Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλές ταχύτητες με Εθνική και Alpha

Σε κορυφές η Alpha Bank, πολύ κοντά και πάλι η Εθνική με σταθερά πάνω από τις 1.200 μονάδες τον Ftse20. Υψηλότερα 160-165 μετοχές, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα για μετοχές εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης.

Και πάλι κοντά στα υψηλά της η μετοχή της Εθνικής, στην κορυφή των 9,56 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που με τη συνδρομή του ΟΠΑΠ (16,86 ευρώ) συντηρούν τον Ftse20 λίγο υψηλότερα των 1.200 μονάδων.

Η αγορά, σε επίπεδο ΓΔ σταθερά πάνω από τις 2.300 μονάδες με τις συναλλαγές όμως να έχουν υποχωρήσει μετά το αρχικό.. ξέσπασμα. Ο τζίρος στα 108 εκατομμύρια ευρώ (κοντά στο σύνολο της χθεσινής συνεδρίασης) αλλά όχι επαρκής για να ΄΄δεθεί΄΄ μία ανοδική αντίδραση υψηλότερα του φράγματος των 2.300 πόσω μάλλον η επαναφορά του 20άρη προς τις 1.271 μονάδες.

Θα δείξει, καθώς το στοίχημα για το ΧΑ δίνεται όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά κυρίως έναντι των ξένων χρηματιστηρίων, που υπεραποδίδουν (έναντι του ΓΔ). Στο ενδεχόμενο σύγκλισης των βασικών δεικτών φαίνεται να ποντάρουν αρκετοί ισχυροί παίκτες, οι οποίοι τις τελευταίες συνεδριάσεις λαβαίνουν ή ακόμη ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές-σηματωρούς.

Από τον Ftse20 η ΔΕΗ ΄΄έχασε΄΄ τα 16 ευρώ, η Eurobank κυμαίνεται στα 8,94 ευρώ, ενώ Marfin Popular, Πειραιώς και Κύπρου αποδίδουν περισσότερο από 2%. Όμως και η δεύτερη ταχύτητα του 20άρη, δηλαδή Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil κινείται ικανοποιητικά, μέχρι τώρα, με καλές συναλλαγές και απόδοση που φτάνουν μέχρι το 5,2% στην περίπτωση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Ικανοποιητική παραμένει και η σχέση ανοδικών-καθοδικών με 160-165 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά, καθώς η κίνηση των ΜΜΕ μετοχών έχει προσλάβει μαζικότερο χαρακτήρα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κέρδος για την αγορά, το χειμαζόμενο… ταμπλώ, και κυρίως όσους υποστηρίζουν πως ΧΑ δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να είναι μόνον η Εθνική, 2-3 τράπεζες και ακόμη 3-4 χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τεχνικής πλευράς οι συναλλαγές σε Αγροτική και ΕΥΔΑΠ (δεδομένης μάλιστα της υψηλής συμμετοχής του Δημοσίου) χρήζει δεύτερης ματιάς. Επίσης το γεγονός πως μετοχές εταιρειών όπως Περσεύς (επιστρέφει στην κερδοφορία η εταιρεία) Τεχνική Ολυμπιακή, Πετζετάκις, Εδραση, Singular Logic, Alapis, ΑΝΕΚ κ.α. κινούνται υψηλότερα αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v