Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο ΧΑ με φόρα από την Wall Street

Συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των short από τους αγοραστές σε Εθνική και λοιπές τράπεζες. Τάση και από τη ΔΕΗ, που περνά τα 16 ευρώ. Κινητικότητα σε ικανό μέρος του υπόλοιπου…ταμπλώ. Πάνω από τις 1.200 ο 20άρης με κέρδη 2,5%.

Σε τροχιά πάνω από τις 2.300 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης με τις δυνάμεις του FTSE 20 να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να επανενεργοποιηθεί η φορά του δείκτη προς την κορυφή των 1.271 μονάδων.

Με σχετικά αξιόλογες συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ και αυτό είναι ένα διαφορετικό στοιχείο με τις προηγούμενες “σταθεροποιητικές” συνεδριάσεις, διάχυση των αγοραστών από την Εθνική σε Eurobank, Κύπρου, Alpha Bank, Marfin Popular και λοιπές δυνάμεις της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Συνέπεια η επαναφορά του 20άρη υψηλότερα των 1.200 μονάδων με αρκετά “χτυπήματα” σε μετοχές και πράξεις, τη στιγμή που ανάλογη προδιάθεση έχει διαμορφωθεί σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν μέχρι 1,8% υψηλότερα προς τις 2.340 μονάδες (υπενθυμίζουμε τον πρώτο-στόχο προσέγγισης των 2.350-2.370 μονάδων) με πολλές βοήθειες από τον FTSE 20, FT Liquid, SC80 αλλά και αρκετές ακόμη εισηγμένες από χαμηλότερες κατηγορίες.

Θεαματικό πλασάρισμα, από πλευράς συναλλαγών για τη ΣΙΔΕΝΟΡ με 1,4 εκατ. ευρώ προς τα 5,31 ευρώ, της Alapis κατά 5,26% στο 1,00 ευρώ αλλά και των Μυτιληναίου, που περνά τα 6 ευρώ (ο πρώτος από την τριάδα με ΓΕΚ/Τέρνα, Ελλάκτωρ που το επιτυγχάνει), Τιτάν (3,8%), Intralot (4,38 ευρώ), Lavipharm (1,51 ευρώ) κ.α. από το ευρύτερο μέρος του ταμπλώ.

Χρειάζεται όμως να σταθούμε λίγο περισσότερο σε Εθνική και ΟΠΑΠ (και λόγω της καταλυτικής στάθμισης τους στον FTSE 20) καθώς η μετοχή της πρώτης αντέδρασε μέχρι τα 19,89 ευρώ του δε Οργανισμού προς τα 17,13 ευρώ.

Με περισσότερες συναλλαγές η Εθνική καθώς η τρέχουσα τιμή υπολείπεται μόλις 0,7% από την επανάκτηση της κορυφής (στα 20 ευρώ προσαρμοσμένα). Σε ανάλογη διαδικασία επανάκτησης των κορυφών βρίσκονται από τον 20άρη με διαφορά 0,89% η Alpha Bank, κατά 1,43% η Eurobank, ενώ από 2 έως 4% απομένει για μετοχές των Coca Cola 3E, Ελλάκτωρ, Πειραιώς.

Εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία το πιθανότερο είναι πως αυτές οι προσπάθειες θα πολλαπλασιασθούν για περισσότερες μετοχές του FTSE 20 με την τάση να ισχυροποιείται στην περίπτωση που διαφανεί η επαναπροσέγγιση των 1.271 μονάδων.

Εχουμε αρκετό δρόμο, ακόμη μέχρις ότου επαληθευθούν περισσότερες και επαρκέστερες ενδείξεις πλην όμως οφείλουμε να καταγράψουμε τα θετικά μηνύματα, που στέλνουν κάποιοι (προσώρας) από την αγορά. Μεμονωμένες ακόμη αλλά ισχυρές δυνάμεις, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα και να δημιουργήσουν τάση για περισσότερους παίκτες.

Με τον SC80 σταθερά πάνω από τις 444 μονάδες(στις 470 πλέον) θα λέγαμε πως τα χέρια των παικτών λύνονται περισσότερο. Κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό (100-110 ) των μετοχών που κινούνται ανοδικά όσο στην πυκνότητα των πράξεων που πραγματοποιούνται σε τίτλους σηματωρούς αυτής της κατηγορίας.

Alapis και Lavipharm είναι δύο από αυτές, ο Σφακιανάκης επίσης στα 1,96 ευρώ, Σέλμαν στα 0,58 και Ευρωσύμβουλοι στα 1,94 ευρώ, Γενική Τράπεζα στα 1,04 ευρώ, Χατζηιωάννου στα 0,52 ευρώ κ.α. αποτελούν μία αρχική ομάδα τίτλων από τον ευρύτερα εννοούμενο χώρο των ΜΜΕ, που πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια.

Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο η συνέχεια τουλάχιστον όσο η Εθνική κρατά από το…λαιμό τους πτωτικούς παίκτες, βοηθούν οι υπόλοιπες τράπεζες και τουλάχιστον η ΔΕΗ παραμένει σε τροχιά υψηλότερα των 16 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v