Εντονη νευρικότητα στη Σοφοκλέους

Σε νέες υψηλές τιμές κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Απoδόσεις 10ετιών από άλλες επενδυτικές πηγές κερδίζονται τις τελευταίες 7-8 συνεδριάσεις στις μετοχές. Κέρδη για MOH (3,7%), Alpha (3,75%). Στα €23,8 η ΕΤΕ.

Δεν πρέπει να έχουμε παράπονα από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς. Μετά από ένα εντυπωσιακό -τραπεζοβαρές- ξέσπασμα που έφερε ένα σερί 7 Χ 7 και τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.500 μονάδων κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες επιχειρούν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεων τους.

Βέβαια η καταγραφή τοπικών κορυφών στις 2.577 για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.375 μονάδες για τον FTSE 20 και η διόρθωση που ακολούθησε δημιουργεί πάλι μία «ομάδα εγκλωβισμένων». Περίπου όπως είχαμε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όσους κινούνται με χρονικό ορίζοντα Τ συν 3 και μένει να φανεί στη συνέχεια εάν θα υπάρξουν υψηλότερες τιμές μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης.

Πρέπει όμως να σταθούμε στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της εβδομάδας, τον απεγκλωβισμό όσων είχαν τοποθετηθεί στα υψηλά της 24 Αυγούστου μέσα σε τρεις συνεδριάσεις κάτι που διευκολύνει την ταχύτερη κυκλοφορία της ρευστότητας.

Επίσης η διόρθωση εν μέρει επιβεβαίωσε τις πρώτες στηρίξεις αφού ο Γενικός Δείκτης δεν υποχώρησε τελικά χαμηλότερα των 2.520 μονάδων ενώ ο 20άρης κρατήθηκε πάνω από τις 1.340 μονάδες. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κέρδος για το ΧΑ, καθώς επιβεβαιώνονται στηρίξεις, οι αντοχές του Συστήματος αλλά και ο ρυθμός που κινείται η ρευστότητα.

Θα πρέπει να δεχτούμε, πως η αγορά κινείται πλέον με άλλη ταχύτητα, επιθετικότερα μη αποκλείοντας το σενάριο μίας διόρθωσης.

Όμως όσο και αυτή η τάση παραμένει άμεσα εξαρτώμενη από την διακύμανση των τραπεζών και δη της Εθνικής το ΧΑ δεν έχει…φόβο.

Είδαμε νωρίτερα τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να περνά άνετα τα 23,9 ευρώ φτάνοντας μέχρι τα 24,03 ευρώ για να διολισθήσει στα 23,88 πριν από λίγο. Ειδικά για την Εθνική η θέση μας και έγκαιρη και σαφής είναι.

Ζητούμενο κλείσιμο άνω των 23,9 ευρώ με πειστική-ανοδική διάσπαση θα μπορούσε να σηματοδοτεί ακόμη έναν ανοδικό κύκλο αυτή τη φορά προς τον στόχο των 27 ευρώ. Αυτό για να έχουμε αίσθηση μεγέθους τόσο της ΕΤΕ όσο και των περιθωρίων για FTSE 20 και Γενικό Δείκτη.

Για τον 20άρη, εμμένουμε σταθερά μετά την υπέρβαση της «διπλής κορυφής» των 1.271 μονάδων, πως ο επόμενος στόχος είναι η κορυφή των 1.400 μονάδων. Με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο ενδιάμεσων διορθώσεων, μην τρελαινόμαστε δα εντελώς.

Ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται ανάσες και νέους αγοραστές σε υψηλότερες τιμές κάτι για το οποίο προνοούν οι ξένοι με τις υπερθετικές εκθέσεις τους. Και βέβαια ας συνεκτιμούμε, πως για παράδειγμα η Alpha Bank συνέχιζε και πριν από λίγο ανοδικά στα 12,3 ευρώ (2,3%) παρά το ότι "έρχεται" από ένα σερί 7 Χ 7.

Μιλάμε για απόλυτη απόδοση από τα χαμηλά των 9,28 ευρώ- περίπου 32% μέσα σε 7-8 συνεδριάσεις- που ανάλογη της δεν νομίζω να αποφέρει καμία άλλη «λαϊκή» τοποθέτηση αυτή την περίοδο, διεθνώς.

Η ουσία, κρίνοντας και από το παράδειγμα της Alpha Bank, είναι πως οι αγορές μετοχών είναι αυτές που εδώ και μήνες αποφέρουν αποδόσεις…10ετίας (και βάλε) από άλλες πηγές υπεραξιών.

Ανάλογη της Εθνικής Τράπεζας ή της Alpha Bank είναι η διακύμανση της Eurobank, της Marfin Popular ή των Τράπεζας Κύπρου, Τράπεζας Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όμως πέρα των τραπεζών σήμερα συνεχίζει η Motor Oil στα 8,9 ευρώ εκμεταλλευόμενη τα καλύτερα των αναμενόμενων μεγέθη δεύτερου τριμήνου, ο ΟΤΕ στα 10,58 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 16,48 ευρώ.

Αναμενόμενη και λογική η κατοχύρωση θέσεων στην τριάδα Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα, όπως και σε Folli Follie, Coca Cola 3Ε, Τιτάν. Αντιθέτως συνεχίζουν ΕΧΑΕ στα 8,8 και η Frigoglass στα 7,26 ευρώ (με την στήριξη της Citigroup).

Εχει όμως βαρύνει η σχέση ανοδικών-καθοδικών με ανατροπή υπέρ των δεύτερων καθώς υποχωρούν 110-115 μετοχές. Μετρημένες οι εξαιρέσεις (Sprider, Eurodrip, Δρομέας κ.α.) μετοχών από την χαμηλότερη αποτίμηση, που αντιδρούν μια που το παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο στη «διαφύλαξη» των στηρίξεων του Γενικού Δείκτη, του FTSE 20 όσο συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων και αναδιανομή κεφαλαίων σε τράπεζες και «βαριά χαρτιά».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v