Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κεκτημένη ταχύτητα- βολικό "window dressing"

Τις 1.146 μονάδες πάτησε ο FTSE 20, ελέω παραγώγων. Ένα "window dressing" θα βόλευε αρκετούς διαχειριστές- παίκτες που θα ήθελαν να δουν- για παράδειγμα- την Εθνική Τράπεζα στα 20 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
"Λήξη triple witching, ξεκίνησε window dressing;" ρωτούσε εύλογα o Θανάσης Σταυρόπουλος την Παρασκευή. Μένει να φανεί κατά πόσον η… κεκτημένη βραχυπρόθεσμα ταχύτητα, που κυρίως λόγω παραγώγων έφερε τις περισσότερες αγορές σε ανοδικά τεχνικά σημεία, μπορεί να έχει συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις. Είναι λογικό διαχειριστές χαρτοφυλακίων, και κάθε λογής παίκτες να έχουν εύλογο συμφέρον από μία πιθανή συντήρηση της ανοδικής φοράς.

Απολύτως δικαιολογημένη η βούλησή τους να διαμορφώσουν καλύτερες αποτιμήσεις, να εγγράψουν υπεραξίες και να λάβουν θέσεις εν όψει του επόμενου τριμήνου. Βραχυπρόθεσμα, η τάση παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις ξένες αγορές, κυρίως όμως τη Wall.

Οι βασικοί δείκτες μπορεί να παραπέμπουν σε επόμενο καθοδικό κύκλο, βραχυπρόθεσμα όμως είναι αρκετές οι τεχνικής μορφής ενδείξεις που συνηγορούν για έναν ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.

Στο ΧΑ, ο FTSE 20 διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τις 1.145 μονάδες, γεγονός που αφενός τον κρατά σε απόσταση ασφαλείας από τη στήριξη των 1.060- 1.080 μονάδων, αφετέρου αφήνει ανοικτό το σενάριο περαιτέρω αντίδρασης προς τις 1.175- 1.180 μονάδες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, με αντίδραση της Εθνικής προς τα 19,5- 20 ευρώ, με ανάλογη κίνηση από Eurobank, Alpha Bank και άλλες τραπεζικές μετοχές. Σε αυτή τη περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος του FTSE 20 (Μυτιληναίος, 3Ε , Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ) και επιλεγμένες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να κινηθούν ανάλογα. μένει βέβαια να φανεί σήμερα- αύριο πως η αμερικανική αγορά, οι αγορές πετρελαίου δεν θα «απειληθούν» από πιθανές συνέπειες λόγω της έντασης στο Ιράν.

Εάν στη Wall σήμερα- αύριο δεν απειληθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, τότε η προσπάθεια για ένα «window dressing» μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v