Εκλογικές πιέσεις στη Σοφοκλέους

Με επιθετικές ρευστοποιήσεις και υψηλές συναλλαγές η πρώτη συνεδρίαση μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών. Πιέζεται το σύνολο του 20άρη, πλην 3Ε, Τιτάν. Απώλειες για ΔΕΗ (6,1%), ΠΕΙΡ (5,89%), ΤΤ (4,91%), ΕΤΕ (4,74%).

Αναμενόμενη η πτώση παρά την οριακά θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς όπως φαίνεται, η εξαγγελία των πρόωρων εκλογών φέρνει αβεβαιότητα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο μετά τη συμπλήρωση των πρώτων 30 λεπτών συνεδρίασης, η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 47 εκατ., σαφέστατη ένδειξη επιθετικών ρευστοποιήσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους και όχι μόνο.

Από τις μετοχές του 20άρη, με θετικό πρόσημο κινούνται Coca Cola, Τιτάνας και ΟΠΑΠ, καθώς στη μετοχή του τελευταίου τοποθετούνται όσοι εκτιμούν ότι λόγω προεκλογικής περιόδου δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.

Αντίθετα, πιέζονται εντυπωσιακά οι τίτλοι των ΔΕΗ (-5,4%), Εθνικής Τράπεζας (-4,13%), Πειραιώς (-4,86%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% κινούνται ΤΤ και Alpha Bank.

Ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 2.49,98 μονάδες (-2,74%), ενώ σχετική αντίδραση παρουσιάστηκε στη συνέχεια.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιδεικτικά συγκρατημένοι, θεωρώντας θετικό τη σύντομη προεκλογική περίοδο, αλλά ως αρνητικό τις πρόωρες εκλογές που θα φέρουν αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά και θα οδηγήσουν στις καλένδες τις επόμενες αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να «υποκύπτει» και ο τίτλος της ΕΥΑΘ, που καταγράφει απώλειες 8% με σημαντικές συναλλαγές που ξεπερνάν τις 27.000 τεμάχια.

Αντίθετα, με θετικό πρόσημο και αξιόλογες συναλλαγές κινούνται ΔΟΛ, Ιntracom και Δομική Κρήτης.

Αδύναμη αγορά βλέπουν και οι περισσότερες χρηματιστηριακές, ενώ περιμένουν πιθανές επιθετικές ρευστοποιήσεις σε αρκετούς τίτλους εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, ΤΤ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και όσον αφορά την τεχνική εικόνα της αγοράς, θα ήταν θετική η επιστροφή του δείκτη υψηλότερα των 2.430 μονάδων, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο δρόμος ανοίγει προς την επόμενη στήριξη των 2.350 μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι πλην των Coca Cola, ΟΠΑΠ και Τιτάνα, όλοι οι άλλοι τίτλοι του 20άρη κινούνται με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v