"Νωπές" αγοραστικές εντολές θα χρειαστεί το ΧΑ

Διεθνές κλίμα και δημοσκοπήσεις αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους. Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, περιμένουν την αντίδραση των ξένων σε κρατικόχαρτα.

Διεθνές κλίμα και εταιρείες δημοσκοπήσεων αναλαμβάνουν να παίξουν τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση διαθέσεων τουλάχιστον μέχρι την εκλογική αναμέτρηση. Ξεκινώντας από τον πρώτο παράγοντα η εικόνα των διεθνών αγορών συνεχίζει να δείχνει «κουρασμένη».

Η Wall Street χθες το βράδυ έκλεισε με μικρές απώλειες, μεικτή η εικόνα στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος δείνχουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Όσον αφορά τις κυριότερες «εισαγόμενες» ειδήσεις στις 12.00 αναμένονται οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, στις 11.00 ο συνολικός PMI, στις 14.45 ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική η ΕΚΤ, ενώ από πλευράς ΗΠΑ στις 15.30 αναμένονται τα επιδόματα ανεργίας και στις 17.00 ο δείκτης υπηρεσιών ISM.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η Σοφοκλέους έχει να αντιμετωπίσει το αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα. Η πλειονότητα των επαγγελματικών του χώρου αισθάνεται «οσμή» αδυναμίας και δεν αποκλείει να δοκιμαστούν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, αν επιδεινωθεί η εικόνα των διεθνών αγορών.

Μέγα ζητούμενο παραμένει η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων απέναντι στα κρατικόχαρτα και στις πιθανές διοικητικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει αλλαγή κυβερνητικού σχήματος.

Μουδιασμένο ξεκίνημα βλέπει σε πρώτη φάση και η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, με το ενδιαφέρον της αγοράς να εστιάζεται στις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε μία τέτοια περίπτωση Εθνική Τράπεζα, ΤΤ, αλλά και ΔΕΗ, ΟΤΕ σε πρώτο λόγο αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, ενώ πιθανόν κόντρα στο ρεύμα μπορεί να κινηθεί ο τίτλος των ΕΛΠΕ, εν μέσω φημών για πιθανή επιστροφή κεφαλαίου από την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και μετά την ανακοίνωση για συγχώνευση με την Πετρόλα.

Αβεβαιότητα στο εκλογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την πιθανή αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, που μπορεί να επεκταθεί και στο ταμπλό «βλέπει» η Solidus Securities. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή οι πρόωρες εκλογές έρχονται να «πλαισιώσουν» το «κουρασμένο» διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Ενώ δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη σε εταιρικό και μακροοικονομικό επίπεδο.

Είμαστε στο φθινόπωρο και οι «bears» έχουν εποχιακά το πάνω χέρι, επισημαίνει η Solidus. Ενώ η προεκλογική περίοδος πιθανότατα να αναστείλει στις σκέψεις σημαντικών τοποθετήσεων, ιδιαίτερα αν η αγορά «σέρνεται» πίσω από τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, FTSE και Γενικός Δείκτης έχουν δώσει πτωτικό σήμα, με τις στηρίξεις για τον πρώτο να οριοθετούνται στις 1.270-1.229 μονάδες και για τον δεύτερο στις 2.430-2.350 μονάδες.

Αλλαγή τεχνικού σήματος δίνεται μόνο αν ο FTSE κλείσει υψηλότερα των 1.336 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 2.525 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται για τον πρώτο 1.380-1.460 μονάδες και για τον δεύτερο στις 2.550-2.593 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v