Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρείται το θετικό momentum στη Σοφοκλέους

Με διισταμένες απόψεις για την τάση στην αγορά η συνέχεια, με τη Wall να δίνει το πρόσταγμα και πρώτο στόχο την υπέρβαση των 1.237 μονάδων για τον FTSE 20. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Θετική διάθεση και σε υψηλό 8μηνου η Εθνική», όπως εύστοχα σημείωνε χθες ο φίλος Θανάσης Σταυρόπουλος (ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα «σηκώσει» στις πλάτες του τη χρηματιστηριακή ενημέρωση), με την αγορά να αφήνει για ακόμη μία φορά ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκίες για τη συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό πως μετά και το χθεσινό κλείσιμο, οι εκτιμήσεις, απόψεις φίλων, αναλυτών και ειδικών της αγοράς ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. Διορατικοί παίκτες επιφυλάσσονταν για το αν η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν μία κλασσική περίπτωση κατοχύρωσης θέσεων στα υψηλά, ενώ άλλοι εξίσου έγκριτοι, αναφέρονταν σε «μάζεμα χαρτιών» από ισχυρά χέρια.

Η τεχνική προσέγγιση της αγοράς παραπέμπει μάλλον προς την εκτίμηση των δεύτερων, αφού ακόμη μένει εκτός παιδιάς εκείνο το κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να κάνει την διαφορά στα χρηματιστήρια.

Το μάζεμα της Εθνικής, το κλείσιμο στα υψηλά, οι ανεκτέλεστες δεν παραπέμπουν για κατοχύρωση θέσεων και ξεφόρτωμα αλλά μάλλον για το αντίθετο. Το ίδιο παρατηρήθηκε και στη μετοχή της Alpha Bank ενώ η εναλλαγή θέσεων στο δίδυμο ΟΤΕ-ΔΕΗ ενισχύει αυτή την εκτίμηση. Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από το τι θα κάνει η Wall, όπoυ ο DJIA επιμένει στον ίδιο ρυθμό χωρίς να δίνει σαφή ένδειξη για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από την αρχή της μέχρι το τέλος της. Από την Δευτέρα, που κόβεται το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέχρι την Παρασκευή, που θα περιμένουμε τις κινήσεις των παραγωγάδων.

Από την α.μ.κ του ΤΤ θα φανούν αρκετά πράγματα. Καταρχήν, περιμένουμε τη συμμετοχή της Εθνικής στη σχετική διαδικασία (θα φανεί εάν το ποσοστό της είναι τελικά 6% ή περισσότερο) κίνηση που θα τραβήξει αναγκαστικά και τη Eurobank ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση του Δημοσίου (συμμετέχει άμεσα με 34,4% και με περίπου 10% μέσω ΕΛΤΑ).

Για να δούμε, καθώς είναι η πρώτη πραγματικά μεγάλη α.μ.κ που επιπρόσθετα θα δείξει και τον βαθμό εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας αλλά και των λοιπών επενδυτών (ελέγχουν περίπου το 45%). Η μετοχή του ΤΤ διαμορφώθηκε χθες στα 6,13 (υψηλό τα 6,2 ευρώ) με την τάση να παραμένει ανοδική.

Περιμένουμε επίσης την τακτική των «ισχυρών χεριών», που συνεχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις τους από Coca Cola 3E, ΓΕΚ/Τέρνα-Ελλάκτωρα-Μυτιληναίο μέχρι Φουρλή, Frigoglass, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil κ.α. Ομάδα μετοχών που -κατά την εκτίμηση μας- στην επόμενη σημαντική διόρθωση δεν θα γράψει χαμηλότερες τιμές. Ομάδα μετοχών -που πάντα κατά την εκτίμηση μας- αποτελεί σαφή επενδυτική επιλογή ισχυρών κύκλων από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων του Γενικού Δείκτη αλλά και στις τρέχουσες υψηλότερες αποτιμήσεις.

Σύμμαχος του ανοδικού σεναρίου δείχνει μάλλον και η τεχνική προσέγγιση, καθώς ο FTSE 20 διαμορφώθηκε στις 1.230 μονάδες (πάντα μέσα στο…κιβώτιο, που λέει και ο φίλος Δημήτρης Γονιδάκης). Να δούμε εάν ο 20άρης μπορεί να περάσει την Δευτέρα-Τρίτη τις 1.237 μονάδες ανοίγοντας δρόμο για την κορυφή των 1.272 μονάδων. Και βλέπουμε.

Σημειώστε πως την Παρασκευή ο FTSE 20 «σκόνταψε» 2-3 φορές στις 1.237 μονάδες (τη μία μάλιστα, όταν έφτασε τις 1.237,6 λες και… ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, μυστήρια πράγματα)

Θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην Εθνική, για πολλούς και διάφορους λόγους που αναφέρουμε επανειλημμένα από τα χαμηλά των 17,5-18 ευρώ όταν η Citigroup πρώτη (την θυμόσαστε την περίπτωση…) έβγαινε μπροστά για τον όμιλο, έβαζε στόχο τα 22 από τα 20 ευρώ (στις 14/5), μάζευε «χαρτί» για τους πελάτες της για να ακολουθήσουν άλλοι ξένοι.

Να μην ξεχνάμε, πως ο ίδιος οίκος (Citi) ανέβασε άλλες δύο φορές τον πήχη για την Εθνική και συγκεκριμένα στις 22.5 τον έθεσε στα 24 ευρώ και στις 1/6 στα 25 ευρώ. Τα συμπεράσματα για την επιμονή, εμμονή του αμερικανικού οίκου δικά σας για ένα στοίχημα, που από την αρχή είχαμε εκτιμήσει ότι θα τους έβγαινε. Η ουσία είναι πως οι μεγάλοι (πολύ μεγάλοι) πελάτες της Citi μπήκαν και στα 19 και στα 20 αλλά και χθες μέχρι τα 20,9 ευρώ. Θα τους βγει ή όχι το ποντάρισμα…θα δείξει.

Περιμένουμε όμως και τους…φίλους μας τους παραγωγάδες (στους shortάκηδες αναφερόμαστε) που κυνηγούν την διόρθωση από τις 2.150-2.200 μονάδες (δικαιολογημένα βέβαια οι άνθρωποι) και μέχρι στιγμής δεν τους βγαίνει. Δανείζονται μετοχές τραπεζών, έχουν φορτωθεί Κύπρου και Eurobank (συγκρίνετε το ποσοστό των ανοιχτών πωλήσεων στο σύνολο του μέσου ημερήσιου τζίρου) πίεζαν 3-4 μέρες ΟΤΕ, ΔΕΗ και λιγότερο ΟΠΑΠ μπας και δεν υπερβεί τις 1.230 μονάδες ο FTSE 20. Και ετοιμάζονται για την τελική αντεπίθεση τους μέχρι την επόμενη Παρασκευή, τρίτη του μήνα που λήγουν οι σειρές σύνθετων προϊόντων. Για να δούμε θα τους βγει ή θα πάρουν ακόμη έναν γύρο οι «αγοραστές».


------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, «ο Γενικός ?είκτης σταδιακά διαµορφώνει µια εικόνα συσσώρευσης σε κοντινή απόσταση από τα υψηλά έτους, δείγµα της εντεινόµενης προσφοράς που διαµορφώνεται κάθε φορά που οι αγοραστές αποφασίζουν να κινηθούν επιθετικά.

Η κλίση του Γενικού ?είκτη προοδευτικά εξοµαλύνεται χάνοντας µέρος της δυναµικής της φαινόµενο το οποίο έχει οδηγήσει τους ταλαντωτές εκτός των υπερτιµηµένων ζωνών. Αν και οι βασικοί κινητοί µέσοι παραµένουν αγορασµένοι ο MACD µετά την αρνητική συνεδρίαση της Τρίτης έδωσε εκ νέου σήµα πωλήσεων λόγω της αδιόρθωτης εικόνας της αγοράς και της φυσιολογικής φθοράς της πολύµηνης παραµονής σε αγορασµένες ζώνες.

Όλα τα παραπάνω, θεωρούµε ότι προετοιµάζουν το έδαφος µιας ικανοποιητικής διόρθωσης που, αν και αναµένεται από εβδοµάδα σε εβδοµάδα τον τελευταίο ένα µήνα οι τεχνικές ενδείξεις πληθαίνουν κάθε φορά που αξιολογείται η κατάσταση.

Εκτιµούµε ότι η αγορά δεν θα «σπάσει» από κάποιο πρωτεύον γεγονός αλλά από την αδυναµία της να συνεχίσει να εκτονώνει τις τοπικές συσσωρεύσεις προς νεότερα υψηλά επίπεδα. Η σχετική καθυστέρηση µε την οποία τα τεχνικά σήµατα θα επιβεβαιώσουν αυτή την αδυναµία πιθανότατα θα επιτείνει την πίεση, τοποθετώντας τον πήχη της διόρθωσης 10 µε 15% χαµηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επισηµαίνεται τέλος ότι την ερχόµενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα για τον µήνα Ιούνιο».

-----------

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.401,57 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,24%, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 34,43%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 1,47%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 5,04%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,20% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δέκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ μόλις επτά υποχώρησαν, με απώλειες από 0,65% έως 7,22%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος της Τεχνολογίας (7,97%), των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (5,39%) και των Τραπεζών (4,74%).

Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (-7,22%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-4,97%) και των Τηλεπικοινωνιών (-3,73%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Λανακάμ (31,01%), Interfish (28%), Ιμάκο (25,81%), Performance Technologies (20,78%), Ενωμένη Κλωστουφαντουργία (20%), Φιερατέξ (18,18%), Frigoglass (17.83%), Πραξιτέλειο (17,07%), Forthnet(16,57%) και Dionic (16,07%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Compucon (-28%), Μαξίμ (-24%), Ιντεάλ (-23,13%), CPI (-19,15%), Alma Ατέρμων (-18,18%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-17,24%), Χατζηκρανι’ωτη (-12,96%), Plias (-12,50%), Σπύρου Αγρ. Οικ. (-12,05%) και Audiovisual (-11,30%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v