Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατές (;) οι 2.400 για το ΧΑ

Να μπει κανείς ή να μην μπει…για την τελευταία-όπως υποστηρίζουν οι ισχυροί παίκτες- αντίδραση της αγοράς. Σε ΄΄πονηρές΄΄ τεχνικές περιοχές FΤ 20, Εθνική και σε δοκιμασία των στηρίξεων τους ΟΤΕ και ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε ισχύ η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του ΧΑ, με τους παίκτες όμως να… συνυπολογίζουν την επικείμενη λήξη παράγωγων προιόντων και την Wall να δίνει και χθες αμφίσημες ενδείξεις.

Στο ΧΑ, που θα εμμείνουμε στην εκτίμηση μας πως συχνά λειτουργεί ως προπομπός των ευρωπαικών χρηματιστηρίων σημειώθηκε το καλύτερο δυνατό ΄΄κλείσιμο΄΄ για τον Ftse 20 στις 1.222,4 με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.224,6 μονάδες.

Πάλι από την εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης θα λέγαμε πως τα ΄΄ισχυρά χέρια΄΄ συνεχίζουν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ακόμη μίας ανοδικής κίνησης των αγορών, πρακτικά του Dow Jones προς τις 9.000-9.200 μονάδες.

Φάνηκε χθες αυτό, όταν δύο φορές μάζεψαν την προσφορά που υπερίσχυε σε μετοχές του Ftse 20 σπρώχνοντας τον δείκτη προς την βάση των 1.200 μονάδων. Ισάριθμες φορές ο 20άρης στηρίχτηκε λίγο υψηλότερα αυτής της περιοχής, ενώ μέσω ΔΕΗ,ΟΤΕ και δευτερευόντως με τον ΟΠΑΠ επιχειρήθηκε να αποθερμανθεί ένα μέρος της αγοράς που ΄΄διψούσε΄΄ για άμεση ανοδική εκτόνωση.

Εγινε καλό μάζεμα χθες σε τραπεζικές μετοχές τη στιγμή που οι δύο μη τραπεζικοί πυλώνες του Ftse20 φαίνεται να ολοκληρώνουν την διόρθωση τους.

Με την απαραίτητη προυπόθεση, πως ΔΕΗ και ΟΤΕ επιβεβαιώνουν τις περιοχές στήριξης πέριξ των 11,5 και 14,5 ευρώ αντίστοιχα θα ποντάραμε στην προσπάθεια υπέρβασης των 1.224-1.231 μονάδων (για τον Ftse 20) με σημαντικές βοήθειες από ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Σε αυτή την περίπτωση η εξαιρετική- και διαγραμματικά- Εθνική μπορεί να επιβεβαιώσει το εύρος διακύμανσης των 20,3-20,6 ευρώ να κάνει βάση δηλαδή επίπεδα πάνω από τα 20 ευρώ για να οδηγήσει στη συνέχεια.

Βέβαια η τάση συνεχίζει να επηρεάζεται από αυτήν της Wall, όπου χθες ο DJIA έκανε μία διαδρομή προς τις 8.878 (νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό), χαμηλό στις 8.736 προτού διαμορφωθεί στις 8.771 μονάδες.

Με το…μοιρογνωμόνιο φαίνεται πως παίζουν τα Συμβόλαια δεικτών και στη Νέα Υόρκη αφού και ο S&P 500 έπιασε ακριβώς τις 945 μονάδες. Η αγορά δεν σου επιτρέπει να βεβαιωθείς πως θα αντιδράσει ανοδικά για να λάβεις ξεκάθαρη αγοραστική θέση, μετά μάλιστα από μία τόσο θεαματική αντίδραση, δεν σου δίνει όμως ούτε σήμα αποχώρησης.

Εν πάσει περιπτώσει και στη Φραγκφούρτη ο DAX κυμαίνονταν κοντά στις 5.100 μονάδες (τα ίδια και εκεί…) ενώ στο ΧΑ διάθεση και εντολές ήταν μοιρασμένες με την θετική να υπερισχύει ελαφρώς.

Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή και σήμερα, ανάλογα με το πώς θα ξεκινήσει ο Ftse 20, εάν δώσουν την αντίδραση που χρωστούν ΟΤΕ και ΔΕΗ και σταθεί η Εθνική πάνω από τα 20,6 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση θα ποντάραμε ευκολότερα στην προσέγγιση των 1.230-1.235 μονάδων για τον 20άρη (δεν το συζητάμε για ενδεχόμενη υπέρβαση, που θα μας έβαζε σε τροχιά προς την κορυφή των 1.271…) και θα εστιάζαμε το ενδιαφέρον μας στις συγκεκριμένες μετοχές του Mid 40 και επιλεγμένες από το υπόλοιπο της αγοράς.

Με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση εμμένουμε στην γνωστή ΄΄τριάδα υποδομών΄΄ με ενδιαφέρουσα και την διαγραμματική εικόνα του Μυτιληναίου, την ΕΧΑΕ (όσο παραμένει αγοραστής ο ισχυρός παίκτης), μας ΄΄πονηρεύει΄΄ η χθεσινή διόρθωση του Fourlis ( καθώς υποχώρησε 3% με 72.494 τεμάχια, όταν στις 5/6 είχε κάνει 8,3% με 212.461 ευρώ) θεωρώντας κρίσιμη την αντίσταση των 9,9 ευρώ, το μάζεμα σε Κλουκίνα-Λάππα, Ιατρικό Αθηνών, Νηρέα, υπό προυποθέσεις την Lavipharm και ακόμη μερικές μετοχές που έχουν…σύμμαχο και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά τους.

Μένει βέβαια να γίνει το ανάλογο ξεκίνημα, να κρατήσει τα πρώτα 20-30΄της συνεδρίασης και να δοθούν επαρκείς ενδείξεις από ΟΤΕ και ΔΕΗ για το ποια μπορεί α είναι η βραχυπρόθεσμη διακύμανση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v