Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: "Κλειδί" οι ΕΤΕ, ΔΕΗ και Alpha

Εάν κρατήσει η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.080 για τον FTSE 20 και βοηθήσουν οι ξένες αγορές η χθεσινή αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια. Κλειδί η διακύμανση της ΕΤΕ, της ΔΕΗ αλλά και της "προβληματικής" τελευταία Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας περιμένουν οι ειδικοί της αγοράς, καθώς σήμερα λήγουν σειρές τριών παράγωγων προϊόντων τη στιγμή που οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες αφήνουν ένα μικρό…παράθυρο στο ενδεχόμενο συντήρησης της ανοδικής αντίδρασης.

Το κλείσιμο χθες του FTSE 20 στις 1.113,3 μονάδες (εύρος συνεδρίασης 1.087-1.119) μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγεί στον σχηματισμό μίας βραχύβιας στήριξης του δείκτη πάνω από τις 1070-1.080 μονάδες.

Σημειωτέον πως στις 1.071 ολοκληρώνονταν διόρθωση 200 μονάδων για τον FTSE 20 και ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση αυτής της περιοχής χθες θα μπορούσε να μας βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Τουλάχιστον για αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων φαίνεται πως μπορεί να σωθεί η… παρτίδα, να βγουν οι αγοραστές λίγο υψηλότερα και στην περίπτωση που σήμερα συνεχιστεί η αντίδραση προς τις 1.145 μονάδες (έστω και ενδοσυνεδριακά) η αντίδραση μπορεί να έχει τύχη για ακόμη 2-3 ημέρες.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το χθεσινό 2.182 μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει συνέχεια στην αντίδραση προς τις 2.280-2.320 μονάδες αν και η πλειονότητα των διορατικών παικτών ετοιμάζει τις άμυνες της.

Στην Wall χθες ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8.559 (παραμένει υψηλότερα των 8.300-8.350 μονάδων) με 0,69% ο δε S&P 500 στις 918 μονάδες με 0,84% υψηλότερα αλλά και εκεί οι προετοιμασίες αφορούν σε πτωτικό κύκλο.

Θα επιμείνουμε, πως τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, πως όσο ο DJIA δεν διασπά πειστικά και καθοδικά την ανωτέρω ζώνη οι αγορές μπορεί να δίνουν ευκαιρίες. Αφορμές δηλαδή για να μπορέσει κάποιος για παράδειγμα εγκλωβισμένος να ρευστοποιήσει θέσεις του σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές ή να ποντάρει σε ένα βραχυπρόθεσμο γύρο μετρημένων ημερών.

Η Εθνική με διακύμανση χθες από την στήριξη των 17,6 έως τα 18,25 ευρώ διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα των 18 ευρώ με μάλλον μέτριες συναλλαγές. Εδωσε τάση και βοήθειες η ΔΕΗ στα 13,69 ευρώ με 3,6% και υψηλό ημέρας τα 14,02 ευρώ ενισχύοντας την εκτίμηση παικτών, πως σε περιόδους πίεσης των τραπεζών μπορεί να διαδραματίζει έναν αξιόπιστο αντισταθμιστικό ρόλο.

Στη μετοχή της Επιχείρησης έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες 2-4 ημέρες σημαντικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, που ποντάρουν ακριβώς σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Alpha Bank προβλημάτισε και χθες καθώς συνεχίστηκε ένα αρνητικό σερί (τριών ημερών) που φέρνει τη μετοχή από τα 9,44-9,02 στα 7,86-8,04 ευρώ με …γεωμετρικά περισσότερες συναλλαγές από τις 15/6 μέχρι και χθες.

Αυτό, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για ορισμένους παίκτες είναι πως στη μετοχή της Εθνικής παραμένουν "ανοιχτές" πολύ λιγότερες δανεισμένες και πωλητικές θέσεις απ΄ ότι στον όγκο που έχει σωρευθεί κυρίως σε Alpha Bank και λιγότερο σε Eurobank.

Με την προϋπόθεση πως στην αρχή της συνεδρίασης δεν θα απειληθούν οι 1.070-1.080 μονάδες για τον FTSE 20 θα περιμέναμε την διαμόρφωση προϋποθέσεων για μία μικρή συνέχεια στην χθεσινή αντίδραση. Και βλέπουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v