Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 31 2015

O αισιόδοξος Mobius, η Ρουμανία και η Αργεντινή

Την προηγούμενη φορά που ο αποκαλούμενος γκουρού των αναδυόμενων αγορών Μαρκ Μόμπιους επισκέφθηκε την Αθήνα προσκεκλημένος του Private Banking της Eurobank ήταν Οκτώβριος του 2013.

Ο Μόμπιους είχε δηλώσει τότε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο 41 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή τη φορά, αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει υπό μορφή private equity σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Δήλωσε επίσης ότι η Templeton έχει θέση στην Εθνική Τράπεζα. 

Όμως, τα μπέρδεψε λιγάκι όταν μίλησε για τις ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί αναφέρθηκε στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να δίνουν περισσότερα δάνεια, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του χαμηλού λόγου δανείων προς καταθέσεις και το επέκτεινε στις ελληνικές. Μόνο που το αντίθετο ισχύει στις ελληνικές τράπεζες που χάνουν συνεχώς καταθέσεις τους τελευταίους μήνες όπως του επισήμανα.  

Πάντως, ο γκουρού των αναδυομένων που πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980 δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρατική εταιρεία συμμετοχών που διαχειρίζεται η Templeton στη Ρουμανία. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές εισηγμένων και μη κρατικών εταιρειών όπως των ρουμανικών ταχυδρομείων για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα αντίστοιχα βελγικά.

Φαντάζομαι ότι ο Mόμπιους θα ήθελε να αναλάβει η Templeton τη διαχείριση μιας ανάλογης εταιρείας στην Ελλάδα, κάτι που ίσως ταιριάζει στη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Μαζί του στην Αθήνα είχε επίσης ένα συνεργάτη που παρουσίασε ως ειδικό σε ομόλογα και αντιπρόσωπο της Templeton στην Ευρώπη με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συμπαθής συνεργάτης του Μόμπιους είχε αφιχθεί στην Ευρώπη από την Αργεντινή πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα, είχε ζήσει την κατάρρευση του πέσο και τη χρεοκοπία της χώρας του τανγκό το 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v