Ζητείται απορρόφηση των κραδασμών στη Σοφοκλέους

Μέχρι τα χαμηλά των 2.440 μονάδων πίεσαν το ΧΑ οι…κραδασμοί, με τις μετοχές του 20άρη να υποχωρούν προς τα χθεσινά χαμηλά. Προσπάθειες ελέγχου μετά τα πρώτα κρίσιμα 30 λεπτά της συνεδρίασης.

Σχεδόν αντανακλαστική, εν μέρει φοβική η πρώτη αντίδραση μερίδας ισχυρών παικτών που από την αρχή της συνεδρίασης βγήκαν πωλητές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αμεση συνέπεια η σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.440 και του Ftse20 στις 1.290 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, στα πρώτα 25΄της συνεδρίασης.

Μία πρώτη εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς κάνει λόγο για ρευστοποιήσεις κυρίως από την πλευρά ορισμένων ξένων συνεργατών τους, τάση που ήταν εμφανέστερη για μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Συνεκτιμώντας την εικοτολογία για πρόωρες εκλογές οι ίδιες πηγές θεωρούσαν πως στο παιχνίδι… παρεισφρέει μία απρόβλεπτη πολιτική παράμετρος, που μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει ανάλογα και το Χρηματιστήριο.

Σίγουρα η σημερινή συνεδρίαση έχει την ιδιαιτερότητα της λόγω της βομβιστικής ενέργειας ωστόσο βραχυμεσοπρόθεσμα η μη αποσαφήνιση των όρων του πολιτικού παιχνιδιού βαρύνει αναπόφευκτα και τον ΄΄καθρέφτη της οικονομίας΄΄ .

Η προσφορά που εκδηλώθηκε αρχικά σε τραπεζικές μετοχές ελέγχθηκε μετά τα πρώτα 20-25΄αλλά σε τιμές αρκετά χαμηλότερες. Οι περισσότερες μετοχές υποχώρησαν σχεδόν άμεσα στα χθεσινά χαμηλά, με την Εθνική Τράπεζα να διαμορφώνεται στα 22,14 ευρώ, την Eurobank στα 9,73 ευρώ, την Alpha Bank στα 11,75 ευρώ. Χαμηλότερα στα 10,75 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, στα 4,76 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου, στα 2,38 η Marfin Popular Bank.

Από τα επίπεδα των 2.440 μονάδων καταβλήθηκε σταδιακά προσπάθεια να συμμαζευτεί η προσφορά, που έβγαινε σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κάτι έγινε με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά προς τις 2.460 μονάδες ωστόσο ακόμη χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά.

Η γενικότερη κατάσταση αποτυπώνεται και στην αρνητική σχέση ανοδικών-καθοδικών με μόλις 20 μετοχές να αντιδρούν. Στην κορυφή η μετοχή της Δομική Κρήτης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με 19% στα 0,80 ευρώ (λόγω των πιθανών επιχειρηματικών εξελίξεων με την ΕΝΕL) του Ικτίνου στα 0,65 ευρώ ενώ ακολουθούσαν Κλουκίνας Λάππας, Ιλυδα, Revoil κ.α.

Ζητούμενη για τη συνέχεια η κατά το δυνατόν απορρόφηση των…κραδασμών, της προσφοράς που μετά το πρώτο ημίωρο φάνηκε να ελέγχεται και της επανεμφάνισης ορισμένων αγοραστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v