Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2013

Πρακτικές... Μαυρογιαλούρου και στις ληξιπρόθεσμες

Όλοι συμφωνούν ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες θεωρείται πολύ σημαντική για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και τη σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας.

Όμως, δεν φαίνεται να έχουν όλοι τις ίδιες προτεραιότητες.

Η τρόικα όπως και άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αποπληρωθούν πρώτα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν το μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία και μετά όλα τα άλλα.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για κάθε ευρώ που δίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση το αποτέλεσμα στο ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιο.

Αντίθετα, για κάθε ευρώ που δίνεται για άλλους σκοπούς, π.χ. εφάπαξ, το αποτέλεσμα είναι μικρό έως πολύ μικρό γιατί τα λεφτά καταλήγουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, το ποσό των 4,6 δισ. ευρώ είχε διατεθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 2012 όπου ξεκίνησε η διαδικασία αποπληρωμών μέχρι τα τέλη Ιουνίου για τη χρηματοδότηση αιτημάτων.

Οι τελικές πληρωμές ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Από τον σχετικό πίνακα του υπουργείου προκύπτει ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) είχε λάβει 489 εκατ. ευρώ για κάπου 13.500 εφάπαξ από τα 543 εκατ. που ήταν το συνολικό ποσό χρηματοδότησης.

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είχε πλήρως εξοφληθεί, ενώ ο κλάδος πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ είχε λάβει τα 109 εκατ. ευρώ από τα 138 εκατ. περίπου για τη χορήγηση 1.100 εφάπαξ σε ασφαλισμένους του ΚΑΠ-ΔΕΗ.

Υψηλό ήταν επίσης το ποσοστό της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφού είχαν διατεθεί 393 από 485 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα υπολείπονταν σημαντικά στο υπουργείο εσωτερικών.

Η απλή ανάγνωση των αριθμών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προτεραιότητες στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επηρεάζονται από πολιτικές επιλογές.

Δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερα για μια οικονομία που είναι βυθισμένη στην ύφεση για 6η συνεχή χρονιά.

 

σ.σ.: Ο στρατηγικός αναλυτής θα κάνει χρήση των καλοκαιρινών διακοπών. Θα «χτυπά», όμως, περιστασιακά και όταν... πρέπει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v