Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το "μπαλάκι" στα μεσαία

Συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών η σημερινή, καθώς οι χθεσινές απώλειες στην Wall αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης των στηρίξεων του ΓΔ. "Κλειδί" η μεταφορά ρευστότητα- ενδιαφέροντος στα μεσαία.     

Αγορές για πολύ... γερά νεύρα, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day και με την Wall να υποχωρεί χθες βράδυ λόγω "τραπεζικών ανηνσυχιών".

Στο ΧΑ βασικοί οι δείκτες μετά από μία…περίεργη διακύμανση διαμορφώθηκαν σχεδόν στα υψηλά ημέρας, με το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που εκδηλώθηκε κυρίως σε τράπεζες να απορροφάται σε τιμές έως και 8% χαμηλότερα από τις τελευταίες κορυφές. Για τον Γενικό Δείκτη ο πυθμένας των 2.442,5 μονάδων εκτιμάται, ότι μπορεί να θεωρηθεί ένα ικανό σημείο αναφοράς για αυτές τις συνεδριάσεις και αναλογικά οι 1.283 μονάδες για τον Ftse20.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς προτεραιότητα των ισχυρών παικτών είναι η "αφομοίωση" των νέων υψηλών, που σημειώθηκαν για βασικούς δείκτες- μετοχές, η κατοχύρωση κυρίως κερδοφόρων θέσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας για λογαριασμό συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων.

Με βάση τα υπάρχοντα τεχνικά χαρακτηριστικά η χθεσινή αντίδραση θα πρέπει να παραπέμπει περισσότερο σε αντανακλαστική κίνηση, μετά την γενναία διόρθωση της Δευτέρας παρά σαν αρχή ενός άμεσου ανοδικού κύκλου.

Για αυτό εκτιμούν, πως για παράδειγμα η Εθνική θα χρειαστεί μερικές συνεδριάσεις, μέχρις ότου "δέσει" η επόμενη κίνηση της. Πιθανή θεωρείται η διακύμανση της μετοχής στο εύρος της στήριξης των 21,90-21,85 (ασθενής διπλός πυθμένας στις 31/8-1/9) και των υψηλών τιμών πέριξ των 23,90 ευρώ. Πάντως χθες τόσο η Εθνική όσο και άλλες τραπεζικές μετοχές διαμορφώθηκαν στο υψηλό ημέρας με συντονισμένες αγορές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Υπό προϋποθέσεις το εγχείρημα της διάχυσης ρευστότητας-ενδιαφέροντος προς μετοχές εταιρειών του "μεσαίου χώρου" θα μπορούσε να τελεσφορήσει στην περίπτωση που οι ενεργοί παίκτες δεν στραφούν σήμερα-αύριο στις τράπεζες. Μετοχές εταιρειών όπως Μηχανική, ΚΑΕ, Σαράντης, J&P Αβαξ, Jumbo κ.α. βρέθηκαν και χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επίσης το γεγονός της αντίδρασης μετοχών από την ομάδα των Δομική Κρήτης, Centric, Dionic, ΑττιΚατ, Profile, Εδραση ενδέχεται να εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει ωστόσο να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα των βασικών δεικτών, κυρίως του Ftse20 και του Τραπεζικού, που φαίνεται να έχουν περιθώριο για διόρθωση ίσως και χαμηλότερα των 3.100 μονάδων ο δεύτερος.

Πάντως χθες με την καταγραφή χαμηλού ημέρας στις 3.149 μονάδες ενδέχεται να εκτονώθηκε μεγάλο μέρος από την πίεση που "χρωστούσαν" οι τράπεζες, περιοχή που δεν αποκλείεται να δοκιμασθεί σε εύθετο χρόνο. Εάν αντέξουν αυτές οι ζώνες στήριξης για τράπεζες και οι 1.250 μονάδες για τον Ftse20 τότε όλα παίζονται. Ακόμη και η επιβεβαίωση της τιμής στόχου έως τα 31 ευρώ, που δίνουν διαδοχικά ξένοι οίκοι για τη μετοχή της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v