Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2014

Tη χύσαμε την καρδάρα με το γάλα!

Ίσως είναι ακόμη νωρίς να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα της περιβόητης μεταρρύθμισης για το γάλα, όμως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει ο λαός.

Η μεταρρύθμιση για το γάλα κόντεψε να γίνει η αιτία τον περασμένο Μάρτιο για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο που υιοθετούσε πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές της έκθεσης των ΟΟΣΑ-ΙΟΒΕ-Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία και δευτερευόντως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αποδέχθηκε να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν μια κολοβή μεταρρύθμιση της αγοράς γάλακτος, που όλα δείχνουν ότι πιθανόν δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να υποχωρήσουν οι τιμές για ένα βασικό αγαθό που καταναλώνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των τιμοληψιών του Απριλίου -γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr- και απλώς θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία του Μαΐου και του Ιουνίου για να εξαγάγουμε πιο ασφαλή άποψη.

Οι ελπίδες για κάποια αξιόλογη μείωση τιμών στρέφονται πλέον στο γάλα υψηλής παστερίωσης που πουλιέται στα σούπερ μάρκετ.

Κι αυτό υπό μία προϋπόθεση.

Τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση της συγκεκριμένης κατηγορίας γάλακτος, διαπιστώνοντας από την υποχρεωτική πλέον αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και λήξης στα μπουκάλια ότι είναι μεγαλύτερης διάρκειας, π.χ. 30 ή 40 ημερών, από εκείνη που πίστευαν μέχρι πρόσφατα.

Αν η κατανάλωση δεν υποχωρήσει, οι εταιρείες δεν θα προθυμοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα να μειώσουν τις τιμές από μόνες τους, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι τζίφος.

Άλλο πράγμα είναι η μεταρρύθμιση κι άλλο η κολοβή μεταρρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v