Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ράφια το γάλα 7 ημερών

Χωρίς τυμπανοκρουσίες από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα εδώ και λίγες ημέρες να προμηθεύονται και γάλα 7 ημερών. Στοίχημα του ΥΠΑΝ η μείωση στις τιμές. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο επικαιροποιημένος κατάλογος των ΜΗΣΥΦΑ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στα ράφια το γάλα 7 ημερών

Σαράντα ημέρες μετά την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε αλλαγές και για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, το γάλα των 7 ημερών εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται ήδη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Χωρίς ακόμη να υπάρξει η ανάλογη διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να προμηθεύονται πλέον και γάλα 7 ημερών.

Βέβαια, με βάση τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος Μαρτίου, οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του (σ.σ. δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 7 Απριλίου), δηλαδή έως τις 7 Ιουνίου, να αλλάξουν τις συσκευασίες του προϊόντος. Δηλαδή στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και σε εμφανές σημείο, στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος, η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.

Αναμένεται το γάλα ημέρας

Σε ό,τι αφορά το γάλα ημέρας, τα πράγματα παραμένουν ακόμη θολά για το τι θα πράξουν οι γαλακτοβιομηχανίες και αν σκοπεύουν να μπουν και σε αυτήν τη νέα κατηγορία. Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσες και ποιες γαλακτοβιομηχανίες θα βγάλουν γάλα ημέρας, σε τι συσκευασία και σε ποιες περιοχές θα κυκλοφορεί.

Με βάση τη νομοθεσία που ισχύει πλέον, το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης μπορεί να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Ανάπτυξης και για την κυβέρνηση, πέρα από την κυκλοφορία των νέων αυτών προϊόντων, είναι η μείωση των τιμών. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί -εξαιρούνται οι προωθητικές ενέργειες- για όσα γάλατα 7 ημερών κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο.

Νέος κατάλογος για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εν τω μεταξύ, και σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για τα οποία η ενδοκυβερνητική κόντρα αλλά και οι αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών ήταν ιδιαίτερα έντονες κατά τη διάρκεια της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο επικαιροποιημένος κατάλογος.

Ο συγκεκριμένος κατάλογος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. περιλαμβάνει 1.191 σκευάσματα, για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή και τα οποία όπως αναφέρεται ξεκάθαρα και στο ΦΕΚ διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία για όσα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Τα νέα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, θα διατίθενται στις ίδιες ή σε κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων που κυκλοφορούν ήδη, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Επίσης η νομοθεσία προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται αύξηση των τιμών και σε αυτά τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v