Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναβλέπει τις 2.200 με τράπεζες ΟΤΕ, ΔΕΗ

Ενθαρρυντικές οι κινήσεις στο ΧΑ με το ΓΔ στις 2.200 και τον FT 20 προς τις 1.145. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και ΜΡΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, Intralot και αφύπνιση της Alpha που ξανακερδίζει τα 8 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ και λοιπές δυνάμεις που αφυπνίζονται, όπως για παράδειγμα προσώρας συμβαίνει με την Alpha Bank. Αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συγκυρία (δηλαδή την προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος και στις ξένες αγορές) επιχειρείται η συντήρηση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

Κρίσιμο το διήμερο, 18-19/6, (είχαμε ξεκάθαρη θέση από την χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά του euro2day) θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε όσο κρατά η Εθνική, βοηθούν οι μη τραπεζικές δυνάμεις του FTSE 20 και δείχνει (επιτέλους) σημάδια αντίδρασης η Alpha Bank.

Στην περιοχή των 2.200 μονάδων και πάλι ο Γενικός Δείκτης, με τοπικό υψηλό στις 2.211 μονάδες, «δένεται» βραχυπρόθεσμα η στήριξη των 1.070-1.080 μονάδων για τον FTSE 20 που υπό προϋποθέσεις «βλέπει» τις 1.145 μονάδες. Για να δούμε, καθώς τα πρώτα 25-35΄της συνεδρίασης ξεκίνησαν με αυξημένες συναλλαγές (περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ) στοχευμένες σε Εθνική (18,3 ευρώ), ΟΤΕ (11,91 ευρώ), βεβαίως ΔΕΗ (13,9 ευρώ) ενώ και στην Alpha Bank που με 2,4% ξαναπερνά τα 8 ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντική αρχή, από τεχνικής πλευράς, καθώς και η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώθηκε από νωρίς στο περίπου 4 προς 1 με 70-75 μετοχές να ενισχύονται.

Μέχρι τώρα τα επιμέρους είναι αυτά, που διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση εάν κρίνουμε το -6,5% της Forthnet (δες σχετικό θέμα για διακοπή συζητήσεων…), την άμεση επαναφορά του Μυτιληναίου προς τα 5,9 ευρώ, την αντίδραση μετοχών όπως η Frigoglass, Lavipharm, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. που… αντιπροσωπεύουν η κάθε μία στην κατηγορία της ένα σημαντικό κομμάτι επενδυτικών συμφερόντων.

Η ισχυροποίηση της τάσης για παράδειγμα της Εθνικής, που «βλέπει» πάλι τα 18,5 ευρώ, με την συνδρομή των Eurobank και Alpha Bank που ακολουθούν την στήριξη των Intralot, Marfin Popular, Τιτάν, ΟΠΑΠ δημιουργεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση-την ξεκάθαρα τεχνικής μορφής αντίδραση- που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για κατοχύρωση θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές ή επικερδές ενδοσυνεδριακό παιχνίδι. Και τίποτε περισσότερο, για να μην παρεξηγούμεθα καθώς τις τελευταίες «πονηρές» ημέρες πολλά έχουν ακουστεί και περισσότερα φημολογούνται σχετικά με την στάση συγκεκριμένων παραγόντων της αγοράς και διαύλων (παρά)επικοινωνίας.

Αντιπαρερχόμεθα καθώς η συνεδρίαση έχει το ενδιαφέρον που περίμεναν συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι, οι οποίοι στη…μαυρίλα του διημέρου 16-17/6 συνιστούσαν ψυχραιμία και σύνεση (για ακόμη μία φορά).

Η συντήρηση ενός…ήπιου κλίματος (παραμονή του 20άρη πάνω από τις 1.070-1.080 μονάδες) καθιστά ενεργότερους κάποιους «επενδυτικούς πυρήνες» με εμφανή την παρουσία τους σε μετοχές για παράδειγμα των Σωληνουργείων Κορίνθου (στα 2,2 ευρώ), Proton Bank (1,62), Intrakom (1,72 ευρώ…σ.σ μας την έκανε ο πρόεδρος Σωκ. με τη μετεγγραφή ματ του Σουηδού Μέλμπεργκ), Βιοτέρ (0,4 ευρώ), Αγροτική (1,65 ευρώ), ενώ επιχειρούν να βγουν στον…αφρό και τα ψάρια. Στα 0,92 ο Νηρέας και τα 0,82 ευρώ η Σελόντα με τον κλάδο να αναμένεται να ενισχυθεί και από τα 100 εκατ. ευρώ της κοινοτικής επιδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v