι πρωταγωνιστές και τα "σημεία-κλειδιά".   

Τηλεπικοινωνίες: Οι Γερμανοί αλλάζουν το τοπίο
Μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές... μάχες αναμένεται να ξεσπάσει στην ελληνική αγορά το προσεχές φθινόπωρο, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επεξεργάζονται σχέδια για την αντιμετώπιση του επικείμενου άγριου ανταγωνισμού που επιφέρουν τόσο η είσοδος της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ όσο και το εκτιμώμενο μικρό ποσοστό διεύρυνσης της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Οι φετινές προβλέψεις κάνουν λόγο για αναμενόμενη μεγέθυνση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κατά 2,6%, με τζίρο 8,9 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό των περιορισμένων περιθωρίων που διαθέτουν πλέον οι πάροχοι στην αύξηση του μεριδίου τους, μέσω των καθιερωμένων πακέτων υπηρεσιών.

Μπροστά σε αυτή τη σταδιακή αναδιαμόρφωση του τοπίου, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών
επικεντρώνονται στην προσφορά νέων προϊόντων, πακέτων υπηρεσιών αλλά και στην έκπτωση επί των υφισταμένων, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα ξίφη τους διασταυρώνουν όχι μόνο οι πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια αγορά κινητής τηλεφωνίας που έχει φτάσει στα όριά της και γι’ αυτόν τον λόγο εισέρχονται στις υπηρεσίες συνδυαστικών πακέτων οι οποίες παρέχουν τηλεφωνία -σταθερή και κινητή- αλλά και γρήγορο Internet.

Πρόκειται για τα γνωστά πακέτα double play (σταθερή τηλεφωνία και Internet) και triple play (με τηλεόραση), ορισμένα εκ των οποίων ήδη προσφέρονται από έναν σημαντικό αριθμό εταιρειών (On Telecoms, Vivodi, Lannet, Cosmote, Vodafone, Wind), ενώ προσεχώς στην υπηρεσία triple play εισέρχεται και η Forthnet μέσω της Nova.

Επίσης, στην υπό εξέλιξη διαμάχη τα εναλλασσόμενα ανταγωνιστικά πυρά όχι μόνο δεν σχετίζονται με την παροχή υψηλής ποιότητας, αλλά επιπλέον επικεντρώνονται και σε θέματα τιμών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με την επέκταση των δικτύων και τις προσφερόμενες ταχύτητες.

Έτσι διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην ελληνική αγορά, με τις εταιρείες να προετοιμάζονται αλλά και να συζητούν κάθε ενδεχόμενο επιχειρηματικής συνεργασίας, εξαγοράς και συγχώνευσης, προκειμένου να διαψεύσουν τις προβλέψεις των αναλυτών για μείωση της κερδοφορίας τους.

Άλλωστε, όλοι οι παράγοντες στον τηλεπικοινωνιακό τομέα αναγνωρίζουν πως οι παίκτες είναι πολλοί για την ελληνική αγορά και οι συγχωνεύσεις αναγκαίες για τη δημιουργία επιχειρήσεων που θα καταστούν ανταγωνιστικές και θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στους μικρότερους παίκτες στις τηλεπικοινωνίες, λόγω των μικρών περιθωρίων ενίσχυσης του μεριδίου τους στην αγορά προσανατολίζονται στην αύξηση των υπηρεσιών πραγματικής προστιθέμενης αξίας, αφού δεν διαθέτουν το οικονομικό υπόβαθρο για να βρεθούν σε κατά μέτωπο σύγκρουση με τους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς.

Οι πρώτες μάχες

Αδιαφιλονίκητη σπουδαιότητα έχουν οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, όπως η είσοδός του στην αγορά συνδυαστικών πακέτων -αν και τελεί υπό την τελική έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)-, καθώς και η ενέργειά του να καταθέσει αίτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τη χορήγηση άδειας δορυφορικής συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της θυγατρικής του Hellas Sat.

Αν και βρισκόταν στο στάδιο δοκιμαστικών για την παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου από τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες εξελίξεις με την εξαγορά της Nova από τη Forthnet ανάγκασαν τη διοίκηση να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της και να προχωρήσει σε ιδιόκτητη ψηφιακή πλατφόρμα για την παροχή κάθε είδους των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, έπειτα από αλλεπάλληλες απορρίψεις ενεργοποίησής του από την ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ διαθέτει στην αγορά ένα πακέτο υπηρεσιών που συνδυάζει σταθερή και κινητή τηλεφωνία με Internet, μέσω του οποίου επιχειρεί να ανταπαντήσει στους εναλλακτικούς παρόχους και στις εταιρείες κινητής.

Πρόκειται για το ΟΤΕ all in 1, που αποτελεί την πρώτη κοινή εμπορική προσφορά του ΟΤΕ και της Cosmote. Μέσω αυτού οι πελάτες του Οργανισμού μπορούν να έχουν σταθερή τηλεφωνία και προαιρετικά απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις εντός του δικτύου του με το πρόγραμμα conn-x talk, κινητή τηλεφωνία με επιλεγμένα προγράμματα συμβολαίου από την Cosmote και απεριόριστο ADSL Internet έως 24 Mbps με το conn-x.

Οι πελάτες του απολαμβάνουν έκπτωση 15% κάθε μήνα στο πάγιο του συμβολαίου Cosmote που θα επιλέξουν, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 18,75 ευρώ τον μήνα (με ΦΠΑ). Στο πακέτο ΟΤΕ all in 1 μπορούν να εγγραφούν τόσο νέοι όσο και υφιστάμενοι οικιακοί πελάτες του conn-x και της Cosmote.

Η Wind

Η θυγατρική εταιρεία της Wind, Tellas, προχώρησε στη διάθεση του Tellas Double Play Unlimited, το οποίο συνδυάζει σταθερή τηλεφωνία και γρήγορο Internet σε ταχύτητα έως και 24 Mbps, χωρίς πάγιο ΟΤΕ, με απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά στην Ελλάδα (αστικά και υπεραστικά), διεθνείς κλήσεις σε 38 χώρες και 60 λεπτά δωρεάν χρόνου ομιλίας προς όλα τα εθνικά κινητά, στην τιμή των 39,90 ευρώ ανά μήνα.

Παράλληλα, στα τέλη Ιουνίου προέβη στη διάθεση και μίας ακόμη υπηρεσίας, την «WIND 3 σε1», η οποία συνδυάζει προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με σταθερής τηλεφωνίας και ΑDSL Internet Double Play από το ιδιόκτητο δίκτυο της Tellas, προσφέροντας έκπτωση 5% στο μηνιαίο πάγιο του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας.

Απώτερος στόχος της WIND είναι να καταστεί ο δεύτερος ισχυρότερος παίκτης μετά τον ΟΤΕ και για αυτό το λόγο έχει προαναγγείλει σειρά νέα προϊόντα ευρυζωνικής σταθερής τηλεφωνίας και Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Wind, σύντομα θα παρουσιαστούν πέντε νέες προσφορές και το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα είναι εφικτή η προσφορά υπηρεσιών IPTV (τηλεόραση μέσω Internet).

Η Forthnet

Τα λιμνάζοντα νερά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών φαίνεται πως τάραξε το deal εξαγοράς της Nova από τη Forthnet. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η εξαγορά της NetMed (Nova) θα υπερδιπλασιάσει το μέγεθος της Forthnet και θα τη μετατρέψει από double play operator σε triple play operator.

Σήμερα η NetMed είναι ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε έναν τομέα που εμφανίζει ελάχιστη διείσδυση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αισθητή είναι η απουσία ανταγωνισμού από παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης.

Η Forthnet παρέχει σε συνδυασμό σταθερή τηλεφωνία και Internet με το πρόγραμμα 2play, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να έχει δωρεάν αστικές, υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις -σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού- από σταθερό τηλέφωνο και απεριόριστο broadband ADSL έως 24 Mbps (Dynamic & upload έως 1 Mbp), με σταθερό μηνιαίο κόστος 39,9 ευρώ ανά μήνα.

Η υπηρεσία αφορά αποκλειστικά σε οικιακούς χρήστες σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές όπου προσωρινά δεν υπάρχει κάλυψη του ιδιόκτητου δικτύου Forthnet, η υπηρεσία διατίθεται στην ταχύτητα των 4 Mbps (upload 256 Kbps). Το double play επιτρέπει τη διατήρηση του υπάρχοντος τηλεφωνικού αριθμού, ενώ παρέχεται και δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στα Forthnet HotSpot.

Η On Telecoms

Με σχεδιαζόμενες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2008, η On Telecoms ευελπιστεί ότι θα αναδειχτεί σε υπολογίσιμη δύναμη στην εγχώρια αγορά. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει το μερίδιό της στο 18% (στην αποδεσμοποιημένη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο) το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Μάλιστα, το τελευταίο εξάμηνο αύξησε το μερίδιο αγοράς της κατά 7,9% και μέχρι τον Σεπτέμβριο σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά πρωτοποριακά προϊόντα, όπως το τηλεεισιτήριο, μέσω του οποίου ο συνδρομητής θα παρακολουθεί σε real time μετάδοση events (συναυλίες, εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες). Επίσης, φέτος προγραμματίζεται και η επέκταση του δικτύου της εκτός Αττικής, προκειμένου να διευρυνθεί η γεωγραφική κάλυψή της.

Η εταιρεία παρέχει μέσω του πακέτου «Όλα σε Ένα» ευρυζωνική πρόσβαση ADSL με ταχύτητα μέχρι 10Mbps, κλήσεις απεριόριστης χρονικής διάρκειας προς αστικούς, υπεραστικούς και «τους πιο δημοφιλείς διεθνείς προορισμούς» (σταθερή χρέωση 0,09 ευρώ ανά κλήση, ανεξαρτήτως διάρκειας), καθώς και υπηρεσίες ψυχαγωγίας (ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και ταινίες), με 35 ευρώ το μήνα.

Η Vivodi

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Vivodi, η οποία διαθέτει πακέτο ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας (VoIP), broadband Internet (έως 20 Mbps) και ψηφιακής τηλεόρασης (IPTV και Video on Demand), καθώς και cableTV (triple play).

Για να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη όξυνση του ανταγωνισμού προβαίνει σε ειδικές προσφορές και σε εμπλουτισμό των υπηρεσιών της, όπως με την παροχή νέων τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία θα εκπέμψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα studios του Hollywood.

Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια και υλοποιώντας ένα σημαντικό δίκτυο κόμβων DSL.

Ήδη το δίκτυο της Vivodi Telecom καλύπτει όλη την Ελλάδα για υπηρεσίες φωνής, ενώ η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας εξυπηρετούνται από το ιδιόκτητο DSL δίκτυό της. H Vivodi διαθέτει ήδη ένα δίκτυο υψηλής χωρητικότητας, αποτελούμενο από πολλαπλά κυκλώματα και από διασυνδέσεις με περισσότερους από 30 τηλεπικοινωνιακούς φορείς παγκοσμίως, όπως είναι οι Τ-Systems (Deutsche Telekom), MCI (WorldCom), France Telecom, Telia Sonera και PCCW. Πρόσφατα προέβη και σε προσφορές στα δικά της πακέτα, στο Telefonet και στο Telefonet+.

Η Hellas On Line (HOL)

Η Hellas on Line εδώ και πολύ καιρό λανσάρει το ανανεωμένο προϊόν σταθερής τηλεφωνίας και DSL Internet -hol double-play, που προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο έως 24 Mbps. Όπως επισημαίνει και η διοίκηση της εταιρείας, το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει στην Ελλάδα μετά τον ΟΤΕ.

Ήδη, με αφετηρία την κεντρική Ελλάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην ελληνική περιφέρεια, στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και αυτήν τη στιγμή έχει παρουσία στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας και Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, η Hellas On Line αναπτύσσει ένα εκτενές δίκτυο οπτικών ινών κορμού και πρόσβασης, καθώς και ασύρματων ζεύξεων που αποτελεί και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο ADSL2+, ενώ προωθείται και η παροχή επιπρόσθετων υπηρεσιών φωνής και τηλεόρασης με χρήση του ίδιου δικτύου μελλοντικά. Η επένδυση του έργου έχει ήδη ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Η Lannet

Η Lannet ολοκλήρωσε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις της με τη Vivodi για συνεργασία των δύο εταιρειών στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών πρόσβασης πλήρους και μερικώς αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου (LLU), καθώς και υπηρεσίες διασύνδεσης δικτύου κορμού (backhauling), τις οποίες η Vivodi θα παρέχει στη Lannet.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής που αναπτύσσει η εταιρεία για σύναψη σημαντικών συνεργασιών, όπως αυτή με τη France Telecom για την υλοποίηση δικτύου κορμού νέας γενιάς (MPLS) και με την Craig Wireless για την εκμετάλλευση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου WiΜΑΧ, με στόχο την εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών.

Παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει πρόσφατα, η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει τους στόχους της και επεξεργάζεται διάφορα σχέδια προκειμένου να εξέλθει από την κρίση. Από τις παραπάνω συνεργασίες η Lannet επιχειρεί να αυξήσει άμεσα το περιθώριο κέρδους της λόγω μείωσης του λειτουργικού της κόστους και να ενισχύσει τη θέση της στην ανταγωνιστική αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, η διοίκηση της Lannet ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και της βελτιστοποίησης των εργασιών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών της Orbitech A.E. και TPH A.E. αποφάσισαν τη συγχώνευση των δύο εταιρειών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η εταιρεία, ήδη, προσφέρει υπηρεσίες Double Play και Triple Play, με πάγιο 20,98 ευρώ και 39,90 το μήνα, αντίστοιχα. Η ταχύτατη πρόσβαση στο internet παρέχεται μέχρι και 24Mbps, ενώ οι απεριόριστες κλήσεις προς όλους τους σταθερούς αριθμούς ισχύουν μόνο για εντός Ελλάδος.

Η Vodafone

Αριθμό σταθερού τηλεφώνου και γρήγορο Internet με ταχύτητα έως 24 Mbps προσφέρει το Vodafone Double Play Plus. Στην τιμή των 35 ευρώ μηνιαίως η εταιρεία προσφέρει ADSL Internet, 1.000 λεπτά χρόνο ομιλίας για κλήσεις προς σταθερά στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού και 200 λεπτά για κλήσεις προς σταθερά Vodafone, χωρίς να υπάρχει ανάγκη καταβολής παγίου ΟΤΕ. Στις χώρες του εξωτερικού περιλαμβάνονται οι Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Σουηδία.

Ο καταναλωτής κατά την εγγραφή του στο Vodafone για το Σπίτι δηλώνει στο κατάστημα Vodafone τη διεύθυνση από όπου θα χρησιμοποιεί τον σταθερό αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η γεωγραφική ζώνη μέσα στην οποία θα ισχύουν οι χρεώσεις του προγράμματος Vodafone για το Σπίτι. Όταν κάποιος καλεί στο σταθερό νούμερο και εφόσον η συσκευή βρίσκεται μέσα στη γεωγραφική ζώνη θα χρεώνεται για την κλήση προς τον καταναλωτή με τιμές αντίστοιχες των κλήσεων προς σταθερό τηλέφωνο.

Το πρόγραμμα Vodafone για το Σπίτι διατίθεται μέσω του δικτύου της εταιρείας, άρα ο χρήστης θα πληρώνει τα τέλη κινητής τηλεφωνίας που αναλογούν στον συνολικό λογαριασμό του προγράμματος Vodafone για το Σπίτι. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας Vodafone για να μπορεί να αποκτήσει το συγκεκριμένο πακέτο. Παρέχονται οι δυνατότητες διατήρησης του υπάρχοντος σταθερού αριθμού ή προσφοράς νέου εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

* Ο φάκελος αποτελεί αναδημοσίευση του ένθετου αφιερώματος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ στις 6/6.

Κείμενα: Δημήτρης Γλύστρας - Ηλίας Ντράλλος
Επιμέλεια ενθέτου: Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v